Familj

”Jag tvivlar på om mitt namns betydelse passar, men att få sprida ljus är en ständig bön”

I dag har Elin namnsdag - Så tänker journalisten Elin Liljero Eriksson om sitt namn.

I dag har Helena och Elin namnsdag och en som kan fira då är journalisten Elin Liljero Eriksson från Stockholm.

Grattis på namnsdagen! Brukar du fira namnsdagar, dina eller andras?

– Tack så mycket! Jag önskar att jag var bättre på att fira namnsdagar, inte minst för att jag de senaste åren blivit alltmer medveten om att namn verkligen kan ha en betydelse som kan vara bra att få begrunda ibland. Men tyvärr är de ju så lätta att glömma bort.

– För några år sen bestämde vi för att återinföra min barndoms tradition i min egen familj när någon har namnsdag: att baka någon god kaka, ställa fram flaggan på matbordet och kanske ge en enkel present till namnsdagsbarnet. Lite med inställningen “fira det som firas kan”, utan att tänka på att vi har gett våra döttrar fyra namn var... Det blev väldans mycket firande första åren, men sen började vi glömma bort namnsdagarna. I dag firar vi dem när vi kommer ihåg. Och allra bäst är vi nog på att minnas mellannamnet som jag delar med min mormor i himlen, min mamma, våra två döttrar och med Jesu mor.

Elin är en svensk form av Helena, som är ett grekiskt förnamn med betydelsen ‘ljus’ eller ‘strålande’. Har du någon reflektion på om detta passar in på dig, eller om det inte gör det?

– Haha, jag tvivlar på om det passar in på mig, men att få sprida ljus omkring en är en ständig bön och längtan förstås!

Vet du varför du fick namnet Elin?

– Jag tror att jag fick det för att mina föräldrar tyckte det var fint, helt enkelt.

Vem är Elin Liljero Eriksson om hon får säga det själv lite kort?

– Oj, det är alltid svårt att beskriva sig själv. Jag är en mamma, fru, dotter och vän, journalist till yrket och kristen i hjärtat. Bor i Saltsjöbaden i Stockholm med min man Rickard och våra två döttrar.

Vad händer i livet just nu för dig?

– Det lider mot semestertider, så just nu ser jag fram emot att njuta med att få vara lite mer med familjen, läsa klart alla böcker jag påbörjat under våren, läsa klart morgontidningen på mornarna, äta jordgubbar med mjölk, vara i skärgården och umgås med vänner. Parallellt håller jag på med ett magasin som jag är redaktör för och som ska gå med SJ-tågen i höst och så fortsätter jag skriva regelbundet för Svenska Dagbladets helgmagasin, vilket jag gjort de senaste åren.

Fler artiklar för dig