Familj

”Jag fick mitt namn efter pappas bibellärare”

Grattis på namnsdagen Bruno Frandell!

I dag har Bruno namnsdag. En som kan fira detta är Bruno Frandell, teolog och föreläsare.

Grattis på namnsdagen – vet du varför du fick namnet Bruno?

“Under alla år frågade jag mina föräldrar varför jag fick namnet Bruno. Jag fick inga direkta svar. När endast min far Karl var kvar i livet, 90 år gammal, vände jag på frågan och frågade genom ett påstående; ‘Fick jag namnet Bruno utifrån Din lärare Bruno Nyström på Missionsskolan på Lidingö?’ Jag blev nämligen påmind om namnet då jag arbetade med en avhandling om David Hedegård som var lärare där innan han på 1940-talet kom till Evangeliska Skolan (SAM), utanför Jönköping. Pappas svar var att nicka jakande. Mer var inte sagt. Jag kommer ihåg hans berättelse om Nyström, homiletikläraren som efter en provpredikan yttrade sig ‘off the record’ om elevens betoning av försoningsläran. Nyström sa halvhögt: ‘Att man alltid måste gå som katten kring het gröt!’ Eleverna begrep vinken. Det handlade om Waldenströms subjektiva betoning av försoningsläran som betonade Guds kärlek men inte Jesu död som ställföreträdande. Gud uppfattades som kärleken själv, men vad om helig och vred över synden med människan som skyldig? Nyström mötte detta inte så sällan – bristen av att visa på kärnan i evangeliet. Det stod dock var och en fritt att läsa Rosenius.”

Vem är Bruno Frandell?

“En kollega och vän sa till mig: ‘Du är till dels en japan, en svensk och en amerikan!?’ Det var annorlunda sagt, men träffande. Att komma till Sverige, sju år gammal, var inte lätt. Nu måste jag läsa av ett kulturellt språk som jag inte förstod fast jag kunde svenska. Därtill var jag ett år yngre än övriga i klassen. Under 1960-talet var det politiska tillika det religiösa livet tufft i skolorna och jag fick som kristen känna av gliringarna, ofta för att föräldrarna var missionärer. Under tonårstiden var kyrkan min hemvist och passionen för gemenskapen, Bibeln, Jesus och teologin växte sig allt starkare. Efter gymnasiet, med historia, filosofi de moderna språken tillika latin i fickan, for jag till England, Norge och senare till USA för bibelskola respektive teologiskt seminarium. I Norge lärde jag mig luthersk teologi. I USA mitt på campus stod ett tvåvånings bibliotek “stort som ett hus” som blev en resursbank utan like! Inga datorer fanns i slutet på 1970-talet. Här i biblioteket levde jag dag som in på sena kvällen. Här läste jag i fyra år och mötte min kära fru. Skrivandet fick sig en skjuts under den perioden. Litteraturen, frågorna och skrivandet drev oss studenter framåt ofta genom att leverera 10-sidors ‘paper’ varje vecka. Allt var ’outstanding’!

Jag har sedan dess alltid skrivit mitt kursmaterial. Efter något av en paus har jag fått ny motivation att ta tag i ett par bokprojekt. Lusten att skriva ser ut att ha infunnit sig igen.”

Vad händer i livet just nu?

“Det går att sammanfatta med ordet “familj”. Familjen betyder enormt mycket. Vi har en hel del släkt i USA, på min frus sida så klart, men även sysslingar vars farmor och mormor lämnade Sverige som emigranter vid förra sekelskiftet. Relationen till dem uppdateras ständigt och i dess ärlighet och uppriktighet får vi dela mycket som annars aldrig skulle se dagens ljus. Som exempel – min mormors syster sitter där i San Fransisco 1977 och berättar för mig, den enda gången jag träffade henne i detta livet, att hon kom till tro på ett möte där Fredrik Franson predikade i Hjälmseryd, Småland. Min mor berättade senare att Franson besökte syskonens pappa Sven ute på åkern om dagen för att be om understöd till sin mission ute i världen! Så har jag en storasyster som är gift och bosatt på USA:s västkust sedan 1983, samma år som jag gifte mig och min amerikanska, nu mycket svenska, fru flyttade till Sverige. Mitt i allt har jag sett Guds hand i det som sker. Och trons öga kan se igenom problem som synbara hinder på vägen. Gud är trofast – alltid! Jesus är Herre (kyrios) med anspelning på gudsnamnet i GT, Adonai. Gud kan använda även ondskan för att förhärliga sitt namn. Men han ursäktar aldrig ondskan!! Andens svärd är Guds Ord! Gud är vår Far!

Då min far pensionerades sa han i ett tacktal vars essens blev till en tidningsrubrik – ‘Jag har sett Guds kombinationer’, ett uttryck som vi oftast formulerar som ‘Guds försyn’ (providence, eng.). Det är en sanning som syns och märks i Bibelns berättelser men även i historien och i nu-tid. Här har jag min mor som förebild – hon var en bibelläsare och en bedjare. Det är i grunden vägen framåt! Att hålla tron vid liv – dagligen!”

Fler artiklar för dig