Nyheter

Här är sakerna som svenskarna vill ta med sig i graven

Personliga föremål som varit viktiga genom livet spelar en allt större roll vid begravningsplaneringen • Yngre vill i större utsträckning ha med sig något i graven än äldre.

Begravningar blir allt mer personliga och skräddarsydda, och personliga föremål som varit viktiga genom livet spelar en allt större roll vid begravningsplaneringen. Över en miljon svenskar vill ha något särskilt med sig i graven – allt från bilder på nära och kära till radband eller smycken i form av kors.

En detalj som blir vanligare vid begravningar är att man önskar att få med sig ett eller flera personliga föremål i kistan. Var sjätte svensk (15 procent) vill ha med sig något speciellt, vilket motsvarar över en miljon personer. Det vanligaste är bilder på nära och kära (6 procent), smycken (3 procent) eller ett speciellt klädesplagg (3 procent). Allt enligt en rapporten Svenskarna och döden från Fonus.

– Jag är inte förvånad att svenskarna vill ha med sig saker i graven, säger Conny Sohlberg, begravningsentreprenör på Fonus.

– Jag har exempelvis varit med om att människor har velat ha med sig sina favoritgolfklubbor eller MC-hjälmen.

Men Conny Sohlberg understryker att det finns dock några saker som man inte får ta med sig, exempelvis får man inte begravas tillsammans med sitt husdjur eftersom begravningsplatser endast är avsedda för människor.

Conny Sohlberg, presstalesperson Fonus.

Brukar folk vilja ha med sig religiösa föremål i graven också som kors eller biblar?

– Religiösa föremål önskas ibland följa med den avlidne men heliga skrifter som till exempel biblar förekommer inte speciellt ofta.

Conny gissar att böcker är något man hellre vill lämna vidare till familjen då detta är en fin värdehandling och gest om de betytt mycket då personen var i livet.

– Kors i form av smycken förekommer ibland och då pratar vi om att hängsmycket runt halsen, det som alltid bars, är vanligast. Vissa vill hålla korset i sin hand, och här förekommer då även radband till viss del, vilket jag kan koppla till att man vill hålla något tryggt i handen på sin resa.

Rapporten visar även att det finns saker som absolut ingen vill ha med sig, som pengar, sin dagbok eller ett konstverk.

För dem som kremeras – följer grejerna med in i krematorieugnen eller hur funkar det?

– Ja, det stämmer. Allt som läggs i kistan följer med vid kremeringen, ingenting plockas ur. Detta medför att föremål av till exempel glas eller klockor med batterier inte får läggas i kistan då de skadar ugnen vid kremering. Guld- och silversmycken smälter vid en kremering och följer med askan ned i graven.

När det gäller vad som är vanligast i olika åldrar vill yngre i större utsträckning ha med sig något i graven än äldre (25 procent bland 18–29 år, jämfört med 8 procent bland 65–79 år). Bilder på nära och kära är det mest populära alternativet bland 18–29-åringar.

– Att yngre människor vill ta med sig personliga saker i större utsträckning än äldre kan vara ett tecken på att det kommer bli allt vanligare med personliga föremål i kistan.

Även andra personliga val, som vilka kläder man vill begravas i eller vilken musik man vill ska spelas under ceremonin, blir också viktigare. Dessutom ställer anhöriga oftare frågor till oss begravningsentreprenörer om hur de kan framhäva den avlidna ännu mer under ceremonin, vem hen var och uppskattade att göra under tiden hen levde, jämfört med bara för några år sedan, berättar Conny Sohlberg.

---

Fakta: Detta följde med några kändisar i graven

Leonard Bernstein (1918 till 1990) var en berömda dirigent och kompositör, vars verk inkluderade musikalerna On the Town och West Side Story, begravdes med en bärnstensbit, ett lyckomynt, en batong, en kopia av Alice i Underlandet och ett fickpartitur av Gustav Mahlers femte symfoni

Roald Dahl (1916-1990). Författaren till barnboken Charlie och chokladfabriken älskade choklad både privat och hade det även som tema i sina böcker. Så det är inte förvånande att han enligt uppgift begravdes med några chokladbitar.

Miles Davis (1926 till 1991), en världsberömd jazztrumpetare, sägs vara begravd med ett eller flera av sina instrument.

Bob Marley (1945 till 1981), den stora reggaelegendaren, är enligt uppgift bland annat begravd med sin röda Gibson Les Paul-gitarr och en bibel som låg öppen med psalm 23.

---

Fler artiklar för dig