Livsstil

Gökottan – kyrkans tradition som har rötter i arbetarrörelsen

I dag anordnas gökotta i form av friluftsgudstjänst med skogspromenad på Kristi himmelfärdsdagens morgon.

Den moderna svenska traditionen gökotta tog fart i slutet av 1800-talet då arbetarrörelsen tog upp gökotta med brassmusikorkester i sin programverksamhet. Dagen har varit i kontakt med tre församlingar som berättar om de gökottor som de ska anordna.

Själva ursprunget till gökottan är enligt Folkrörelsearkivet för Uppsala län höljt i dunkel men har både folkliga och kristna inslag. På 1880-talet anordnade den socialdemokratiske agitatorn August Palm flera gökottor i 1880-talets Stockholm. Genom annonser i dagspressen lockades folk att ta med sig picknickkorgen till gökotta i Liljeholmen. Det var i själva verket politiska möten listigt förklädda till picknick, då politiska sammankomster i praktiken var otillåtna vid denna tid. Under 1900-talet anslöt sig övriga folkrörelser, som frikyrkorörelsen och nykterhetsrörelsen, till traditionen att anordna gökotta på Kristi himmelsfärdsdagen.

Många kyrkor anordnar än i dag gökotta, i form av friluftsgudstjänst med skogspromenad på Kristi himmelfärdsdagens morgon.

Enligt sajten svenskahögtider.se började ordet gökotta först överhuvudtaget att användas 1869. Den första gökottan som anordnades på Kristi himmelsfärdsdagen ska enligt sajtens undersökningar ha gjort det 1886 i bland annat Arboga, Eksjö och Motala.

Att just Kristi himmelsfärdsdag har blivit den stora gökottedagen beror på att den infaller mellan 30 april och 3 juni, vilket är nära gökdagen (ofta 25 april, ibland senare) då göken traditionellt anses först börja gala.

Det religiösa inslaget på Kristi himmelfärdsdagen har dock varit sparsamt sedan länge. Svenskarna har sedan 1800-talet bara sett dagen som en ledig dag. Det var förr till exempel vanligt att ungdomar “i stora flockar ställde färden till någon grannkyrka”.

Källor: Wikipedia, svenskahogtider.se samt nordiskamuseet.se


Johan Gustafsson är organist i Södra Ljunga församling och kommer leda församlingens gökotta på Kristi himmelfärdsdagen.

Johan Gustafsson, organist i södra Ljunga församling.

– Jag vet inte exakt hur länge gökotta har firats i församlingen, men jag har jobbat här i 20 år, och det har firats gökotta varje år. Högst troligtvis var det en etablerad tradition före mig.

Brukar det komma många?

– Det brukar vara mellan 20 och 40 personer som kommer.

Hur brukar programmet se ut?

– Programmet är ungefär så här: Klockan 07:00 börjar det hela. Vi firar en enkel gudstjänst med psalmsång, textläsningar, betraktelse, bön och välsignelse. Därefter ett kort postludium eller solosång. Vi är alltid utomhus; de senaste åren vid Ljunga brunn, som ligger vid Prästebodaån i Södra Ljunga. För alla eventualiteter med väderleken är vi i ett tält.

– Församlingens präst har alltid lett gökottan; dock blir det i år första gången som jag själv leder alltihop, som lekman.

Har ni hört någon gök någon gång?

– Jag tror mig minnas att det har hänt en enda gång under mina år, att en gök faktiskt har hörts. Men desto mer andra fåglars sång.

Vad har du för favoritsång i just det här sammanhanget?

Morgon mellan fjällen.


I Bollnäs pastorat hålls fem gökottor och organisten Elisabeth Wimark är en av de som medverkar.

– Jag har bara jobbat här i Bollnäs pastorat i ungefär ett år men jag har forskat lite i saken och förstått att det är en tradition som går långt tillbaka. En av våra kyrkvärdar uppskattar att gökottan på Hänsjöberget firats i minst 75 år.

Elisabeth Wimark anordnar gökotta.

Hur många brukar vara med?

– Vi har gökottor på fem olika platser i Bollnäs pastorat. Förra året spelade jag på två av dem. Klockan 7 på Hänsjöberget var vi inte så många. Klockan 9 på Onbacken som ligger mitt i Bollnäs kom det betydligt fler, kanske runt 40 personer inklusive kören som var med och sjöng.

Har ni hört någon gök någon gång?

– Just precis vid de tillfällen då jag varit med på gökotta kan jag inte minnas att jag hört någon gök. Men däremot hörde jag göken många gånger i dagarna runt Kristi himmelsfärds dag när jag satt på verandan hemma.

Vad har du för favoritsång i just det här sammanhanget?

– Psalm 179, Morgon mellan fjällen, är närmast obligatorisk i det här sammanhanget. Om jag skulle få för mig att ta bort den ur programmet skulle församlingen protestera högljutt!


Även Dals-Eds församling anordnar gökotta, Dagen har varit i kontakt med Rohde Andersson som medverkar där.

Är det en tradition för er att ha gökotta på Kristi himmelfärdsdagen och hur länge har den traditionen i så fall hållit på?

– Det är en tradition att fira gökotta på berget i skogen bredvid Nössemarks kyrka. Som jag uppfattat är det en gammal tradition. Antalet medverkande varierar lite olika år från år, men ungefär 10-15 personer, säger hon.

Vad har du för favoritsång i just det här sammanhanget?

– Har sjungit Amazing grace ett par gånger där på berget. Tänk att få vakna och O store Gud är också fina.

Fler artiklar för dig