Familj

Biskop Fredrik Modéus reser till Taizé i tre månader

På fredagen reste Växjö stifts biskop Fredrik Modéus till den franska kommuniteten Taizé för tre månaders fördjupningstid.
– Jag har sagt till bröderna att jag bara vill tala franska – och att de ska rätta mig när jag säger fel.

Taizé är ett sammanhang som ligger biskop Fredrik Modéus varmt om hjärtat och som har varit en viktig plats i hans liv. Taizé-korset finns med i såväl hans biskopsvapen som i stiftets resekräkla.

Hur ser biskopens tidigare erfarenheter med Taizé ut?

– Jag har varit där 10–15 gånger tidigare. Och erfarenheten är mycket god, det är nog den plats som allra mest har format min tro och mitt sätt att tänka teologiskt.

Kan biskopen tala franska?

– En del. Jag ser fram emot att franskan kommer att bli bättre under den här tiden. Och jag har sagt till bröderna att jag bara vill tala franska – och att de ska rätta mig när jag säger fel.

Vad är det med Taizé som har berört dig?

– Enkelheten, vi behöver så lite egentligen, viktigt för oss som lever i överflöd. Tystnaden, den är inbyggd i varje bönetillfälle och hjälper mig komma i kontakt med min innersta längtan, med Gud. Lyssnandet, en anda av generöst lyssnande präglar allt som görs i kommuniteten. Möten över gränser (språk, tro, kultur, livsstil) och försoningstematiken, viktigare i dag än någonsin.

Bakgrunden till resan är att man som biskop i Svenska kyrkan har rätt till en fördjupningstid efter sex år i tjänst och biskop Fredrik Modéus har valt att ta den möjligheten. Under perioden 8 mars–8 juni kommer han att vara på plats i Frankrike tillsammans med sin fru (familjens tre barn är vuxna och utflugna).

I Taizé kommer han att leva i bön och samtal med såväl bröderna i kommuniteten som de unga besökare som kommer dit. Han kommer även att arbeta en del praktiskt och exempelvis hålla bibelintroduktioner för ungdomar som vistas i Taizé.

– Det är bara den som själv tar emot som har något att ge. Det är viktigt att fylla på regelbundet och efter nio år som biskop vill jag ta det här tillfället. Jag är övertygad om att det i andra änden kommer att ge något till de människor jag är satt att tjäna i Växjö stift, säger Fredrik Modéus.

Tiden i Frankrike kommer även att användas till att påbörja ett skrivprojekt om existentiell hållbarhet, ett ämne som han talat och skrivit om i många olika sammanhang.

– Det handlar om vår tids sätt att uttrycka det mänskliga behovet av att hitta svar på livets stora frågor. Svar som håller att leva på och dö med, säger biskopen.

Men helt frikopplad från Sverige blir han inte. Under fördjupningstiden är det möjligt att följa vad biskopen gör via hans sociala medier. Och han kommer även att skriva regelbundet i några av stiftets tidningar.

Möjligheten till fördjupningstid nyttjades förra våren av biskopen i Västerås, Mikael Mogren, som var i Tyskland för att fördjupa sig inom bibelforskning och dogmatik. Sören Dalevi, biskop i Karlstad stift, kommer, precis som Fredrik Modéus, att ta ut sin fördjupningstid i vår. Sören Dalevi ska studera Martin Luthers barnbibel och dra slutsatser för vår egen tid.

---

Fakta: Fredrik Modéus

  • Fredrik Modéus är född 19 oktober 1964 i Jönköpings Sofia församling
  • Han vigdes till präst år 1991 och till biskop i Växjö stift 2015.
  • Familj: Fredrik Modéus är son till adjunkterna Nils Modéus och Ingrid Modéus samt bror till ärkebiskop Martin Modéus och juristen Daniel Modéus. Han är gift med läkaren Carina Modéus. Tillsammans har de tre barn.

---

Fler artiklar för dig