Familj

Jerker Sjögren skriver bok om Frihamnskyrkan

75-årsjubilaren har tidigare jobbat på Dagen och som kristdemokrat varit C-ledarens högra hand

Snart kommer en bok som dokumenterat hur Frihamnskyrkan i Göteborg vuxit fram. Den som leder arbetet är Jerker Sjögren, som i dagarna fyller 75 år.

– Man får gå runt här och nypa sig i armen, tänk att drömmen blev verklighet, berättar Jerker Sjögren om hur det var då den nya Frihamnskyrkan invigdes i Göteborg.

Själv har han fått en spännande uppgift i samband med att denna nya byggnad vuxit fram. Som ordförande i dokumentationsgruppen är han i färd med att färdigställa en ny bok om hur det gick till när Smyrnaförsamlingen efter många års böner, utredningar och diskussioner med Göteborgs stad beslutade att bygga ny kyrka i Frihamnen.

– Nu börjar vi närma oss en färdig produkt, någon gång i början av nästa år ska boken komma ut på Libris förlag, förklarar Jerker.

Bokens titel är ”Resan till Frihamnen – från dröm till verklighet”. Konceptet är en så kallad ”coffee table”, en bok i stort format och mycket bilder. En bok som ska kunna ligga framme på bordet som något man lätt kan plocka upp och bläddra i.

– Jag är en av dem som skriver, och även om jag har skrivit mycket genom åren är det här första gången jag är med och skriver en bok.

För en hel del nyhetsartiklar har det blivit genom åren, inte minst då Jerker Sjögren jobbade här på Dagen i slutet på 1970-talet. Det var när Jerker var förbundssekreterare på KDU som han fick ett samtal från dåvarande chefredaktören Olof Djurfelt som ville bjuda på lunch.

– Den lunchen innehöll en förfrågan att börja jobba som journalist på Dagen och att ansvara för den politiska bevakningen. Detta tackade jag ja till och hade två väldigt intressanta och intensiva år mellan november 1977 och november 1979.

Extra kul, berättar Jerker, var att inte bara bevaka regering och riksdag utan också att få rapportera från Lapplandsveckan, pingströrelsens sommarkonferens i Husbondliden strax utanför Lycksele.

– Det var kul eftersom jag är född och uppvuxen i Lycksele.

På 1970-talet var det ett helt annat sätt att jobba på än i dag, texterna skulle skickas ned till redaktionen i Stockholm via telefax och det krävdes en maskin som under Lapplandsveckan placerades i Pingstkyrkan i Lycksele ett par mil från konferensen.

– Det här var mer än tio år innan datorerna slog igenom. Internet fanns inte. Folk som inte var med på den tiden tror knappt att det är sant.

Men andra sommaren på Lapplandsveckan ordnade Jerker en egen liten redaktion i byns skola granne med konferensen. Och sparade massor med tid!

Varför slutade du på Dagen?

– Hösten 1979 beslutades om att ha folkomröstning om kärnkraften våren 1980. Folkkampanjen Nej till kärnkraft/Linje 3 skulle snabbt bygga upp ett kampanjkansli. Både Kristdemokraterna och Centerpartiet ville ha mig i kampanjledningen.

– Jag försökte få tjänstledigt från tidningen men fick nej. Då grep Karin Söder, en av de ledande i Centern, in. ”Du som civilekonom och skrivkunnig behövs alltid i Regeringskansliet. Vi ordnar ett jobb efter omröstningen”. Med de orden sa jag upp mig.

– Det slutade med att jag hamnade som politisk sakkunnig hos en annan ledande centerpartist Olof Johansson när han hade rollen som dataminister. Jag blev hans högra hand, trots att jag var kristdemokrat.

På så sätt var Jerker Sjögren med och banade väg för det valtekniska samarbetet mellan C och KD som resulterade i att KD för första gången tog plats i riksdagen år 1985.

Jerker Sjögren har sedan fortsatt med olika jobb, bland annat inom Regeringskansliet i omgångar. Senast var 2008–2011 då han ansvarade för regeringens Logistikforum. Då fick han frågan att bygga upp en helt ny verksamhet på Lindholmen Science Park i Göteborg när det gäller forskning inom logistik och transporter, ett nytt institut med namnet Closer. Efter några års pendlande flyttade Jerker tillsammans med sin fru Margareta till Göteborg i januari 2015.

– Nu har jag trappat ned på karriären och är ”bara” volontär i kyrkan. Utöver det har jag några politiska uppdrag. Men mycket handlar om att få vara med mina barnbarn.

---

Fakta: Jerker Sjögren

Dagens jubilar Jerker Sjögren fyller 75 år den 8 december.

Han är gift med Margareta och de har tre barn och fem barnbarn.

Han är född i Lycksele, har bott länge i Uppsala och Vallentuna men sedan 2015 bosatt i Göteborg.

Ett av hans stora intressen i livet har varit körsång, där han var med i Ibrakören från 1974 tills kören lades ned sommaren 1999, efter final på just Lapplandsveckan.

Både Jerker och Margareta är aktiva medlemmar i Smyrnaförsamlingen sedan 2015.

---

Fler artiklar för dig