Familj

En eldsjäl som saftar, syltar och gräver i missionsarkiven

Martin Nilsson fyller 75 år den 26 augusti

Även en squash-chutney kan bana väg för Guds rike. Martin Nilsson håller just nu, tillsammans med sin fru Elisabeth, på att safta och sylta inför årets höstmarknad i Lötenkyrkan för att dra in pengar till missionen. Men han gräver också djupt i arkiven för att berätta om det förflutna.

När Martin Nilsson svarar i telefon förklarar han kortfattat att han inte kan prata just nu, då han befinner sig i Uppsala landsarkiv.

– Det är för forskning till en artikel jag ska skriva, hinner han förklara.

Artikeln ska publiceras i det månadsblad som Lötenkyrkan i Uppsala ger ut, där han har sitt kyrkliga engagemang.

– Vi har haft en serie med kvinnliga missionärer, nu har vi en med manliga som inte varit så kända.

Några timmar senare hörs vi igen.

Hur gick det nere i arkiven?

– Jo, jag lyckades hitta den levnadsteckning jag sökte, säger Martin nöjt.

Han förklarar att när man på 1800-talet sökte till missionärsutbildningen skulle man skriva ned en berättelse om sitt liv, de finns i regel arkiverade.

– Även om de kan vara lite svåra att hitta. Men jag lyckades med personen jag sökte.

Missionären i fråga, berättar han, dog tidigt ute på missionsfältet i Eritrea. Det visade sig att han kom från ett hem med alkoholproblem vilket säkert var orsaken att det inte nämndes så mycket om barndomen då sådant ofta sopats under mattan.

– Det är kul att forska fram lite material, säger Martin.

Men det låter ambitiöst att gräva i arkiv när man skriver för ett församlingsblad?

– Haha, ja, fast det är ett lite avancerat månadsblad som vi har. Det är faktiskt tre EFS-föreningar här i Uppsala som ger ut det tillsammans, även om Lötenkyrkan är den största.

Hans texter letar sig då och då även in i tidningen Budbäraren som ges ut av EFS.

Engagemanget säger en hel del om Martin Nilssons passion för församlingen där han numera är en aktiv volontär.

– Jag har jobbat och varit aktiv i EFS i hela mitt liv, berättar han.

– Min pappa var predikant. När jag föddes var han föreståndare för ett barnhem för samebarn i norra Jämtland, där man gav samerna chansen att gå i skolan.

Barnhemmet lades ned 1951 eftersom behovet försvann då samer började bli mer bofasta och kunde gå i vanliga skolor. Martin Nilssons livsresa fortsatte sedan till Borgholm på Öland, Kristianstad, Stockholm och slutligen Uppsala där han har bott sedan 1985.

Han har läst både pedagogik och teologi för att kunna jobba inom EFS, då han utbildat sig till ungdomskonsulent. Under lång tid jobbade han sedan på huvudkontoret, vilket var anledningen till att han flyttade till Uppsala.

Inom EFS har han jobbat med information och insamlingsfrågor, något som han fortsatt med även som volontär. Just nu laddar han för fullt inför höstmarknaden, där saker ska säljas för att dra in pengar till missionen. Martin berättar att han och hans fru odlar en hel del, så det ska syltas och saftas och läggas i burkar.

Exempelvis skyltar han på sin Facebook-sida med en burk squash-chutney.

– Det var min fru som gjorde den, utifrån ett recept som vi har fått från Etiopienmissionärer. Den innehåller en massa saker, utöver squashen även lök, peppar och massa kryddor.

I början, erkänner Martin Nilsson, var det här en svårsåld produkt.

– Ingen visste vad det var.

Men nu har folket i kyrkan börjat vänja sig vid den ovanliga chutney-produkten som Martin själv anser är ett gott tillbehör till många olika rätter.

Martin berättar att Lötenkyrkan drar in mellan 1,2 och 1,5 miljoner kronor via sin försäljning i kyrkan, där höstmarknaden är den stora inkomstkällan, även om försäljning och insamling pågår hela året. Pengarna går till EFS- och Salts projekt ”Barn i alla länder”.

Själv blev han faktiskt prisad för sina insatser då han år 2020 fick utnämningen årets insamlare i EFS. Han tycker att det är lite komiskt, med tanke på att det var han själv som en gång initierade priset då han jobbade på kansliet.

– Så småningom fick jag alltså priset själv, säger han och skrattar.

---

Fakta: Martin Nilsson

  • Dagens jubilar Martin Nilsson fyller 75 år den 26 augusti.
  • Han bor i Uppsala med sin fru Elisabeth, tillsammans har de tre barn och tre barnbarn.
  • Engagemanget finns i Lötenkyrkan, en samarbetskyrka för EFS missionsförening och Gamla Uppsala församling.
  • I kyrkan är han även musikaliskt aktiv, både i Lötenkören samt som ledare och trumpetare i Lötens blåsarensemble.
  • Martin är också aktiv som kyrkopolitiker i Posk.

---

Fler artiklar för dig