Familj

De fick Svenska kyrkans liturgipris 2023

Svenska kyrkans liturgipris 2023 går till Frostvikens församling i Härnösands stift.

Grattis – hur känns det att ha fått detta erkännande?

– Hela församlingsrådet är överväldigad och glad över priset, vi blev nominerade av stiftsstyrelsen i Härnösands stift och blev vinnare av det fina priset, säger Barbro Blom, ordförande i Frostvikens församlingsråd.

Vad är det i er verksamhet, tror du, som gör att ni fått priset?

– Församlingsrådet är engagerat och tillsammans med många duktiga musiker i området samt veniater och andra lekmän försöker vi ha en levande församling med stöd av präst och diakon från Strömsund.

Skulle du kunna berätta lite om Frostvikens församling?

– Frostvikens församling består av dryga 500 medlemmar på en yta av 42 kvadratmil. Vi har kyrka i centralorten Gäddede samt kapell i Viken, Sjoutnäset samt Ankarede. Vi har en kyrkomusiker/församlingsassistent samt två kyrkvaktmästare anställda i området, de gör fantastiska arbetsinsatser och fick lovord i samband med prostvisitationen förra året.

– I församlingshemmet har vi öppet hus en gång i veckan för samtal och fikastund, gemenskapsträffar på äldreboendet, gudstjänst ca tre söndagar i månaden

Vart prispengarna på 50 000 kronor ska gå är inte bestämt, utan beslutas av församlingsrådet senare.

– När vi fick ta emot priset delade man också ut kulturstipendium. En av dem som fick det var Fredrik Lindé, som är barnbarn till Frans Oskar Linde som var verksam här uppe. Så en idé skulle kunna vara att vi kan visa den film som han fick stipendium för att göra, säger Barbro Blom.

Priset delades ut under en gudstjänst i Uppsala domkyrka i förra veckan, då också Samiska rådets kulturpris delades ut och Svenska kyrkans kulturstipendiater fick sina diplom.

“Frostvikens församling har många utmaningar att hantera, en glesbygdsförsamling på en stor geografisk yta i ett område där det är svårt att rekrytera personal. Trots detta har församlingsrådet skapat ett levande och lokalt präglat gudstjänstliv, som bärs av engagerade ideella”, skriver Eva Nordung Byström, biskop i Härnösands stift och ordförande i beredningsgruppen för liturgipriset i ett pressmeddelande.

---

Fakta: Svenska kyrkans liturgipris

  • Priset ska uppmuntra utvecklingen av gudstjänstlivet inom Svenska kyrkan. Det ska belöna arbete med nyskapande musik, dramaturgi, text och predikan. Det ska också uppmuntra arbete med att på olika sätt skapa delaktighet i gudstjänsten. Priset delas ut vartannat år till 1-3 pristagare. Prissumman är totalt 50 000 kronor.

---

Fler artiklar för dig