Efter ett år då man brottats med likviditetsproblem fick Ankarstiftelsen uppleva en vändning under hösten.
”Som ett bönesvar fick vi i början av hösten en större gåva som gjorde att vi kunde andas ut,” berättar insamlingsstiftelsens ordförande Anders Hagström i en krönika i organisationens tidning.
I december fick insamlingsstiftelsen även besked om ett projektbidrag från Postkodsstiftelsen.
”Så har vi på några månader gått från ett bekymmersamt läge till ett rekordår vad gäller gåvor och stöd”, skriver Anders Hagström
Hur känns det att gå in i 2024 med de goda ekonomiska nyheterna i ryggen?
– Det känns oerhört positivt, säger Anders Hagström till Dagen.
– Bidragsdelen inom Ankarstiftelsen är historiskt en väldigt liten del av våra insamlade pengar. Det innebär att varje år har vi utmaningen att samla in till de olika projekt som vi bedriver tillsammans med våra partnerorganisationer i Colombia och Brasilien.
– Det innebär att vi lägger en budget i slutet av året med utmaningen att samla in cirka en miljon kronor per månad för att lyckas fullfölja våra åtaganden. Detta är möjligt tack vare våra trogna och generösa givare som består av enskilda gåvogivare, företag, föreningar, stiftelser och kyrkor. Att i dagsläget ha ett treårigt Sida-finansierat projekt, Postkodlotteriet under två år och det fina samarbetet med svenska Kriminalvården ger oss fantastiska förutsättningar att lyckas ännu ett år.
Den gåva ni fick under hösten – kan du berätta hur mycket pengar det rör sig om?
– I samband med vår stiftares 80-årsdag fick vi in många gåvor på totalt cirka 11 miljoner.
Det projektbidrag ni fick från Svenska postkodsstiftelsen – är de pengarna öronmärkta för något speciellt projekt?
– Det är öronmärkt till tre fotbollsprojekt som vi i Sverige kallar för ”Fotboll för fred” och på spanska ”Semillas de paz”. Målgruppen är barn till familjer som varit delaktiga i fredsprocessen 2016 mellan Farc-gerillan och regeringen. Efter närmare åtta år så är det fortfarande en ”vi och dom”-känsla och målsättningen med projektet är att integrera barnen till fredstecknarna med barnen i samhället och på så sätt skapa en känsla av samhörighet mellan offer och förövare.
De likviditetsproblem ni hade under början av året – finns det risk att de kommer tillbaka om ni inte ökar intäkterna över tid?
– Vi ökar kontinuerligt intäkterna, men även våra åtaganden. Vi vet att vårt arbete fortfarande är en ”droppe i havet” med tanke på alla behov som vi försöker att bemöta på bästa sätt utifrån vår kapacitet.
– Likviditetsproblemet är alltid en risk när man jobbar med insamlade pengar, särskilt utifrån den tid vi lever i med lågkonjunktur. Däremot är vi en organisation som kontinuerligt arbetar med intern och extern utveckling [av våra partner organisationer] samt räknar med ett stort förtroende bland våra givare. Vi breddar kontinuerligt våra intäktsstrategier och tror på att stiftelsen kommer att fortsätta med en positiv utveckling.
Vad kommer att hända i Ankarstiftelsens arbete 2024?
– Vi har några konserter på gång i Kalmar och Askersund och nya svenska företag etablerade i Colombia som vill samarbeta med oss. Vår byggsecondhand i Sollentuna växer, där vi även jobbar starkt med hållbarhet genom återbruk av varor. Vi stöttar fredsprocessen med [Nationella befrielsearmén] ELN och stöttar regeringens vision om ”paz total”, fullständig fred. Vi har eventuellt en ny partnerorganisation i Cezar, Colombia, fängelsearbetet i Sverige växer, med mera.