Familj

Janne Blom med på konferens om funktionsrätt: ”Historiskt”

Far och son medverkar på konferensen Kraften i svaghet: “Fast Lukas har så många former av funktionsnedsättningar kan Gud ändå bota, hela, uppmuntra och vägleda andra genom honom.”

Till helgen hålls den allkristna konferensen ”Kraften i svaghet” i Göteborg.
Den handlar om hur människor med funktionsnedsättningar som adhd och autism kan känna sig mer hemma i kyrkan. Och om hur deras svaghet också kan bli en källa till uppmuntran, helande och vägledning.

Konferensen är ett samarrangemang med Sveriges kristna handikappförbund (SKrH) och Göteborgskyrkan. SKrH har i två års tid jobbat med hur kyrkor kan anpassa verksamheten så att personer med neuropsykiatriska funktionsnedsättningar (NPF), som adhd och autism, kan vara med.

Är det tillgänglighet som detta gäller?

– Ja, men det gäller inte bara lokalens utformning, utan också om hur du beter dig när någon går upp i varv och blir lite hyperaktiv och om förståelse för hur de här diagnoserna triggar ångest och hur man kan avleda och hjälpa till, berättar Rickard Lundgren, förkunnare och anställd av SKrH för att sprida information om de här funktionsnedsättningarna.

Konferensen Kraften i svaghet fokuserar dock mer på uppmuntran och hoppet om att det finns en kraft i det som också är en svaghet.

På fredagskvällen framträder Rickard Lundgren med sin son Lukas, som inte kommunicerar med ord. De kommer tala tillsammans om just kraften i svaghet.

– Jag kommer vittna om saker som Gud har gjort genom min son Lukas liv. Så fastän han har så många former av funktionsnedsättningar kan Gud ändå bota, hela, uppmuntra och vägleda andra människor genom honom. Och det har vi tydliga exempel på från vår egen församling.

Lukas kommer att stå vid sin pappas sida under framträdandet och medverka på sitt sätt.

– Vi får se vad han gör för ljud, det lägger jag i Guds händer. Om han är tyst är det jag som talar desto mer.

Rickard och Lukas Lundgren.

Många tänker att ‘det här angår inte mig, för jag själv eller mina barn har inte de här funktionsnedsättningarna’,

—  Rickard Lundgren


Hur brukar responsen vara när du talar om det här?

– De som har anhöriga blir väldigt tacksamma, de har en igenkänningsfaktor, de får tips och råd som de uppskattar. Det har hänt flera gånger att människor med autism upplevt Guds kärlek på ett speciellt sätt vid mina föreläsningar om de här sakerna och det är ju jätteroligt. Det är inte alltid lätt för personer med autism att lyssna på “vanliga” predikningar.

– Så ämnet är både aktuellt för många, men samtidigt är det många som tänker att det här angår inte mig, för jag själv eller mina barn har inte de här funktionsnedsättningarna. Men tio procent av Sveriges befolkning har en NPF-diagnos, så det är faktiskt ett angeläget tema för alla.

En av de medverkande i konferensen är Janne Blom, från Livets ord.

– Det är historiskt att någon från Trosrörelsen kommer på en sådan här konferens. Och inte bara någon som helst utan Trosrörelsens huvudledare. Han får berätta hur han mött Gud i rullstolen, mer än han gjort någonsin.

Pastor Janne Blom vid Livets ords 40-årsjubileum.

Andra deltagare på konferensen är Jonas Helgesson, författare och komiker, Sara Sandgren, barnpsykiatriker, Mikael Hansson, beteendevetare och pastor samt Lina S. Eldh, NPF-Coach.

Så till slut, kan du beskriva kraften i svaghet?

– 1 Korinthierbrevet 12 står det att den stora kraften i svaghet är att vi utvecklar en omsorg som vi annars inte kunnat ha. Det förhindrar splittring. Det ger oss en förmåga att känna empati, säger Rickard Lundgren.

Rickard Lundgren.

– Och vi människor är egentligen mer svaga än vad vi tänker på. Vi delar gärna upp människor i inte handikappade och handikappade. Men vi har allihop handikapp. Vi har fallit från en nivå där vi var i Guds härlighet ned till en fallen människa. Så ur det perspektivet är vi allihop så handikappade som det bara går att bli.

– Men väldigt många av oss har även fysiskt skavanker som glasögon eller hörapparat. Vi borde egentligen inse att inte det handlar om vi och dom, utan att vi människor befinner oss alla på en skala av behov och hjälp med tillrättaläggning.


Fler artiklar för dig