Familj

”Väldigt få författare är så framgångsrika att skrivande kan bli enda jobbet”

Dagen intervjuar författaren Carolina Klintefelt om böcker och skrivande på Värdsbokdagen

I dag är det Världsbokdagen, och på denna temadag uppmärksammar Unesco böckers, författares och upphovsrättens betydelse. Dagen hörde av sig till Carolina Klintefelt, själv författare och bokslukare för att fråga lite om hennes relation till böcker.

Läser du en bok i taget eller flera åt gången?

– Jag har oftast flera på gång parallellt. Eftersom jag jobbar med litteratur läser jag mycket som research eller inför olika evenemang, författarsamtal och liknande. Men på semestern tillåter jag mig att försjunka i en bok åt gången.

Vad läser du just nu?

– Ett par olika böcker om Israel, facklitteratur om att skriva fantasy och så Nicolas Lunabba inför ett författarsamtal jag snart ska leda. Och så Korsdragspoesi av Pia Eriksson.

Hur gör man om ens barn verkligen inte vill läsa?

Carolina Klintefelt.

– Oj, jag vet inte! Vi har tre barn och täcker in hela skalan, från ivrig läsare till bokvägrare, och så en mittemellan. Jag försöker locka genom att låna böcker på bibblan som jag tror kan intressera och låta dem ligga framme. Ibland kan det funka att se en film som bygger på en bok och prata om likheter och skillnader mellan versionerna. Jag håller också fortfarande på med högläsning under loven. En stund vid sängdags kan man också hålla i, långt upp i skolåldern. Och så ser jag till att sitta synlig när jag själv läser och inte bara bli sedd vid en skärm.

Finns det böcker som är dåliga för barn?

– Barn är ju så olika. Det är klart att det finns berättelser som kan vara skrämmande för en del läsare. Det viktiga är att prata om det som barnet läser. Och uppmuntra barnet att sluta läsa en bok om det inte mår bra av den. Det finns ingen prestige i att alltid läsa färdigt en bok. Som förälder är det också bra att vara uppmärksam på åldersindelning. På Tiktok florerar till exempel massor av boktips med väldigt vuxet innehåll som plockas upp av flickor i 12-13-årsåldern. Våga fråga barnet om vad de läser och engagera dig i barnets läsning.

Du skriver ju böcker – har du någon ny på gång?

– Javisst, jag har alltid flera manus på gång i olika stadier. Till våren nästa år kommer två nya böcker ut. Jag berättar gärna mer när det närmar sig.

Om den som läser detta själv vill skriva en bok – vad ska de tänka på? Några tips?

– Det bästa tips jag kan ge är: gör det bara! Det svåraste är att börja. Men har du en bra idé, så kör. Sedan finns det massor av klassiska tips som att läsa mycket i den genre du själv vill skriva inom, gå skrivarkurser, göra olika skrivövningar och ha någon testläsare som får ge dig ärlig respons. Men i grunden kokar allt ändå ner till att du måste sätta dig och knacka ner text.

När du skriver, är det ett ”åtta till fem-jobb” eller hur funkar det?

– Det är väldigt få författare som är så framgångsrika att de kan ha skrivandet som sitt enda jobb. För min del, som för de flesta andra, handlar det om att hitta tid vid sidan om det vanliga arbetet. Jag tar stunder på kvällar och helger, och så semestermorgnarna i juli då jag kan sätta mig i gäststugan på landet och skriva ostört någon timme.

Tycker du att det är viktigt att ha någon slags litteraturkanon för att veta vilka verk som är viktiga att läsa?

– Personligen tror jag inte att det är avgörande. Jag tror att lärare på alla nivåer har bra koll på vad som är god och viktig litteratur. Dessutom uppstår frågor om vilka som ska få rätten att utforma en sådan kanon, frågor om gränsdragning kring vilka verk och författare som ska vara med och frågor om hur den sedan ska användas. Om en kanon däremot leder till en bred diskussion om litteratur som väcker folks intresse för att verkligen läsa mer, då kan det kanske ha en viss effekt.

Fler artiklar för dig