Familj

Ulf Cahn slutar på Förenade Israelinsamlingen

Efter nästan 30 års arbete som generalsekreterare för Förenade Israelinsamlingen har Ulf Cahn bestämt sig för det är dags att sluta.

Efterträdare blir Jaël Josephson, som jobbade bredvid Ulf Cahn under april, som var hans sista månad på jobbet.

Om vi går tillbaka 30 år – varför tackade du ja till att bli generalsekreterare?

– Det var en fantastisk chans att få vara med om någonting väldigt speciellt och unikt. Jag är en troende person och att Israel finns efter de här 2 000 åren är något helt speciellt.

– Vi judar har drömt om detta i så många år och i så många judiska högtider och helger så är Israel i centrum. Och jag har ju vuxit upp i en judisk tradition med föräldrar som genomlidit saker, som Förintelsen. Och i det ljuset blir Israel som stat ännu större för mig så klart.

Bildades 1920

Den internationella organisationen Keren Hayesod bildades år 1920, alltså 28 år innan staten Israel hade sett sitt ljus. Från 1800-talet och framåt fanns redan många samhällen med judar i området. Jerusalem hade en judisk majoritet. Men efter Balfourdeklarationen och under perioden med det brittiska mandatet såg judar världen över att en judisk nation kunde bli verklighet. Den judiska invandringen ökade. Tanken med Keren Hayesod var att den skulle stödja dem som byggde upp landet med byggande av bostäder, sjukhus, universitet, kibbutzer och andra samhällen, och infrastruktur. I Sverige fick organisationen namnet Förenade Israelinsamlingen.

– Organisationen blev en aktiv del av Israels uppbyggande före 1948. Och så får jag 1995 möjlighet att göra det här i Sverige. Så det kände jag att jag inte fick missa.

I dag arbetar organisationen mycket med invandring, integration och sociala projekt.

– Sverige är ett litet land i denna världsvida organisation, men vi samlade ändå in 23 miljoner förra året, så vi gör stor skillnad ändå.

Immigration till Israel har varit kärnan i jobbet Ulf Cahn nu lämnar. Men just nu har kriget nästan stoppat det arbetet, det är få som invandrar nu.

– Den judiska världen både i Israel och utanför är chockade och i trauma efter det som hände den 7 oktober. Jag har rest runt och talat om Israel i många år och lyft fram det positiva i att vi har en plats där vi inte behöver smyga runt hörnen i rädsla för antisemitism, att Israel är en plats befolkat av stolta och trygga judar. Och när jag fått frågan om det är säkert att leva i Israel har mitt svar alltid varit ja, jag litar på Israel. Men just nu kan jag inte riktigt svara det längre.

Tror på migrering till Israel

Men han tror att när kriget är slut så kommer underrättelsetjänstens misslyckande i samband med Hamas oktoberattack att utredas noga i Israel och det kommer att bli konsekvenser. Och när judar runt om i världen återfår förtroendet för den israeliska ledningen kommer det att bli en stor invandring till Israel igen – inte minst från väst.

– Jag tror att den antisemitism som vi ser nu överallt i väst och inte minst i USA chockar väldigt många. När kriget är slut kommer antisemitismen i väst finnas kvar. Många av oss kommer då dra slutsatsen att det bara finns ett land där vi kommer vara säkra – och det är Israel.

Vad kommer du att sakna mest med arbetet?

– Människorna så klart. Både här och i Israel.

Tycker du att det frikyrkliga stödet för Israel, som tidigare varit tydligt inte minst bland pingstvänner, i dag har minskat?

– Ja, engagemanget har minskat även i historiskt sett positiva kretsar. När jag började min tid på den här posten, det var precis efter Berlinmurens fall, då återbördades människor från Östeuropa till Israel, Gamla testamentets ord uppfylldes. Bibelns ord blev verklighet. Där fanns då engagemanget från Stanley Sjöberg och ett stöd från den stora pingstkyrkan i Stockholm, som ju helt försvunnit i dag måste jag tyvärr säga.

– Många är väldigt försiktiga i det här landet, det israelkritiska tar lätt överhanden i offentligheten. Många kristna som stödjer Israel är kanske med i församlingar där man inte längre talar så mycket om Israel.

Men att judendomen och kristendomen har viktigt släktskap är något som Ulf Cahn vill stryka under. Och att det är viktigt att lyfta fram att kristendomens fundament vilar på ett judiskt arv.

– När präster och pastorer utbildas menar jag att man måste tala mer om detta arv. Det går inte att hoppa över det.

– För vad säger Gud om sig själv i Gamla testamentet eller det Gemensamma testamentet som det vore bättre att kalla det egentligen? Jo, det vanligaste han säger om sig själv är att han är Abrahams, Isaks och Jakobs Gud. Och att han är Israels Gud. Har du med dig det kommer du ha en större förståelse för att det finns en koppling mellan judar runtom i världen och Israel. Och då förstår du kanske storheten i att Israel över huvud taget finns.

Ulf Cahn menar att om man som kristen har kommit bort från en teologisk koppling mellan kristendom och judendom då blir Israel som vilket land som helst.

– Men tar man den gammaltestamentliga kopplingen på allvar så borde Israel vara ett speciellt land för kristna, och judarna borde vara ett speciellt folk för kristna.

Varför slutar du just nu?

– Jobbet i sig är fantastiskt, så det handlar inte om att jag inte längre står för organisationen, det är mer ett personligt steg i tro. Jag har lagt ner mitt allt i det här jobbet, men det tar också ut sin rätt. Jag vill pröva om det finns något annat för mig. Jag vill inte var en sådan som stannar kvar på sitt jobb till pensionen för att man är nöjd.

– Jag fyller 60 år i höst, det är en bra tid att dra sig tillbaka från det här arbetet.

Vilken inriktning blir det då?

– Jag har fått en ny tjänst som kommunikationschef hos MIFF (Med Israel För Fred). Jag börjar där den 1 september.

Har du aldrig lockats att flytta till Israel för gott?

– Jo. Absolut. Den tanken finns där men är inte riktigt färdigbehandlad, säger Ulf Cahn med ett litet skratt.

---

Fakta: Keren Hayesod

  • Keren Hayesod (betyder grundfonden på hebreiska) startade 1920 som en del av den sionistiska rörelsen. Organisationen vidarebefordrade donationer till att arbetet med att bygga upp ett fungerande israeliskt samhälle inom utbildning, jordbruk, turism, industri, kultur och mottagande av invandrare.
  • Den israeliska riksdagen, Knesset, fastslog i en lag från 1956 att organisationens uppgifter är att samla in medel för att stärka staten Israel, att hjälpa till med invandring till Israel och att bidra till enandet av det judiska folket. Organisationen verkar fortfarande i samma anda och arbetar i dag i cirka 50 länder över hela världen.
  • I Sverige heter organisationen Förenade Israelinsamlingen. De insamlade medlen ställs till den verkställande organisationens, The Jewish Agency for Israel, förfogande. Huvudändamålet har alltid varit att hjälpa till med invandring och integration. I tider när invandringen går ner satsar vi mer på att hjälpa andra utsatta – barn och ungdom, äldre och handikappade.

---

Fler artiklar för dig