Fyra missionsförsamlingar i Stockholm bestämde sig för att gå samman 1962, och 1974 stod den nya Immanuelskyrkan klar. Förra helgen drogs jubileumsåret i gång, med temat Rum för hopp.
– Det var över förväntan att det kom så mycket folk som det gjorde och eftersmaken är väldigt god, säger församlingens föreståndare Carin Dernulf.
Nu fortsätter jubileumsåret med blicken framåt.
Några hållpunkter i det digra programmet under invigningshelgen var föredrag om visionerna som formade kyrkan, man fick höra om 1970-talets tidsanda och om musiken från perioden.
– Många medlemmar uttryckte stor glädje över helgen. Det var ett tillfälle där vi gick igenom vad det är som har format församlingen, hur allt började, säger Carin Dernulf till Dagen.
Bland annat intervjuades Jan-Erik Wikström, som var ordförande i församlingen under många år.
På söndagen hölls en stor festgudstjänst där man bland annat sjöng två av de psalmer som sjöngs på invigningsgudstjänsten för 50 år sedan.
Nu fortsätter jubileumsåret, med ett allt större framtidsfokus. Temat för jubileumsåret är Rum för hopp, där Immanuelskyrkan utifrån den kristna tron vill förmedla hopp om en mer rättvis värld.
Finns det några spår i kyrkan av de församlingar som gick ihop i dagens Immanuelskyrka?
– Ja, till viss del i arkitekturen finns det spår. Ljusstakarna på altaren kom från den gamla Immanuelskyrkan, liksom lamporna längst bak i kyrkan. Och det finns ju människor som varit med i de gamla församlingarna. Men det är väldigt många nya som kommit in så klart. Det är ju ändå 50 år som har gått.
Det är en modig församling och det finns väldigt många som verkligen brinner för sin kyrka
— Carin Dernulf, föreståndare
Hur mår Immanuelskyrkan i dag?
– Jag hörde att någon sa att det blåser varma vindar i Immanuelskyrkan och det kände jag igen mig i. Det är väldigt mycket som är positivt. Och det här jubileumsåret skapar väldigt mycket energi och glädje. Jag har ju bara varit här sedan i april förra året, men något som slagit mig är att här finns väldigt mycket folk med mycket hjärta som vill mycket, som vill ta kyrkan in i framtiden.
– Det är en modig församling och det finns väldigt många som verkligen brinner för sin kyrka.
Immanuelskyrkan är en kyrka med stor mångfald, det finns ett40-50-tal nationaliteter. Mångfalden gör att att det finns många med stor kompetens i församlingen, på en mängd olika områden, berättar Carin Dernulf, som lyfter fram rikedomen i att mötas över kultur- och språkgränser.
– Och något som känns superkul är att vi har ett momentum just nu i ungdomsarbetet och i konfirmandarbetet med många unga i omlopp i kyrkan.
Med sina 1 300 medlemmar är Immanuelskyrkan den största församlingen i Equmeniakyrkan. Men det är också en stor och aktiv kyrka i centrala Stockholm.
Vad betyder Immanuelskyrkan i dag för människorna i stadsdelen?
– Det är en sak med jubileumsåret att vi vill försöka nå dem som bor i närheten av kyrkan.
Carin Dernulf lyfter fram de aktiviteter som redan finns, som församlingens lunch i gemenskap som anordnas en gång i månaden och samlar många volontärer och gäster. Musikskolan är ett annat exempel på en verksamhet som lockar många barn i området. En speciell omständighet är att det finns väldigt många som jobbar i området, en grupp som Immanuelskyrkan också vill nå.
– En ny grej är att vi ska ha after work med olika ämnen tillsammans med vårt hotell, vi ska ha kulturcaféer i kyrkan med intressant gäster som vi hoppas ska kunna locka även en mer kyrkoovan publik.
Om de människor som var med vid sammanslagningen för 50 år sedan kom på besök på en gudstjänst i dag – vad skulle de känna igen sig i?
– De skulle känna igen sig i kyrkorummet och kanske i en del av musiken. Orgeln finns kvar, psalmerna sjungs och är älskade, men är kanske arrangerade lite annorlunda än för 50 år sedan. Men sättet att predika har nog förändrats en del över tid.
Vad ser du mest fram emot av firandet under året?
– Det är ju ett 60-tal programpunkter under jubileumsåret, men något som ska bli spännande är att vi ska ha en mångfaldsfestival i mars med mat, musik och berättelser från olika håll i världen där våra medlemmar kommer ifrån. Palmsöndagskonserten avslutar festivalen med Sånger om frihet bland annat med Charlotte Höglund, Eric Bibb och Immanuel Gospel. Och i höst ska ungdomarna själva få ordna en ungdomsfestival, det ska bli väldigt roligt.
Om du skulle få önska något i födelsedagspresent å kyrkans vägnar – vad skulle det vara?
– Vi planerar att bygga en ungdomsvåning och jag tänker att det kan bli en gåva till vår del av staden, att det kan få bli en öppen kyrka för unga här, ett tryggt rum för hopp, inte minst för den unga generationen. För egen del så är det drömmen, att det här året ska få öppna för det.