Familj

Kristna radioprofilen Larseric Janson har somnat in

Gjorde ungdomsprogram med miljonpublik och ledde missionsorganisationen Ibra Radio under en expansiv tid

I december fyllde Larseric Janson 100 år. I lördags somnade han in i tron på sin frälsare. Han arbetade som direktör såväl i skobranschen som på Dagenhuset, men allra störst avtryck gjorde han i arbetet med kristna radioprogram.

Larseric Janson fick ett långt liv, fler dagar och år än som tillfaller de flesta, och de sista blev kämpiga vad hälsan beträffar. Hans initiativ och projekt fick stort genomslag.

Rötterna hade han i Närke och det lilla samhället Ljusnarsberg där han drog sitt första andetag luciadagen 1923. I vuxen ålder hamnade han i skobranschen och arbetade under en period som direktör för tre olika firmor, alla i Örebrotrakten. 1971 kom han till Stockholm där Dagengruppens direktör Sverre Larsson anlitade honom som vice vd. Han fick även i uppgift att leda Ibra Radio och Dagens förlag. Från skor till radio kan tyckas vara ett långt kliv, men Larseric Janson hade vid denna tid samlat på sig gedigen erfarenhet av radiomediet.

Fick vision i en folkvagn

I ett femtontal år ledde han programmet Ungdoms kväll som sändes över Sveriges radio. Med ett fräscht anslag och modern kristen musik presenterades evangeliet på bästa sändningstid och det blev en enorm publiksuccé. Larseric Janson berättade själv vid ett tillfälle i en Dagenintervju att idén till programmet föddes 1952 när han och fyra andra killar körde runt i Örebro i en liten folkvagn. Samtalet handlade om hur de skulle nå sin stad med budskapet om Jesus. Tankarna på Ungdomens kväll var mer en vision än en idé, förklarade Larseric.

Med stor frimodighet togs en kontakt med Gunnar Dahmén som ansvarade för gudstjänsterna i radio på den tiden och förfrågan gav genklang. Det första programmet av Ungdoms kväll sändes från Elimkyrkan i Örebro en söndag i början 1953. Kön utanför kyrkan var en halv kilometer lång. 1 700 personer satt i publiken.

Hustrun skrev manus

Larseric Janson hade inspirerats av predikanterna Billy Graham och Cliff Barrows, vars intensiva möten hade gjort intryck på den unge svensken. Programmen förbereddes minutiöst och Larserics hustru Daga, som var journalist, såg till att det fanns noggranna manus på allt som skulle sägas. Det skulle vara koncist, inget svammel. ”Vi arbetade mycket med att tvätta bort alla fromma ord och när vi sjöng sprutade det av glädje”, förklarade han. Manusen och det faktum att Larseric hade en lysande talang för att leverera budskapet på ett som kändes fullständigt naturligt bidrog till programmens enorma popularitet. Ungdomens kväll blev också det som på allvar väckte Larserics engagemang i kyrkan. Han startade också kören Singspiration som han ledde med stor energi. Larseric Janson var en sann evangelistsjäl.

De 50 minuter långa programmen sändes först två gånger i månaden, sedan en gång i månaden. Efter det succébetonade genombrottet räknade man med över fyra miljoner lyssnare. På den tiden fanns ingen tv. Det sista programmet sändes 1967 men vid Örebroförsamlingens 90-årsjubileum uppstod Ungdomens kväll för en kväll. Larseric Janson var självklart på plats.

Världskartan som imponerade

1989 slutade Larseric Janson sin tjänst som ansvarig för Ibra Radio. På hans kontor på Dagenhuset hängde en specialkonstruerad världskarta och där varje plats som Ibras kristnas radioarbete fanns markerades med en liten lampa. Dagens dåvarande chefredaktör Arne Winerdal minns att alla de gånger han guidade besökande mediemänniskor i huset så var det just den tavlan som gjorde starkast intryck. Ett tryck på en liten knapp och lamporna lyste över hela världen.

Larseric Jansons musikintresse ledde till att han 1967 översatte den välkända dopsången sången Jag har beslutat att följa Jesus till svenska. Han lär också ha varit den som för svensk räkning upptäckte den norska kristna sångerskan Evie Tornquist när hon som 14-åring besökte Sverige med sina föräldrar.

2011 blev Larseric änkling. Då hade han och Daga varit gifta sedan 1948. 2007 kom hans självbiografi – Ting som berör, toner som talar – i form av en ljudbok. Så sent som 2010 ledde han ett intervjuprogram i närradiokanalen Radio Rörstrand. De senaste årtiondena hade han sitt andliga engagemang i S:ta Clara kyrka där han var en mycket omtyckt gudstjänstdeltagare.

---

Fakta: Larseric Janson

  • Född: 13 december 1923 i Ljusnarsberg.
  • Död: 21 september 2024 i Stockholm.
  • Ledde Ibra Radio 1971–1989 och var även vice vd för Dagengruppen AB.

---

Fler artiklar för dig