Familj

Tv och radioprogram att hålla koll på helgerna

Alla julgudstjänster • Julens evangelium läses av kronprinsessan • Julbetraktelse av biskop Mikael Mogren.

Julens gudstjänster i Sveriges television sänds i år i huvudsak från Järna kyrka i Dala-Järna, Dalarna. Där håller biskop Mikael Mogren i julbetraktelsen på julafton. Senare på julaftonskvällen läser kronprinsessan Victoria julens evangelium och skickar med en julhälsning från Slottskyrkan i Stockholm.

Julens gudstjänstprogram i SVT 2024

Julafton

17.30–18.00. Julbön från Dala Järna kyrka, Dalarna. (SVT1)

Biskop Mikael Mogren håller i julbetraktelsen och församlingens körer och musiker medverkar under ledning av Ann-Christine och Peter Resare.

19.45–19.50 Julhälsning från Slottskyrkan. (SVT 1)

Kronprinsessan Victoria läser julens evangelium och ger en julhälsning från Slottskyrkan i Stockholm.

21.30 – cirka 23.15, Midnattsmässa från Rom. (SVT1)

Julnattens traditionsenliga midnattsmässa sänds från Peterskyrkan i Rom under ledning av påven Franciskus. Kommentator är Charlotta Smeds.

Juldagen

07.00–08.00 (SVT 1) och 10.00–11.00 (SVT2) Julotta från Dala Järna kyrka, Dalarna.

Julottan sänds från Järna kyrka där kyrkoherde Rälg Göran Almegård predikar. Julottan leds av Emmalina Mattsson. Församlingens körer och musiker medverkar under ledning av Ann-Christine och Peter Resare.

Annandagen

10.00–10.45. Gudstjänst från Dala Järna kyrka, Dalarna. (SVT2)

I annandagens gudstjänst predikar komminister Eva Cronsioe om utvandrarna från Nås. Gudstjänsten leds av Torbjörn Axelson.

16.00–17.00. Minnesgudstjänst från Uppsala domkyrka. (SVT2)

På annandag jul i år är det 20 år sedan tsunamin drabbade många svenskar på semester i Thailand. Ärkebiskop Martin Modéus leder minnesgudstjänsten i närvaro av kungaparet, kung Carl XVI Gustaf och drottning Silvia, samt statsminister Ulf Kristersson.

Ärkebiskop Martin Modéus leder nationell minnesgudstjänst för tsunamins offer från Uppsala domkyrka.

Lördag 28 december

17.50- 17.55. Helgmålsringning från Dala Järna kyrka, Dalarna. (SVT1)

Sön 29 december

10.00–10.45. Gudstjänst från Dala Järna kyrka, Dalarna. (SVT2)

12.25-13.25. ”Enkelhet och bråddjup – om Martin Lönnebo”. (SVT2)

Mån 30 december

15.00–16.00. ”Enkelhet och bråddjup – om Martin Lönnebo.” (repris–SVT2)


Julens gudstjänstprogram i Sveriges radio 2024

Årets livsåskådningsprogram i Sveriges radio under jul- och nyårshelgerna innehåller bland annat en julbön med ärkebiskopen och en julotta från Betlehemskyrkan i Göteborg med nyskriven musik

På nyårsdagen inleds Sveriges radios 100-årsjubileum med att en gudstjänst sänds från Storkyrkan i Stockholm. Gudstjänsten var faktiskt det allra första program som sändes den 1 januari 1925.

PROGRAMMEN:

22 december klockan 11.03. På fjärde advent den 22 december, då Jesu moder Maria uppmärksammas, sänds en samtalsgudstjänst från Immanuelskyrkan i Stockholm. Där träffar Marianne Greip pastor Esther Kazen, som också kallar sig ”feministpastorn”. Hon har i sin tur bjudit in Charlotte Frycklund som är författare och Sveriges enda nätpräst. Samtalsgudstjänsten kommer att röra sig kring Maria, feminism, Bibelns kvinnor och moderskap. (P1)

Måndag-onsdag 23-25/12 klockan 05.03. Andakt som handlar om att sprida julglädje bland sjömännen i Malmös hamn och om det starka ljuset som ska stråla i decembermörkret. Med prästen och psykoterapeuten Albin Tanke. (P1)

Julafton klockan 07.48. Julevangeliet läses enligt Lukas, andra kapitlet verserna 1-21 av 1917 års bibelöversättning. Uppläsning av författaren och bildkonstnären Stig (Slas) Claesson. En inspelning från 1986.

Julafton klockan 17.00. Traditionsenlig julbön med ärkebiskopen. För tredje året i rad håller ärkebiskop Martin Modéus i julbönen, med tankar om julens traditioner och om den grundläggande tonen i julens budskap som är fred. Julens psalmer är alla tolkade i folkton i denna andaktsstund. (P1)

Juldagen klockan 07.03. Julottan sänds i år från Betlehemskyrkan i Göteborg med nyskriven julmusik på temat Natten ska vika. Det är ett samarbete mellan författarna och pastorerna Robert Eriksson och Åsa Molin samt kompositören Per Boqvist, där sex helt nya sånger har skapats med utgångspunkt i Jesus födelse. Musiken har både kyrkomusikalisk tradition och samtida uttryck och gemensam sång i en lovsångston som likt Psaltaren bär på både glädje, sorg och klagan. (P1)

Robert Eriksson, Åsa Molin och kompositören Per Boqvist

Juldagen klockan 8:05-9:30. Heliga hästar är ett program som direktsänds från ett stall på Österlen där hästen speglas utifrån olika religioner och livsåskådningar. Är hästen en andlig varelse? Varför har vita hästar en särskild helig status? Och hur kan hästen användas inom själavård? Även den helige stalldrängen blir uppmärksammad av prästen Are Norrhava och programledare Marianne Greip. De gästas bland annat av författaren och etnologen Lotte Mjöberg och författaren och prästen Karin Sanell. (P1)

26–27 december klockan 05:46. Andakten tar upp betydelsen av den åttaarmade ljusstaken. Den är särskilt viktig under den judiska ljushögtiden chanukka, som i år inträffar samtidigt som den kristna julen. Författaren Karin Brygger berättar om varför ljuset är så betydelsefullt just nu och genom historien i veckans två sista andakter.

Gudstjänstproducenten Katarina Josephsson tillsammans med radioveteranen Claes Hollander och Jonas Eek, som är domprost i Stockholms domkyrkoförsamling.

Nyårsdagen klockan 11.03. Sveriges radio och Gudstjänsten i P1 firar 100 år!

För exakt 100 år sedan sändes det första radioprogrammet i Sveriges radio och det var en gudstjänst. Det firas på nyårsdagen med en gudstjänst från Storkyrkan i Stockholm med biskop Andreas Holmberg som predikar. Den allra första gudstjänsten från Radiotjänst var egentligen två – det sändes samtidigt från S:t Jacobs kyrka i Stockholm och från S:t Petri kyrka i Malmö.

Åren därefter sändes det ut radiogudstjänster från de (ganska få) kyrkor där det då fanns sändarutrustning. Man sände både från Svenska kyrkan och från frikyrkor och det sändes både för- och eftermiddag på söndagarna.

Men egentligen startade Gudstjänstens radiohistoria redan 1923. Då sändes det en julotta, även den från S:t Jacobs kyrka. Om detta samtalar radioveteranen Claes Hollander och producenten Katarina Josephsson på plats i S:t Jacobs kyrka i inledningen av nyårsdagens gudstjänst.

S:t Jacobs kyrka renoveras just nu och därför sänds Gudstjänsten i P1 i stället från en annan kyrka i samma församling, nämligen Storkyrkan. Det är en nyårsgudstjänst under rubriken I Jesu namn, en gemensam gudstjänst för alla församlingar på Stadsholmen, det vill säga Storkyrkoförsamlingen, Hovförsamlingen, Finska församlingen och Tyska församlingen.

Samtidigt som Sveriges radio (och Gudstjänsten i P1) firar sitt hundraårsjubileum firas även hundraårsjubileet av det ekumeniska möte i Storkyrkan som biskop Nathan Söderblom tog initiativ till 1925. Det uppmärksammas i gudstjänsten, där predikan hålls av biskop Andreas Holmberg. Liturg är Sabina Koij och vi hör även Gary Graden som sjunger och Mattias Wager på orgel.


Fler artiklar för dig