Nyheter

Sverige långsammast i världen på att genomföra begravning

Sveriges kyrkogårds- och krematorieförbund: Detta är en mycket sorglig trend. Det verkar som om vi i Sverige inte har tid för begravning av våra nära och kära. Sverige är helt unikt,

Trenden med att det tar allt längre tid för svenskarna att få sin döda i jorden fortsätter. Sverige är sämst i klassen.
– Sverige är helt unikt, inte i något annat land tar det så lång tid. I våra grannländer tar det hälften så lång tid, säger Dennis Jansson, vd för Sveriges kyrkogårds- och krematorieförbund (SKKF).
Det finns dock grupper vars begravningar görs snabbare.

År 2022 var snittiden mellan dödsfall och begravning 24,9 dagar. Snittet för 2023 ligger på 25,4 dagar.

– Detta är en mycket sorglig trend. Det verkar som om vi i Sverige inte har tid för begravning av våra nära och kära. Sverige är helt unikt, inte i något annat land tar det så lång tid. I våra grannländer tar det hälften så lång tid, säger Dennis Jansson.

Dennis Jansson vd för SKKF

Begravningarna från andra kulturer och andra religioner, såsom muslimska och ortodoxa håller sig inom lagens råmärken med råge, berättar Ulf Lernéus, förbundsdirektör på Sveriges Begravningsbyråers Förbund. För muslimer är det tre dagar och för ortodoxa fyra dagar som gäller innan kroppen ska vara i jorden. Nästan tre veckor kortare tid än snittet alltså. Men Ulf Lernéus menar att de inte påverkar snittet, för att de än så länge är för få.

Ulf Lernéus, förbundsdirektör i Sveriges auktoriserade begravningsbyråer.

Även frikyrkliga begravningar sker snabbare än snittet, berättar Ulf Lernéus.

– Det har dels att göra med att de ofta har sina egna lokaler så de blir inga köer på det viset. Och så verkar de prioritera det här med att ta farväl av sina döda anhöriga jämfört med den genomsnittlige svensken.

Sedan några år tillbaka har Sverige varit det land som i internationell jämförelse haft längst tid mellan dödsfall och begravning. I jämförelse dröjer det 10 dagar i Norge, 8 veckodagar i Danmark, 14 dagar i Finland och på Island och lagstiftade 5 dagar i Frankrike, Belgien och Holland.

Sverige är extremt långt ifrån siffrorna hos sina nordiska grannar. Längst tid i Sverige tar det i Stockholm och i Gävleborg/Hälsingland där snittiden är 28,7 dagar.

Kremationerna ökade under 2023. Under året utfördes 79 936 kremationer av landets 58 krematorier, en ökning med 1 418 kremationer. Den näst högsta siffran efter pandemiåret 2020. På grund av det höga antalet kremationer blev kremationsfrekvensen för hela riket 84,7 procent, vilket är en ökning med 1,8 procentenheter jämfört med 2022. Det är den högsta kremationsfrekvensen på några år.

– Man kan tänka sig att bruket av begravningsceremoni över urna, vilket ökat kraftigt under senare år och nu är cirka 20 procent av alla begravningsceremonier, lett till en ökning av kremationsfrekvensen, säger SKKF:s vd Dennis Jansson.

– Ökningen kan också ses som naturlig när man ser på hur kremationsfrekvensen sett ut under de senaste 30 åren, med en stadigt ökade andel som kremeras, fortsätter Dennis Jansson.

---

Fakta: Så många dog i Sverige 2023

  • Totalt avled 94 385 personer år 2023. Det är 352 färre avlidna än under 2022. Antalet döda under år 2023 är nog att se som en tämligen normal siffra sett till befolkningen i Sverige, skriver SKKF i sitt pressmeddelande.

---

Fler artiklar för dig