När Stuvstakyrkan i år fyller 70 år har det firats med en festkväll, en högtidsgudstjänst och en konsertkväll med nyskriven musik av Monica Dominique. Temat för jubileet var ”Tro, hopp och framtid”.
– Vi ville betona tro och växt genom vår historia men också se framåt, säger Karin Fritzson, pastor och föreståndare för kyrkan sedan 2019.
Församlingen har firat att deras kyrkobyggnad fyller 70 år i tre delar. Först var det ett stort firande sista helgen i oktober med en festkväll på lördagskvällen, mat, mingel, minnen och lagutmaningar kring borden. Dagen efter hölls det en högtidsgudstjänst med predikan av den regionala kyrkoledaren Jenny Dobers. Till sist hölls en jubileumskonsert i mitten av november med nyskriven musik av och med Monica Dominique. På konserten framträdde bland annat kyrkokören Chorus Celeste och församlingens barnkörer tillsammans med henne.
– Anledningen till att valet föll på just Monica är att hon bor i Huddinge och att hon även tidigare haft konserter i Stuvstakyrkan, säger Karin Fritzson.
– Kyrksalen var i princip fullsatt under konserten. 100 biljetter sålda plus cirka 30 medverkande, berättar Karin Fritzson.
– Temat för konserten var ”Hopp heter motstånd” och Monicas sångtexter handlar bland annat om fred och klimat.
Hur många är med i Stuvstakyrkan i dag? Är trenden uppåtgående eller nedåtgående?
– Antalet medlemmar i församlingen rör sig runt 120 stycken och har legat där omkring flera år. Men många fler känner sig hemma i Stuvstakyrkan.
Om du skulle beskriva Stuvstakyrkan och medlemmarna där – hur låter det?
– I Stuvstakyrkan händer mycket. Många, både medlemmar och andra, är aktiva i någon av körerna, Husbandet eller Stuvsta Stråk. Det låter olika, vi gör gudstjänster på olika sätt och det finns en öppenhet för det. Gemenskapen är viktig.
Vad betyder församlingen i dag för människorna på orten?
– Genom olika konserter, aktiviteter för daglediga och vår julmarknad ”Adventevent” är det många som varit i Stuvstakyrkan. Vi har också god ekumenik och firar återkommande gudstjänst tillsammans med Svenska kyrkan och pingstförsamlingen Södertörnkyrkan.
Vilken av era aktiviteter lockar flest människor utifrån?
– Våra körer och barn- och ungdomsarbetet i Equmenia Stuvsta.
Om de människor som var med och byggde kyrkan för 70 år sedan kom på besök på en gudstjänst i dag – vad skulle de känna igen sig i, om något?
– Det är väl en av rikedomarna i en kristen gemenskap att kontinuiteten i tron, bibelordet, bönerna, nattvardsfirandet och så vidare bär på igenkänning också då formerna förändras. Viljan att dela tro och liv med varandra och att bjuda in fler i gemenskapen tror jag absolut skulle kännas igen.
Om du får önska något i födelsedagspresent till kyrkan – vad skulle det vara i så fall?
– Just nu pratar vi mycket om samarbete mellan olika aktiviteter. Att vi ännu mer berikar varandra och är lyhörda för samverkan med och för samhället runt kyrkan.
Stuvstakyrkan invigdes 1954 och kallades Missionskyrkan fram till 1961. Kyrkan byggdes med sten från Betlehemskyrkan, som stod där Åhléns city i centrala Stockholm ligger i dag och revs ner i början av 1900-talet. Nu i höst har man firat att kyrkan byggdes för 70 år sedan. Den är på ett sätt till och med äldre än själva församlingen. Det var på slutet av 1920-talet som en missionsverksamhet startades i Stuvsta som en utpost till Valhalla missionsförsamling. Kyrkobyggnaden var klar 1954 och tre år senare, 1957, anslöts församlingen som en egen församling till Svenska Missionsförbundet.
Namnet Stuvsta (Studzta) finns första gången skriftligt dokumenterat år 1353. Det skriver Wikipedia som också skriver att namnet lär ha med stutar (oxar) att göra.