För 25 år sedan föddes församlingen Lifecenter i ett vardagsrum i Västerås, men med en vision hämtad från världen utanför Sverige. I dag består kyrkan av cirka 800 människor i tre städer, Västerås, Linköping och Ludvika.
Församlingen startades av makarna Per-Johan och Ulrica Stenstrand år 2000. Nu ska det firas i dagarna tre första helgen i maj, med början på fredagen, med en middag för dem som var med från början.

– På lördagen blir det ett jättepartaj med mat och bildspel. Vi har inte varit så nostalgiska under de här åren, men nu ska vi unna oss det under en dag, berättar Ulrica Stenstrand, pastor i församlingen.
På söndagen avslutas jubileumshelgen med en festgudstjänst där pingströrelsens ledare Pelle Hörnmark är inbjuden att predika.
Nu har det gått 25 år sedan starten – blev det som ni hade tänkt er?
– Det var väl svårt då att se det framför sig, säger Ulrica Stenstrand.
– Vi hade ingen att ta rygg på, den kyrka vi såg framför oss kunde vi inte hitta exempel på i Sverige, just då. Ganska fort började vi titta efter förebilder i andra länder, vi var till exempel i USA och Australien. Men jag måste nog säga att det ändå har blivit mycket bättre än vad vi någonsin kunde tro inom oss. Vi har verkligen fått se Guds trofasthet och hur fantastiskt det blir när han får leda oss.
Om ni ska beskriva Lifecenter – hur låter det?
– Det är en nutida kyrka med en pingstbakgrund, där jag och Ulrica har våra rötter, säger Per-Johan Stenstrand, pastor i församlingen.
– Lifecenter är en bibelbaserad församling med ett klassisk bibelkonservativt budskap, men i en modern tappning.

Per-Johan beskriver hur angeläget det är att vinna nya människor och samtidigt skapa en sådan miljö att människor vill stanna kvar. Den blygsamma början i ett vardagsrum var ett försök att starta en cellförsamling. I starten kom många nya människor med, ett 30-tal av just de finns kvar i dag i församlingen.
Lifecenter har vuxit, bland annat tack vare att moderförsamlingen i Västerås knoppat av sig. I dag finns församlingen representerad både i Linköping och Ludvika. Linköping startade helt nytt 2016, fick starta om 2021, efter covid, och har i dag vuxit ur sina lokaler. Ludvika var en gammal pingstförsamling som inympades i den betydligt nyare församlingen Lifecenter för några år sedan, den församlingen fyller i år egentligen 100 år.
– Församlingen i Ludvika genomgår någon slags metamorfos, där vi egentligen har börjat om från början, berättar Per-Johan Stenstrand.
Per-Johan understryker dock att trots att man är på olika platser är det fortfarande en kyrka, med ett ledarskap, det finns lokala pastorer på plats som bär det lokala arbetet. Han utesluter heller inte nya planteringar, kanske i första hand utifrån de platser där de redan finns.
Ni är cirka 800 i församlingen i dag – var kommer de ifrån?
– Jag brukar säga att den ena halvan har frikyrklig bakgrund och den andra delen är ”svenska hedningar” som blivit frälsta, säger Per-Johan.
– Många undersökningar visar att nya församlingar når nya människor lättare än vad etablerade församlingar gör. När vi nu är 25 år och börjar bli etablerade, är det viktigt att vi inte förlorar den drivkraft och iver som vi hade som helt ny församling.
Den växtvärk som församlingen har upplevt gäller framför allt praktiska saker, som teknik, administration och hur man tar hand om de människor som söker sig till församlingen.
– Begränsningar i de praktiska områdena kan också hindra ett genombrott, det är viktigt att det andliga och det praktiska håller jämna steg, säger Per-Johan. Växtvärken handlar oftast om att hinna med att träna och frigöra nya ledare.
Redan första året köpte Lifecenter lokaler i Västerås, det har tidigare varit en stor logistikfastighet. Hela byggnaden har renoverats där det förutom gudstjänstlokaler också ryms en second hand butik och en förskola.
Teologiska frågetecken som en del församlingar kämpar med, som frågan om kvinnligt ledarskap är ingen fråga i församlingen, där satte Lifecenter ner foten redan från början.

– Vi är en församling som är ledd av människor med tjänstegåvor där vi tror att gåvorna i varje individ ska styra vad man ägnar sig åt, säger Per-Johan.
De första tio åren kände sig församlingen lite alienerade från Pingst och levde lite parallellt med svenska pingströrelsen och var mer i ett internationellt sammanhang.
– Det tror jag var väldigt bra, säger Per-Johan. Då fick vi se att det fanns andra sätt att göra kyrka på.
I dag är Lifecenter mer naturligt med i Pingst FFS och Per-Johan Stenstrand är avskild av samfundet för att särskilt jobba med församlingsplantering.
Ulrica Stenstrand lyfter fram att under hela resan har församlingsledningen också haft en coach som med jämna mellanrum gjort nedslag i ledarskapet och församlingen.
– Han heter Scott Wilson, en mentor som tittat in i församlingens och våra liv, redan innan vi startade Lifecenter. Det känns väldigt bra, berättar Ulrica.
Per-Johan beskriver hur Lifecenter genomgått olika faser där de med åren mognat, från startens vilda längtan att göra något nytt till en större mognad och uthållighet.
– Samtidigt är det lätt att fastna i gamla hjulspår, bli bekväm och tappa passionen, det gäller att hela tiden ta nya omtag, säger Per-Johan. För oss har det varit en riktig läroresa också.