Familj

Om döden inträffar under julen: Hur gör man?

Vissa år blir julen en sorgens högtid. Begravningbyrån: Detta kan man tänka på som anhörig om en familjemedlem dör under julen - “‘Förstör’ inte julen med oro kring begravning”

Även om julen är en glädjens högtid är den också ibland en sorgens. Fler svenskar dör under veckorna kring årsskiftet än vid något annat månadsskifte under året. Dagen prata med Conny Sohlberg på Fonus om hur de som jobbar på en begravningsbyrå hanterar att jobba med situationer när en anhörig dör under julhelgen. Och om vad man som anhörig ska tänka på då.

Hur ska man tänka om en anhörig dör någon eller några veckor innan jul, ska man stressa på och få allt klart innan jul eller hur tänker ni?

– Man ska göra precis som man känner. Vi har öppet dygnet runt, så vill man ta tag i saker och ting tidigt, så ska man göra det. Men jag tycker inte heller att man “förstöra” julen genom att gå runt oroa sig för en begravning. Man får tända ett stilla ljus och göra det som känns bäst för familjen.

Conny Sohlberg pekar dock på att den lagstadgade tiden mellan dödsfall och begravningstillfälle är en månad. Så om man väntar för länge, ja då kan det ha gått två veckor av den tiden och då kan det bli stressigt efter helgerna av den anledningen.

Conny Sohlberg, presstalesperson Fonus.

Brukar det finnas möjlighet till begravningar under julhelgen?

– Ja, de flesta församlingar öppnar för det. På själva julhelgen finns det kanske inte så många begravningsmöjligheter, men på mellandagarna lägger många församlingar in extratider.

Om någon dör under julhelgen, hur gör man då?

– Vi har ju jour, så man kan alltid kontakta till oss.

Hur är det för era anställda vid de här tillfällena då någon dör på kanske julafton?

– Det blir väldigt speciellt om det är någon som bor hemma. Då kommer man in i människors julvardag, med tomtar, adventsljus och adventsstjärnor. Och sedan kommer vi rätt in i det för att hämta en anhörig som har dött. Man kommer verkligen rätt in en märklig kombination av sorg och julfirande vilket dock inte är svårt att möta för oss i begravningsbranschen.

– Detta kan man beskriva på två sätt. Det kan vara väldigt fint, man blir otroligt involverad snabbt in i deras känsla, deras situation. Och de flesta dödsfall är om inte väntade så i alla fall inte oväntade. De flesta som dör är sjuka. Det är sorg så klart, men man vet att det är på gång. Och då har familjen fått samlas inför julen eller under julen och då avlider mormor eller farfar. Många tycker också att det är väldigt fint, att man hann samlas tillsammans en sista gång, man fick den här julen tillsammans. Och den känslan får vi ta del av också när vi kommer dit.

– Men om det är en oväntad död blir det ju en annan sak, och betydligt mer chockartat så klart.

Fler artiklar för dig