Magnus Alphonce blir ny direktor för Ljus i öster och tillträder sin tjänst under hösten 2024.
– Jag brinner för att de minst nådda och mest utsatta ska få en ärlig chans att ta del av de goda nyheterna om Jesus och Guds Rike, säger han.
Magnus Alphonce efterträder Thomas Lahti som slutade sin tjänst i december 2023. Tillförordnad direktor under övergångstiden är Per Thunberg.
Magnus Alphonce är inte ett okänt namn bland de som varit intresserade av Ljus i öster en längre tid. Magnus och hans fru Maria sändes ut som missionärer till Mongoliet 1992 och blev kvar till 2002. Där fick de se en mongolisk församlings- och missionsrörelse växa fram.
Paret har också arbetat en period i Mellanöstern, där Ljus i öster var en av flera organisationer som understödde deras arbete. De senaste tio åren har Magnus arbetat på EFK (Evangeliska frikyrkan) med fokus på församlingsplanteringsfrågor, både i Sverige och internationellt.
Var kommer ditt intresse för mission ifrån, från början?
– Mitt intresse för mission kommer nog från barndomen, långt innan jag började följa Jesus. Vi bodde i Kenya – mina föräldrar jobbade med ett Sida-projekt – och jag tyckte väldigt mycket om det interkulturella livet, många språk och kulturer till exempel. De åren lade nog grunden för mitt missionsintresse, även om arbetet och livet där inte handlade om mission.
– När jag sedan kom till tro 1985, som 20-åring, och fick höra berättelser och undervisning om mission, så var jag väldigt positivt inställd redan. Jag hade inte varit kristen i många månader förrän jag tänkte att jag nog gärna vill jobba med interkulturell mission. Sedan kanske det inte var förrän efter två-tre år som jag bestämde mig. Jag var på en missionsresa i Zimbabwe, och en kväll böjde jag knä i den röda jorden och sa till Jesus att jag gärna ville arbeta hela livet med detta.
Firar 35-årig bröllopsdag
Magnus Alphonce är 58 år, gift med Maria Alphonce sedan 1989. De firar därför 35-årig bröllopsdag i år.
Var du och din fru synkade i er missionskallelse redan från början efter att ni hade träffats, eller var det något som växte fram?
– Maria och jag träffades i mångt och mycket just på grund av mission. Vi hade setts i Ryttargårdskyrkans ungdomsarbete, men det var när vi började hänga i samband med OM:s årskonferens i Linköping som något växte fram. Så vi var synkade från början, eller från innan början.
Under tiden som missionärer i Mongoliet – vad var det ni gjorde där?
– Kortfattat kan man väl säga att vi startade en församling som blev en församlingsrörelse. I dag har 47 församlingar planterats utifrån den första församlingen. Och så startade vi ett missionscenter som tränar och sänder mongoliska missionärer både inom Mongoliet och bortom.
Vad har du för fritidsintressen?
– Att läsa och se på brittiska deckare, att springa, lära mig språk och att jobba fysiskt på landstället utan för Nora.