Nyheter

Arken i Värnamo håller gala till stöd för Ukraina

Det var i veckan två år sedan som kriget i Ukraina startade. Nu i helgen håller pingstförsamlingen Arken i Värnamo en stödgala för landet.
– Vi vill både lyfta Ukraina och ge dem så stort stöd som möjligt, säger Albin Karlsson, församlingens föreståndare.

Det var två år sedan som Ryssland attackerade Ukraina och då vill Arken i Värnamo visa sitt stöd för landet. Församlingen kommer därför anordna en insamlingsgala i samverkan med Hoppets stjärna och Barnens oas. Det sistnämnda är en organisation som utgår från bygden runt Värnamo, och har basen utanför Gnosjö, men samarbetar mycket med församlingar i området.

Albin Karlsson, föreståndare Arken Värnamo

Barnens Oas har redan jobbat mycket med humanitär hjälp till Ukraina och har skickat många hjälpsändningar dit redan, däribland närmare 1 250 kaminer som just nu värmer upp ukrainska hem. Ytterligare 700 kaminer kommer att skickas under våren.

Engagemanget för Ukraina är redan stort i bygden, berättar Albin Karlsson. Församlingar gör insamlingar och två gånger i månaden går en hjälpsändning österut, med saker såsom kläder och hygienartiklar. I onsdags lastades den 49:e i ordningen.

Men de insamlade medlen från den här galan ska framför allt gå till just nya kaminer, men även till matpaket, som sedan ska transporteras till Ukraina, berättar Albin Karlsson.

Vad händer på själva galan?

– Vi kommer att varva artistuppträdanden med information om situationen.

Utdelning av förnödenheter och julklappar vid fronten i östra Ukraina som skickades ifrån Gnosjö i december.

Konferencier för galan är Anders Wisth och medverkande är Frank Ådahl, Emilia Lindberg, en lokal kör från församlingen, Rauli Lehtonen som jobbat mycket med mission i öst och Viktor Pavloski, huvudledare för pingstkyrkorna i Moldavien som jobbat mycket med ukrainska flyktingar.

– Tillverkarna av kaminerna kommer också vara på plats och i foajén visa hur man bygger de här kaminerna.

Hur är intresset för den här galan?

– De 600 platserna som finns i kyrksalen blev bokade väldigt fort, men galan sänds också på TBN och på församlingens Youtubekanal där man kan titta på galan.

Ukrainagala Arken, till höger från Simon Manfredsson från Tjernobylbarnens oas
Fler artiklar för dig