Familj

Hjortensbergskyrkan – en ekumenisk 50-åring som växer

Hjortensbergskyrkan i Nyköping invigdes 1:a advent 1973 och har i dagarna firat 50-årsjubileum som ekumenisk församling.
– Jag tror att bönen är viktig i det som händer nu i församlingen, säger Lisbeth Stigemyr, tidigare föreståndare och fortsatt ideellt engagerad i församlingen som pensionär.

Fröet till samgående mellan flera församlingar i Nyköping såddes redan åren innan, när kyrkorna samarbetade under somrarna, och delade gudstjänstliv med varandra. Sigvard Karlsson var ordförande i den gemensamma styrelsen när kyrkan byggdes. Han berättar att när hösten kom, under tiden innan samgåendet, var det så tråkigt, man saknade varandra helt enkelt. Så när kommunen uttryckte en önskan att tillförskansa sig några av tomterna där de gamla samfundskyrkorna låg bestämde församlingarna sig för att gå ihop, vilket de alltså gjorde 1973, dock efter noggrant förarbete i diverse arbetsgrupper.

Kyrkan byggdes och församlingen formades tillsammans av Baptistförsamlingen, Missionsförsamlingen och Metodistkyrkan i Nyköping. I dag är församlingen en del av Equmeniakyrkan, men sedan slutet av 1990-talet också en del av Pingströrelsen. Efter en konflikt i pingstförsamlingen på orten i mitten av 1990-talet blev det ett inflöde av en stor grupp pingstvänner till Hjortensbergskyrkan.

Kyrkans barn- och barn- och ungdomsarbete har tagit fart igen efter pandemiåren, vilket visar sig inte minst på fredagskvällarna då man lockar 60–80 ungdomar till kyrkan.

– Vi har inte så många församlingsbarn, men glädjande nog har många ungdomar kommit till tro och blivit församlingsmedlemmar, säger Lisbeth Stigemyr. Ungdomarna är engagerade, en söndag till exempel var det tre av ungdomarna som predikade.

Lisbeth Stigemyr, Hjortenbergskyrkan

I dag är det 380 medlemmar i församlingen, med ungefär 200 som aktiva gudstjänstbesökare.

– Men många kommer också som inte är medlemmar ännu.

Och människor från olika grupper söker sig till kyrkan just nu, vilket både är en välsignelse och en utmaning.

– En del är kristna som kommer, en del har blivit det och andra är på väg att bli det, säger Lisbeth Stigemyr.

En relativt ny grupp i församlingen är tidigare missbrukare som har kommit till tro, en annan grupp definierar Lisbeth Stigemyr som ”kvinnor i 40-50-årsålder där flera kommer från New agevärlden”. En del från den miljön har blivit frälsta och bjuder med människor sitt nätverk .

– Och sedan har en del av dem dragit med sig sina män också.

En annan grupp är barnfamiljer, och då främst immigrantfamiljer som bland annat kommer från olika länder i Afrika.

– Det är roligt, det vi får vara med om just nu, men jag som är engagerad i bönelivet i församlingen ser att den är viktig i skeendet, säger Lisbeth Stigemyr.

Hjortensbergskyrkan i Nyköping.

Församlingen har också startat en del nya sociala och diakonala projekt. Vår nuvarande föreståndare ser möjligheter som öppnar sig

Om de medlemmar som en gång startade Metodistkyrkan, Baptistkyrkan och Missionskyrkan besökte Hjortensbergskyrkan – skulle de känna igen sig?

– Inte i sångerna och inte utformningen av gudstjänsten, men de skulle känna igen kärleken till Jesus. Men de skulle känna igen kärleken till Jesus och viljan att se människor finna en personlig tro och att församlingen möter behov i samhället.

Vilken födelsedagspresent skulle du vilja att Hjortensbergskyrkan fick?

– Vi behöver människor som kan leda i det som händer nu. Vi har många engagerade medlemmar, men behöver fler personer som ideellt kan ta ledaransvar.

– Och så önskar vi så klart att fler ska komma till tro.

Nästan varje söndag kommer nya människor med olika bakgrund till gudstjänsten.

—  Lisbeth Stigemyr, tidigare föreståndare

Själva 50-års jubileet firades med gudstjänst och jubileumsfest den 26 november. I gudstjänsten ledde en tillfälligt sammansatt kör i sånger från 1970-talet. En del hade även kläder från 1970-talet. Församlingens pastor Pelle Rosdahl predikade. Till festen hade över 200 personer i alla åldrar anmält sig. Det visade sig att 25 av deltagarna i festen också var med vid kyrkans invigning. God mat serverades och så småningom även en tårtbuffé, som många olika församlingsmedlemmar bidragit med tårtor till.

Hjortenbergskyrkan firar 50 år som ekumenisk församling.

Programmet bestod bland annat i en intervju med den tidigare ordföranden Sigvard Karlsson. Flera tidigare pastorer höll tal och berättade minnen. Pelle Rosdahl talade om viktigt arv från de olika samfund församlingen har rötter i.

Maria Forss höll samman festen och hon tände även ljus för dem som byggt kyrkan och församlingen genom åren, och som inte längre finns med. De blev också mingel och tävlingar och blickar framåt med en skyltparad om allt som händer i kyrkan nu.

– Vi gläder oss åt att vara en församling där en stor mängd ungdomar samlas. Nästan varje söndag kommer nya människor med olika bakgrund till gudstjänsten och församlingen får hälsa nya medlemmar välkomna. Vi ser med förväntan mot framtiden, säger Lisbeth Stigemyr.

Hjortenbergskyrkan firar 50 år som ekumenisk församling.
Fler artiklar för dig