1924 startade pingstkyrkan i Värnamo sin verksamhet – och snart skulle den tidigare vänsterrevolutionären Georg Gustafsson bli dess första föreståndare. Den 20 januari firas 100-årsjubileet stort med mat och musik, talkshow och blickar både bakåt och framåt.
Och pionjären Georg Gustafsson betyder mycket för församlingen ännu.
Det var i januari 1924 som 29 eldsjälar formerades, de flesta sprungna ur den lilla gemenskap som redan fanns i Karlsfors utanför Hörle, till en församling i Värnamo.
Församlingen heter Pingstkyrkan, men kallas ofta för Arken och har i dag strax under 800 medlemmar.
– Namnet Arken kom till när kyrkan byggdes 1996 och betydde att denna plats skulle vara en räddningsplats, säger Albin Karlsson, som har varit föreståndare för församlingen sedan i april förra året.
Är trenden uppåtgående eller nedåtgående?
– I år var faktiskt första året efter ett antal år som en negativ trend har bytts mot en positiv. Det tackar vi Gud för så klart, att vi går åt rätt håll. Så vi hoppas fortsätta i den riktningen.
Om du skulle beskriva er församling och medlemmarna där – hur låter det?
– Nu har jag bara varit här mindre än ett år, så jag har väl inte lärt känna församlingen helt ännu.
– Men det jag skulle vilja säga är att Gnosjöandan, den präglar även församlingen med entreprenörsanda och driftighet. Man får saker att hända.
Albin berättar också att församlingen har ett stort volontärarbete. Många i församlingen har viktiga roller under Nyhemsveckan, där mycket av produktionen och den digitala konferensen görs av Arkens medlemmar, så den kraften finns i församlingen. Och församlingen är en samlande plats för regionens pingstförsamlingar med konferenser och satsningar.
Många unga i församlingen får också chansen att ta ansvar och växa som ledare, menar Albin Karlsson.
– Och vi har alla generationer i församlingen, folk från olika håll i samhället, och från andra länder också.
Församlingen har dessutom ett stort hjärta för missionen, och sände redan 1928 ut sina första missionärer. Det var Algot och Rosa Svensson som reste till Belo Horisonte i Brasilien, där de missionerade i många år. I dag finns en pingstförsamling med över 40 000 medlemmar i den brasilianska storstaden.
– Och pingst-dna:t syns också verkligen i församlingen, säger Albin Karlsson.
Vad skulle du säga att pingstkyrkan i dag betyder för människorna i Värnamo?
– En sak jag tycker är rolig är att det är en öppen kyrka alla dagar i veckan. Då vi har ett kafé i församlingens lokaler som är öppet för allmänheten rör det sig väldigt mycket folk här. Det är en positiv mötesplats i samhället, det tror jag folk tycker.
Albin Karlsson vill också lyfta fram att församlingens sociala arbete, LP/Hela människan, betyder mycket för Värnamo som ort.
– Det känns som att församlingen har stort förtroende hos folk utanför kyrkan.
Om de människor som var med och grundade kyrkan för 100 år sedan besökte en gudstjänst i dag – vad skulle de känna igen sig i?
– När man läser boken om den första föreståndaren Georg Gustafsson och de första medlemmarna, och vad de fick vara med om, då blir man ödmjuk. Men jag tror att Jesus som centrum, tonen av Anden och fokuset att nå människor definitivt är något de skulle känna igen sig i.
Om du skulle få önska något i födelsedagspresent å församlingens vägnar – vad skulle det vara?
– Att vi skulle återupptäcka ännu mer av Andens kraft och få uppleva det som skedde i början av församlingens historia, ett väckelsens skeende. Det är min bön och längtan att vi skulle få upptäcka och uppleva det på nytt.
Själva 100-årsfirandet inleddes i lördags med mingel. Där fick den förste föreståndaren, Georg Gustafsson, ta plats genom att en ny samlingsvolym om honom – Revolutionär och visionär – fanns tillgänglig att köpa. Minglet övergick till en 100-årsCelebration, musikinslag och hälsningar från Värnamos kommunalråd och från Pelle Hörnmark, tillförordnad pingstledare, samt från James Lado, pingstsledare från Sydsudan.
Efter en buffé följde en talkshow som tog gästerna med genom församlingens historia. Inbjudna tidigare föreståndare medverkade och berättade saker från sin tid. Även George Gustafssons barn medverkade. Det bjöds även på en modéshow, som speglade åren som gått sedan 1924, samt på musikinslag och tävlingar. Men allt var inte nostalgi, och den nuvarande föreståndaren Albin Karlsson satte riktning för framtiden mot slutet av kvällen. Dagen avslutades efter en dessert med bön och lovsång.
– Det var en härlig kväll med god atmosfär och tacksamhet till Guds trofasthet som präglade kvällen, säger Albin Karlsson.
På söndagens jubileumsgudstjänst medverkande den tidigare föreståndare Lars-Ivar Nilsson, Albin Karlsson predikade och den nya medarbetaren Ellen Lorentzon ledde nattvarden. Ett stort lovsångsteam från församlingen medverkade, och efter gudstjänsten firades det med tårta.
---
Förste föreståndaren - Georg Gustafsson
- Georg Gustafsson, född den 4 september 1899 i Karlsfors nära Hörle, åtta kilometer norr om Värnamo, död den 6 januari 1983 i Jönköping, var en känd pionjär inom den svenska pingströrelsen. Han växte upp i ett litet torp med ett rum med kök och sedan i en arbetarbarack.
- Sex år gammal opererades Georg Gustafsson i Lund för en svår sjukdom, utan att bli hjälpt. Hans föräldrar vände sig då till helandepredikanten Fredrik August Boltzius som, med hänvisning till Apostlagärningarna 19:11-12, sände en böneduk som lades på pojkens sjuka kropp i samband med förbön. Georg Gustafsson blev frisk och besvärades sedan aldrig av sin sjukdom. Den upplevelsen blev senare avgörande för att Gustafsson kom att ägna sextio år i förbönstjänst för sjuka och svaga.
- Gustafsson gick sex år i skola i Hörle. År 1913 började han arbeta på Lundbergs mekaniska verkstad i Värnamo, där han kom i kontakt med syndikalismen och blev verksam som agitator. Därefter beskriver han sig som en glödande revolutionär beredd att ta till våld i den politiska kampen.
- I februari 1918 blev Gustafsson frälst under ett möte hos Frälsningsarmén i Värnamo. År 1920 blev han troendedöpt i Götabrobäcken, under Torpkonferensen. Under en påskkonferens 1921 i Långserum blev Gustafsson andedöpt. Han berättade senare att att han därefter, under flera dagar, inte kunde tala svenska över huvud taget utan bara talade i tungor så fort han öppnade munnen.
- Människor i skaror samlades omkring honom, inte minst på grund av de märkliga helanden som skedde.
- Utan pengar men med stöd från betrodda personer köpte han Folkets hus i Värnamo och förvandlade det till ett pingstkapell. 1924 grundade han Värnamo pingstförsamling.
- Gustafsson var församlingsföreståndare i Värnamo (1924–1929), och flyttade sedan norrut. Han var sedan i Jönköping (1929–1937 och 1957–1967), Norrköping (1937–1945), Eskilstuna (1945–1957) och en andra omgång i Jönköping fram till sin pensionering 1967.
Källa: Wikipedia och Nya Musik
---