Den är söt, den är kryddig och den är för evigt förknippad med advent och jul. Pepparkakan har sin givna plats i de svenska hemmen under december, och kommer i allt djärvare former. Dagens testpanel har testat fem sorter – dels klassiker, dels nymodigheter – och korat tre värdiga vinnare, och tre mindre mumsiga varianter.
Så, häll upp något varmt, tänd ett ljus, och hugg tillsammans med oss in på de bruna läckerheterna!
1. Hembakad pepparkaka med hemligt recept :”Slår ju allt”
Andreas Sjögren, grafisk kommunikatör: Detta är ju den riktiga pepparkakan! Den hembakade.
Josefin Lilja, kultur- och livsstilsreporter: Den är så tunn, lövtunn. Jag tycker nästan den är för tunn!
Jacob Zetterman, nyhetsreporter: Det kanske är du som har bakat dem? Nej, detta är vad man vill ha! Hembakta pepparkakor slår ju allt!
Eva Skog, debattredaktör: Den doftar otroligt gott.
Andreas: Man känner en hel del kryddor, kardemumma, apelsin, nejlika …
2. Nyåkers stora pepparkakshjärtan: “Klår nästan den hembakade”
Eva: Den doftar inte alls som den hembakade, men den hade faktiskt mer smak! Det kan ju också bero på att den är rätt mycket tjockare så man får lite mer kaka i munnen.
Josefin: Smörigheten gör att den klår den hembakade tycker jag. Eller det kanske är som att svära under julottan?
Andreas: Den här kändes mer kemisk när man tog första tuggan, jämfört med den hembakade. Smakerna träder fram först efter en liten stund.
Jacob: Jag tänkte att den hembakade alltid är den bästa, men nu börjar jag faktiskt tvivla …
3. Annas pepparkakor: ”En besvikelse i jämförelse med den förra”
Andreas: Det viktigaste med den här kakan är att man alltid ska äta blombladen först. Men den känns torr jämfört med Nyåkers som var mycket mer smörig.
Eva: Jag tycker ju att alla pepparkakor ska ätas med smör och ost – då är de som godast!
Josefin: Den här hade faktiskt behövt smör och ost – den är så mjäkig!
Eva: Ja, denna var en besvikelse i jämförelse med den förra.
Jacob: Jag kan tänka mig denna med hemmagjord glasyr och en liten Nonstop på. Mums!
4. Välkryddade pepparkakor från kung Oscar: ”Definitivt en vuxenkaka”
Eva: Den var ganska torr och hård, den smälte inte så lätt i munnen. Jag är lite besviken på kryddningen faktiskt.
Jacob: Men är inte detta pepparkakans Rolls-Royce? Den här var god!
Josefin: Jag skulle gärna haft en Blue Stilton på den här. Det är definitivt en vuxenkaka.
Andreas: Den här var nog krispigast – det är rätt stor skillnad i krispighet mellan de olika kakorna tycker jag.
[ Tro, hopp och bakning när Andréa Brändström firar jul ]
5. Chocodoppade pepparkakor från Ica: “Försöker gömma en tradig kaka”
Jacob: Är inte detta lite dopning? Att lägga choklad på pepparkaka?
Josefin: Säger han som ville ha Nonstop och glasyr på den hembakta!
Eva: Usch, jag är så elak, men här gömmer man faktiskt en rätt tradig kaka med lite choklad. Den är dessutom blekast av alla.
Josefin: Ja, den har nästan ingen smak. En kamouflerad skräpkaka helt enkelt.
Skånska pepparkakor: ”Måste ätas med smör och ost på”
Eva: Det här är min! Den har jag ätit mycket i min barndom i Skåne. Men man äter den faktiskt egentligen inte så här, utan med riktigt mycket smör och ost.
Andreas: Den var mjuk, så förvånad jag blev!
Josefin: Det känns lite som att äta deg. Det är utbölingen från Skåne detta, här får man inte krispet man vill ha.
Andreas: Den smakar faktiskt skämd pepparkaka, den smakar gammalt. Tänk rutten apelsin eller pomeransskal. Lukta på den så känner ni en julmandarin som legat lite för länge.
Eva: Vill man ha ett mellanmål i juletider, då kan man ta denna. Men med pålägg, det är ett måste!
Resultat: Bästa och värsta pepparkakan
Jacob: Ursäkta Skåne, men detta är ingen pepparkaka. Den är ätbar, men inte mycket mer. Bäst är vår referenskaka – hembakat är alltid bäst! Övriga är fullt acceptabla att äta under julen.
Eva: Jag avstår för att bedöma Skånekakan av patriotiska skäl. Däremot tycker jag att den chokladdoppade var sämst. Bäst av alla dessa tyckte jag var Nyåkers stora hjärta – den smakade som pepparkakor ska smaka.
Andreas: Jag hade en förfavorit i Nyåkers, men jag tycker bara att den var näst bäst. Vinnaren enligt mig är den tunna, hembakta pepparkakan, helt klart bäst. Men kanske är vi för snälla i betygssättningen nu när vi ätit flera pepparkakor?
Josefin: Tre sorter går ”fetbort” enligt mig och det är Annas pepparkakor, Icas chokladdoppade och Skånepepparkakan. Däremot faller den vuxna kung Oscar, den smöriga Nyåkers och den hembakade, tunna kakan mig helt i smaken! Om man inte glömmer plåten i ugnen vill säga.
Tre värdiga vinnare:
Nyåkers hjärtan
Kung Oscars välkryddade
Den hembakade pepparkakan
Tre mindre goda:
Annas pepparkakor,
Icas chocodoppade
Skåne-pepparkakor.
---
Fakta: Pepparkakan
- Småkaka som smaksätts med kanel, kardemumma, ingefära och kryddnejlikor.
- Uppgifterna om hur den fick sitt namn är tvetydiga. En teori är att pepparkakor ursprungligen innehöll peppar, medan en annan är att alla exotiska kryddor på den tiden kallades peppar.
- Blir man då verkligen snäll av att äta pepparkakor? Myten kan enligt vissa källor ha uppkommit genom att unionskungen Hans (1455–1513) ordinerats pepparkakor mot sitt dåliga humör. En annan teori är att pottaska, som förr användes som jäsmedel vid pepparkaksbak, även bidrog till att mildra magbesvär efter förtäring av julmat och att personerna därmed blev snällare.
---