Familj

Grattis på namnsdagen, André Jakobsson

I dag har André namnsdag och av dem som kan fira är André Jakobsson, boende i Sävar. Han är regional kyrkoledare i Region nord i Equmeniakyrkan och Equmenia.

Grattis på namnsdagen! Brukar du fira namnsdagar, dina eller andras?

– Jag firar väldigt sällan namnsdag – och brukar oftast helt missa min egen. Om jag noterar vem det är så brukar jag säga grattis, åtminstone inom familjen.

André har enligt Wikipedia sitt ursprung i det nytestamentliga och grekiska mansnamnet Andreas, med betydelsen ”man” eller ”den manlige”. Har du någon reflektion på om detta passar in på dig, eller om det inte gör det?

– Jag har nog främst tagit fasta på att namnet kommer ur det grekiska ordet för människa. Att betydelse man passar in på mig får jag väl erkänna. Om ”den manlige” passar mig vet jag faktiskt inte. Jag tänker att det ägnas allt för mycket möda åt att definiera oss människor i dag i olika boxar och definitioner. Jag hoppas att jag framför allt kan leva upp till betydelsen människa, och att jag därigenom också kan ge andra möjligheten att vara just människor, utan så många fasta definitioner kring det ena eller det andra. Jag tror vi skulle vinna på att vara vidare i vår människosyn och inte tränga in varandra i fack och normer så hårt. Sedan vet jag att detta är lätt för mig som vit, medelålders cis-person att säga, men jag önskar att fler fick vara just människa och inte behöva definiera sig mer för att få sina mänskliga rättigheter tillgodosedda.

Vem är André Jakobsson om han får säga det själv lite kort?

– Jag är en 52-årig pastor och musiker som bor i Sävar utanför Umeå med min fru Anna och tre av våra fem barn. De två äldsta har flyttat hemifrån. Jag arbetar som regional kyrkoledare i Equmeniakyrkan Region nord och reser därför runt rätt mycket i Norr- och Västerbotten och besöker våra församlingar där. Jag spelar också en hel del musik i olika sammanhang. När jag inte jobbar som pastor eller spelar musik så tycker jag mycket om att snickra på stugan vid havet i Sikeå – mitt i Västerbotten.

André Jakobsson, regional kyrkoledare Equmeniakyrkan.

Vad händer i livet just nu för dig?

– Jag inleder sommaren med 16 dagars konfirmationsläger i Hemavan. Sedan blir det semester, främst i stugan. I augusti blir det kyrkokonferens för Equmeniakyrkan, med många spännande beslut att fatta. I höst fortsätter jag att besöka församlingarna, och att stötta våra medarbetare i regionen.

Fler artiklar för dig