Familj

Från uppstickare till etablissemang – Pingst i Jönköping firade hundra år

”Gud har varit trofast i alla möjliga konstiga situationer under de här hundra åren”, säger föreståndaren Marcus Ardenfors

Från uppstickare till etablissemang. Pingstkyrkan i Jönköping är numera en självklar del av stadsbilden. När församlingen i helgen firade sina första hundra år var det en sak som präglade alltihop: tacksamhet.

Det blev symfoniorkester, nyskriven musikal och närvaro av landshövdingen. Ja, det var med pompa och ståt som hundraåringen firades i helgen.

– Det var obeskrivligt fantastiskt. Vi är så otroligt tacksamma och förväntansfulla inför det som ligger framför. Med de här hundra åren i ryggen kan vi komma långt, säger församlingens föreståndare Marcus Ardenfors till Dagen.

På programmet stod gudstjänst, festmåltid och hundraårstårta. Omkring tusen bakelser hade bakats inför söndagens firande – men dessa räckte inte till.

– De fick baka en massa fler bakelser! säger föreståndaren.

På fredagen och lördagen blev det musikal: ”The Sound of Generations” – en föreställning om församlingens sekellånga historia, skriven av Elloise Nordqvist, tidigare medarbetare i församlingen.

– Vi fick följa en kvinna som vi kallar för Margit, hennes barn, barnbarn och barnbarnsbarn genom dessa hundra år. Margit är en påhittad person, men genom hennes liv fick man följa församlingens historia och samtidigt också omvärldens.

Anna-Kaisa Wahlin, pastor och kreativ ledare i Pingstkyrkan i Jönköping.

Produktionen – musiker, sångare, skådespelare, dansare – bestod av ett 60-tal personer från församlingen. Ett stort antal församlingsmedlemmar har därutöver bidragit i förberedelserna under våren.

– Genom Margit och hennes familj fick vi möta glädje och sorg, drömmar och besvikelser. Kanske som livet är mest? frågar sig Anna-Karin Wahlin, och lägger till:

– Det som bär genom livets skiftningar är tron på Gud.

Pingstkyrkan i Jönköping fyller 100 år. Under helgen den 3–5 maj firades jubilaren med pompa och stå: symfoniorkester, nyskriven musikal och närvaro av landshövdingen. Firandet pågår under hela 2024. På bilden: Rollfiguren Margit, spelad av Elisabet Olsson, och hennes barnbarn och barnbarnsbarn, spelade av Charlotta Maxstad och Aimee Bard.

Entreprenöriellt kynne

Vad är det då för församling som nu går in i sitt andra sekel? Musik, mission och småländsk entreprenörsanda är något av det som har kännetecknat hundraåringen genom alla år, berättar Marcus Ardenfors.

– Hela kynnet här är ju entreprenöriellt. Det som i gnällbältet skulle vara att klaga på kommunen, blir i Jönköping en affärsidé. Det präglar också församlingen, säger han.

Pingstkyrkan i Jönköping grundades 1924 av en grupp från pingstförsamlingen i Huskvarna, och är i dag med sina drygt 2 300 medlemmar Sveriges tredje största pingstförsamling. Församlingen som en gång var uppstickare i bygden är i dag en självklar del av staden.

– I och med att vi är så stora ses vi i vissa lägen som etablissemanget. När jag var pastor i Eskilstuna var det extremt ovanligt att någonting som vi gjorde hamnade i tidningen, men här är vi bevakade av lokalpressen på ett helt annat sätt, säger Marcus Ardenfors.

Turbulenta tider

Helgens jubileum var förvisso crescendot för hundraårsfirandet, men festen pågår under hela året. Temat för jubileumsåret är: ”Hundra år av tacksamhet”.

– Gud har varit trofast i alla möjliga konstiga situationer under de här hundra åren, säger Marcus Ardenfors.

Vilka slags konstigheter tänker du på?

– Det har varit turbulenta tider både i församlingen och i omvärlden.

Marcus Ardenfors ger några exempel: andra världskriget, förtroendekriser och interna slitningar i församlingen, kontroverserna i lokalsamhället när den nuvarande kyrkan skulle byggas på Västra torget i början av 1980-talet. Och så det som nog kan beskrivas som församlingens mest traumatiska erfarenhet under dessa hundra år – Estoniakatastrofen. En stor del av församlingens bibelskola var ombord på färjan och omkom när den förliste i september 1994.

– Någonstans känner vi ändå att Gud har hållit sin hand över församlingen under alla dessa år, säger Marcus Ardenfors.

Marcus Ardenfors, föreståndare i Pingstkyrkan i Jönköping.

Tältmöteskampanj väntar

Som ett sätt att anknyta till 1900-talets tältmöteskampanjer kommer församlingen i augusti att vara med om att arrangera organisationen Heart of Evangelisms tältmöteskampanj i Jönköping.

Även i Smålands Jerusalem behövs alltså evangelisation.

– Det är ju inte majoriteten av befolkningen här som går i kyrkan på söndagarna och har en aktiv kristen tro. Det kan man jämföra med en del mindre platser där halva befolkningen är aktiv i frikyrkan. Även om vår församling är stor så är ju stan mycket större, säger Marcus Ardenfors.

---

Fakta: Pingstkyrkan i Jönköping 100 år

  • Församlingen grundades 1924 av grupp från pingstförsamlingen i Huskvarna.
  • I dag är Jönköpingsförsamlingen med sina drygt 2 300 medlemmar en av den svenska pingströrelsens största församlingar.
  • Församlingens vision är bland annat att ”ge människor hopp och vara en kyrka som i kärlek är med och gör Jönköping och världen till en bättre plats”.
  • Hundraårsjubileet pågår under hela året, men nådde sitt crescendo under den gångna helgen, den 3–5 maj. En nyskriven musikal om församlingens historia sattes upp, och församlingens gästades bland annat av landshövdingen i Jönköpings län, Brittis Benzler.

---

Fler artiklar för dig