I efterdyningarna av ett tv-program har en svensk anestesisjuksköterska uppfyllt sin dröm om att arbeta som volontär på ett sjukhusfartyg. Väl där upptäckte hon att den sjuksköterska med samma namn, som inspirerade henne många år tidigare, också var ombord.
Anneli Larssons historia
Anneli Larsson, då 31 år, satt hemma i Stockholm 2014 och tittade på tv-programmet Landgång där välgörenhetsorganisationen Mercy Ships skildrades. På sjukhusfartyg som bemannas av volontärer utförs livsförvandlande operationer åt människor som saknar tillgång till sjukvård i subsahariska Afrika. Programledaren Anne Lundberg tillbringade två veckor ombord och lagade mat i köket till fartygets patienter och besättning i Kongo.
Men det som särskilt fångade Anneli Larssons uppmärksamhet var en operationssjuksköterska vars namn bara skilde sig från hennes med två bokstäver – Anneli Persson. Det volontärjobb hon gjorde för att förändra livet för dem som inte kan få operation i Afrika, blev också Anneli Larssons dröm.
– Hon hette samma sak som jag och jobbade också i operationssalen. Vi har inte samma jobb i operationssalen, men det berörde mig ändå. Jag tänkte – det här är vad jag kan göra.
– Jag hade inte hört talas om Mercy Ships tidigare, men när jag såg programmet Landgång visste jag att det var det här jag ville göra, säger Anneli Larsson.
Hon sökte den extra erfarenhet hon behövde och fick jobb på ett barnsjukhus där hon lärde sig att söva barnpatienter. Efter fem år kände hon att det var dags att göra något åt drömmen. Så hon slutade på sitt jobb. Sedan, när hennes cykel gick sönder, kom ett tecken.
– Jag var tvungen att lämna in den för reparation och ta tunnelbanan hem. Och i tunnelbanan, som jag annars aldrig tar, eftersom jag alltid använder min cykel, fanns det en stor annons i fönstret, där det stod: “Är du vår nya volontär?”, minns Larsson.
– Och jag tänkte, ”Ja, det är jag”. Så jag skannade QR-koden och gick på ett informationsmöte. Det var bokstavligen ett tecken!
I oktober 2024 åkte hon så iväg för att arbeta som volontär på sjukhusfartyget Africa Mercy i Madagaskar – ett decennium efter att hon sett TV-serien Landgång. Och vem mötte hon ombord om inte sin namne, som en gång inspirerat henne till att hamna just på Mercy Ships. Båda kvinnorna gjorde nämligen volontärtjänst på sjukhuset ombord samtidigt.
Anneli Perssons historia
Anneli Persson, 54 år, började arbeta som volontär 2008 som operationssjuksköterska efter att ha känt att Gud kallade henne att hitta något som kunde hjälpa andra. Hon upptäckte Mercy Ships genom ett tv-program som hennes föräldrar hade sett.
– Att arbeta som volontär hade ett syfte, mer än jag kände med jobbet hemma. Syftet att hjälpa någon att få synen tillbaka var och är enormt för mig. Att se dem komma in blinda och gå ut seende, säger Anneli Persson till Dagen.
– Det påverkar ju hela deras omgivning också. Tänk ett barn som får sin syn tillbaka, det är ju en livsförvandlande operation men också en livstidsförvandlade operation! Det är ju en hel livstid av blindhet som förvandlats till en hel livstid som de kan se. Så det är ju klart, det är väldigt speciellt att få vara med och hjälpa barn.
[ ”Det går aldrig att värja sig mot glädjen när ett barn kan se igen” ]
Persson blev snart styrelseledamot i Mercy Ships Sweden och från 2014 och tre år framåt var hon nationell chef i Sverige.
Under jul och nyår har hon varit tillbaka i Sverige men reste den 4 januari tillbaka till Afrika, denna gång till i Sierra Leone för en ny volontärperiod, den 24 perioden i ordningen. I början fick volontären själv betala både resan till Afrika och boendet på båten. Men det har ändrats sig nu och i dag behöver volontärerna inte betala något för mat och husrum, och den medicinska personalen inte heller för resorna.
Hur länge tänker du hålla på?
– Det är så klart svårt att säga, men jag har ju tio år kvar till pension, sedan kan man fortsätta som pensionär, säger Anneli Persson.
Allt arbete sker dock inte ombord. Förberedelserna är noggranna, och Anneli Persson kommer under en av sina volontärperioder 2025 åka ut i Madagaskar och göra en så kallade screening av ögonpatienter. Då åker hon ut med ett team i byar och städer för att hitta de patienter som man sedan ska operera på båten.
Livet ombord
På det nya skeppet Global Mercy är det två personer i varje hytt som delar på en toalett, men man har en del av hytten som är ens egen. På den äldre båten Africa Mercy delar sex personer på en hytt och där är det mer spartanskt.
– Så man bor väldigt tight med andra människor, men det finns stora fördela med det också, man lär känna varandra väl..
Arbetsdagarna brukar vara 9–10 timmar. Som operationssköterska har man också jour på kvällar och helger, då man inte får lämna fartyget.
Hur ser fritiden ut – måste man vara kvar på båten hela tiden?
– Många stannar kvar på skeppet, en del stannar kvar i sin hytt, en del går upp till kaféet och har gemenskap där. Man kan också gå i land och kanske gå ut och äta en fredag kväll eller åka till en badstrand om man är ledig en lördag, säger Anneli Persson.
Mellan klockan tio på kvällen och klockan sex på morgonen är det utegångsförbud och då måste man vara ombord. Man kan dock ansöka om lov för att få sova någon annanstans än på båten.
[ Världens största sjukhusfartyg levererat ]
– Är man med på en båt så är det ju kaptenen som har huvudansvaret för all besättning, så även om jag är i staden så har kaptenen ansvar för mig.
Därför kan besättningen under vissa omständigheter förbjudas gå i land, om det är en stark storm i området till exempel. Säkerhetstänket är minutiöst, bland annat har säkerhetsteamet alltid piratspaning, inte minst inför man ska lämna en hamn eller ankomma till en ny.
När Larsson började jobbet på båten insåg hon nästan omedelbart att Persson var samma person som hon sett på tv, och båda tyckte att sammanträffandet var mycket roligt.
– Vi arbetar båda som sjuksköterskor i operationssalen och det är fantastiskt, säger Larsson.
Persson och Larsson
Persson, som arbetar som operationssjuksköterska på Capio ögonklinik och Högsbo sjukhus när hon är hemma i Göteborg, berättar om situationen med två Anneli i samma sal:
– Svenskarna här, vi är nu tolv stycken ombord, kallar oss också Persson och Larsson, som om vi vore fotbollsspelare eller något!
När hon inte är volontär ombord på fartyget arbetar Larsson deltid som ambulanssjuksköterska i Stockholm på AISAB och deltid som anestesisjuksköterska på Astrid Lindgrens Barnsjukhus.
– Jag trivs jättebra ombord. Alla är så snälla och hjälpsamma. De är glada över att vi är här. Om min arbetsgivare hemma i Sverige tillåter skulle jag verkligen vilja komma tillbaka.
Besättningen är alla åldrar, både singlar och par. Det kan vara 18-åringar som gör enklare grejer som att lag mat eller äldre som kanske är sjuksköterskor eller läkare. Det kan också vara familjer som är med, där en av föräldrarna har en viktig uppgift på båten eller är nybliven pensionär.
Verksamheten står på kristen grund – hur märks det i vardagen på båten?
– Vi har ju vårt missionsuppdrag, att vi följer Jesu exempel att ge hopp och helande, säger Anneli Persson.
– Det är så skönt tycker jag att Jesus är centrum i allt vi gör och vår förebild, vilken kyrka du än kommer ifrån.
Det finns pastorer ombord, som finns där både för besättningen och för patienterna. Det hålls gudstjänst varje torsdag kväll och varje söndagskväll, gudstjänster som man kan följa på nätet.
– Och varje arbetspass inleds med en andakt där någon delar ett ord och vi ber tillsammans.
[ Niclas längtade efter ett äventyr – jobbar på jätteskepp ]
Anneli Persson understryker att man inte måste vara kristen för att bli volontär och att 10–20 procent inte kallar sig kristna.
– Många berörs så oerhört av det de får se och uppleva så de tar emot Jesus under resans gång.
Sjukhuspastorernas har också själavårdsarbete med patienterna vilket innebär bland annat att man försöker återupprätta dessa människor som behandlats illa av livet, inte bara fysiskt utan även psykiskt.
– Patienterna blir oerhört berörda av den omsorg de får och många av våra patienter tar emot Jesus i sina liv.
Det handlar om att de ska få tillbaka självförtroende och självkänsla, och få nytt hopp.
---
Fakta: Mercy Ships
- Varje år tjänstgör mer än 3 000 volontärer från över 60 länder ombord på världens två största civila sjukhusfartyg, Africa Mercy och Global Mercy.
- Det är kirurger, tandläkare, sjuksköterskor, vårdutbildare, kockar, sjömän och ingenjörer som ger av sin tid och kompetens.
---