I fyra år har Peter Pop Lundbäck jobbat med församlingsplanteringen Love the Hood i Bergsjön. Nu går han vidare till en pastorstjänst i Equmeniakyrkan i Sävedalen, men fortsätter att arbeta med sina hjärtefrågor mångkultur och evangelium. Så Bergsjön släpper han inte. För kan han inte vara i Bergsjön, får han ta Bergsjön till Sävedalen.
För snart fyra år sedan tog Equmeniakyrkan Loo strax söder i Sollebrunn beslutet att bli moderförsamling till en församlingsplantering i Bergsjön i Göteborg. Med stöd från Equmeniakyrkan centralt anställdes Peter Pop Lundbäck som pionjärarbetare i området.
– Vi skapade konceptet ”Love the Hood”, älska orten, älska din nästa. Var stolt över din mångkulturella bakgrund, var stolt över din matkultur och musiken. Det har fungerat jättebra och vi har verkligen kommit in i folks hem, säger han till Dagen.
I fyra år nu har han arbetat för att bygga en kristen mångkulturell gemenskap mitt i centrala Bergsjön. Han har knutit kontakter med massor med människor, firat gudstjänster i kafémiljö, besökt folk i deras hem och bjudit in till storslagna julfester med mat och julevangelium till alla.
– Vi har sett många bli troende, många har låtit döpa sig.
Är det en församling du lämnar efter dig i Bergsjön nu eller det någon annan form av kristen gemenskap?
– Det är en kristen gemenskap som samlas regelbundet utan en fast lokal. Vi har börjat i hemmen.
Det finns för- och nackdelar med att ha en lokal, menar Peter Pop Lundbäck. Stora samlingar, som till exempel Decemberfesten, då kan det vara 300 anmälda, och då är det muslimer, kristna och ateister.
– Men de har förtroende för oss och förstår att vi vill dem väl.
[ Där kyrkan behövs som mest finns ingen frikyrklig närvaro ]
Vem tar över efter dig i Bergsjön nu?
– Det är Cecilia Petersson som går in i den rollen. Hon är boende i Bergsjön sedan trettio år. Redan när hon kom hit hade hon söndagsskolegrupper i stadsdelen och var med i team. Hon har gått och bett i Bergsjön i alla dessa år. En riktig evangelist och bönekvinna, med en varm tro. Och som känner ”alla” i Bergsjön. Hon har varit med i ”Love the Hood” i tre år.
Peter började tjänsten som missionspastor i Sävedalen redan i augusti, men tackades av i Equmeniakyrkan i Loo i söndags. Församlingen har funnits med i bakgrunden till arbetet i Bergsjön men vill nu göra mer.
– De har redan stöttat oss med stora hjärtan, men nu har flera i församlingen fått budskap från Herren om att församlingen ska ”sätta ut tältpålarna” längre ut än bara Sävedalen. Och då ska jag jobba med det evangeliska och det sociala som går väldigt naturligt hand i hand för mig. Och det får jag bekräftat när jag läser Bibeln.
Sävedalen och Bergsjön ligger på var sin sida av E20, Bergsjön i norr och Sävedalen i söder. Bergsjön klassas sedan 2015 av Polisen som ett särskilt utsatt område och har en hög andel personer med utländsk bakgrund. År 2019 var det mellan 74,4 och 87,5 procent, om utländsk bakgrund definieras som född utomlands eller född i Sverige av två utländska föräldrar (källa Wikipedia).
Sävedalen kan kategoriseras som mer etniskt homogent, med mer välbeställda familjer i villa. En av Peters uppgifter i Equmeniakyrkan i Sävedalen är att få in mer mångkultur i församlingen.
– Så då kör jag människor från Bergsjön till Sävedalen, framför allt på onsdagar då vi har Öppen kyrka i Sävedalen. Då fikar vi, pratar Jesus och lagar lunch tillsammans. För två veckor sedan var det två muslimska kvinnor som tog emot Jesus, helt naturligt, i samlingen. Så nu ska vi ha dop i Sävedalen då några av gruppen från Bergsjön ska låta döpa sig.
– För om integration ska vara på riktigt ska vi i kyrkan som har bilar, och som har det lite mer välbeställt, helt enkelt åka och hämta människor till kyrkan, hämta sådana som kanske inte ens har råd med en bussbiljett.
En annan uppgift Peter har fått i sin nya tjänst i Sävedalen är att hjälpa församlingen att nå barn mer. Därför har han skrivit på en barnmusikal som heter ”Cool Sunday School” som kommer framföras i kyrkan.
Peter Pop Lundbäck fortsätter också som pastor för Salemkyrkan i Biskopsgården och dessutom i Linneahuset, Göteborg, där han leder kören Come As You Are med människor som fått en ny chans i livet.