Familj

Lasse Bjervås slutar som pingstpastor i Hässleholm efter 11 år

”Man ska vara lite försiktig med att slå fast med att man ska vara på en plats livet ut, man vet aldrig hur vägen ser ut.”

Efter 11,5 år slutar nu Lasse Bjervås som pastor i Hässleholm och går vidare till en tjänst i sjukhuskyrkan i Malmö. Men han lämnar vare sig församlingen han älskar eller arbetet med att berätta om Jesus i Skåne.

Hur känns det att lämna Pingstkyrkan Hässleholm?

– Det är både vemodigt och spännande så klart. Men det är alltid roligt att gå till någonting, mer än att man bara går från något

Efter sin första pastorstjänst i Malmö har Lasse Bjervås varit pastor i Botkyrka, Arboga, Norrköping och nu senast Hässleholm.

Hur länge tycker du att en pastor/föreståndare ska vara kvar i en församling innan både han/hon OCH församlingen kanske behöver något nytt?

– Det är nog olika berättelser för olika människor. Man ska vara lite försiktig med att slå fast med att man ska vara på en plats livet ut, man vet aldrig hur vägen ser ut.

Lasse Bjervås gjorde själv ett stopp under tre år som pastor före pastorstjänsten i Hässleholm, vilket blev en välbehövlig paus. Han är utbildad förskollärare och jobbade på förskola de åren.

– I och för sig var jag ute en del och predikade, men det var viktigt att få tre år att göra andra saker. Sedan hörde Hässleholm av sig och jag och min fru sa att om det är öppet, så säger vi ja. Och så blev det.

Men från och med årsskiftet påbörjar alltså Lasse en ny tjänst, i sjukhuskyrkan i Malmö.

– Jag hade tänkt en tid att det skulle vara kul att testa att jobba som sjukhuspastor.

För några år sedan gick han själv igenom en sjukdomsperiod med många sjukhusbesök, en tid som bland annat innebar operation och strålning.

– Och då accentuerades den tanken så klart. Det är ingenting jag gått och tänkt på dagligen, men så blev jag tipsad om att det finns en öppning.

– Och jag blir 59 år i år, om jag ska testa det här är det väl dags att göra det nu. Jag tänkte att om det är öppet så går vi. Och det var tväröppet. Så då gick vi.

Vad menar du med att det var öppet?

– Att den person jag är matchar det som tjänsten utmanar med, och att det passar bra ihop.

– Sjukhuset är lite som ett missionsfält för mig. Det är som en stad i staden. Det kommer väldigt inspirerande att förmedla hopp och tro till de anställda, till patienterna och de anhöriga.

Och även om det blir ny arbetsort så är familjen Hässleholm trogen. Planen är att stanna kvar på orten och pendla till det nya jobbet.

– Min fru Maria har fått flytta efter mig i alla år, så denna gången ska hon inte behöva det.

Och kvar i församlingen blir de också.

– Vi älskar ju den här församlingen. Och vi vill vara med och betjäna den så mycket vi kan, utan att för den skull vara i vägen för en ny pastor.

Lasse är också engagerad i Skånes pionjärmission och är gärna ute och talar i andra församlingar i Skåne. Det är något han kommer att fortsätta med, då den nya tjänsten är på 75 procent.

– Och då det är Malmö pingstförsamling som är min nya arbetsgivare så kommer jag att odla relationer med dem. Det är ju en fin församling, så det ser jag fram emot. Så det kommer verkligen finnas saker att fylla kalendern med.

Och i kalendern kommer det också att behövas plats för tid med de två barnen och de två barnbarnen. En av döttrarna har nyligen blivit pastorsvigd och ska börja arbeta i Sionförsamlingen i Hörby och den andra dottern är förskollärare och är gift med en pastor.

– Så det blir mycket pastorssnack och prat om förskola i den här familjen, säger Lasse och skrattar.

Jag har lite svårt att höra i din dialekt var du kommer ifrån, från början.

– Från början, då kommer jag från Kalmar, säger Lasse plötsligt på bred kalmaritiska.

– Men det var 1989 jag flyttade därifrån och man blir ju lite kameleont när man är pastor.

Men sedan blev Skåne ditt liv?

– Ja, min första församling var ju Malmö och det gjorde ju nånting med en. I slutet av min tid i Norrköping frågade vi oss var vi vill hamna. Och den tanken upplevde vi var sanktionerad uppifrån. Och då upplevde vi att Malmö och Skåne lockade. Ja, vi älskar verkligen Skåne. Man kan inte garantera något, men jag tror att vi blir kvar i Skåne nu.

Fler artiklar för dig