Den högtid då svensken allra mest tänker på bortgångna nära och kära är kanske lite förvånande nog inte Allhelgona. Det är istället under julen som svenskarna i störst utsträckning tänker tillbaka på dem som inte längre finns bland oss.
Traditioner och gamla minnen gör saknaden av familjemedlemmar särskilt stark under julen, till och med så stark att det är den högtid då flest svenskar tänker på nära och kära som gått bort. Detta enligt en ny undersökning från Fonus. Den visar att under julen tänker nära hälften av svenskarna (45 procent) på nära och kära som inte lever längre, tätt följt av allhelgona (40 procent).
Digital ljuständning
För att göra det enklare för fler att minnas och hedra avlidna anhöriga under jul och nyår öppnar Fonus sin digitala ljuständning även under julen.
“Saknaden efter familjemedlemmar och andra nära anhöriga kan kännas särskilt stark under högtider, när gamla minnen av det man brukade göra tillsammans väcks till liv. Minnen av att binda julkransar med sin syster, baka julgodis med farfar eller klä granen dagen innan julafton med en kusin. Jag tror att det är just för att julen är en tid då man samlas och gör saker tillsammans med familjen som saknaden blir så påtaglig, och kanske är det också det som gör att vi tänker på dem lite extra mycket under denna tid på året”, säger Conny Sohlberg, begravningsentreprenör på Fonus, i ett pressmeddelande.
---
Fakta: De högtider då svenskarna framför allt minns eller tänker på sina nära och kära
- Jul – 45 procent
- Allhelgona – 40 procent
- Midsommar – 9 procent
- Påsk – 7 procent
Sifo-undersökningen genomfördes av Kantar Sweden på uppdrag av Fonus för att undersöka svenskarnas inställning till döden och begravning. 4 512 respondenter i åldrarna 18–79 år svarade på undersökningen mellan den 25 januari och 6 februari 2024.
---