Familj

3 000 nya personliga bilskyltar - men religiösa budskap fick nej

Vad får en personlig skylt egentligen innehålla för budskap? Här är 7 undantagen som aldrig släpps igenom.

Under 2023 godkände Transportstyrelsen 3 020 personliga registreringsskyltar. Men skulle man ansöka om att få en registreringsskylt med beteckningen “JesusN1″ hade det blivit ett nej.

– Vi ger avslag på allt religiöst på personliga skyltar, säger Eva Isaksen, utredare på Transportstyrelsen, till Dagen.

– Detta för att skyltarna ska hållas neutrala.

Transportstyrelsens kriterier för att ge avslag är sex, svordomar, kriminalitet, droger, sjukdomar, politik och religion, berättar Eva Isaksen.

Men vad gäller för sport?

– Vad gäller sport så går det under varumärken delvis. Vill man ha ett större lag på sin personliga skylt hänvisar vi alltid till varumärkesinnehavaren, om sådan finns.

– Vi ser inte att sport har samma tyngd som till exempel politik och religion. Naturligtvis kan man hitta händelser eller företeelser som inte är ok även där. Men i det stora hela så håller väldigt många på med aktiviteter som inte på något sätt kan uppfattas som stötande, säger Eva Isaksen.

Hela 1 007 av de skyltar som godkändes 2023 var förlängningar av redan befintliga skyltar, medan 2 013 utgjordes av nya, unika och ofta kreativa skyltkombinationer. Totalt finns i dag 26 398 personliga skyltar i landet, vilket är den högsta siffran någonsin. Av dessa används 19 539 för närvarande på ett fordon i trafiken.

– 3 020 godkända skyltar motsvarar en minskning med 11 procent och det är den lägsta siffran vi sett på fem år. Det är tydligt att de oroliga ekonomiska tiderna gör att människor håller lite hårdare i plånboken, säger Eva Isaksen.

Möjligheten att skaffa en personlig registreringsskylt infördes 1988. Det kostar idag 6 200 kronor och rätten gäller i tio år. Därefter är det möjligt att förlänga licensen ytterligare fem eller tio år mot en ny avgift.

Fler artiklar för dig