Familj

Kommunen prisar kyrkans scouter i Åtvidaberg

Jätteroligt att kommunen uppskattar vårt arbete, säger Kristina Nyström, kårchef.

Equmenia scout i Åtvidaberg får utmärkelsen Årets förening av kommunen.
– Det är jätteroligt att kommunen uppskattar vårt arbete, säger Kristina Nyström, kårchef.

Kårledaren Kristina Nyström är lärare till vardags och tog över kårledarrollen för cirka 2,5 år sedan. Scoutgruppen i Åtvidaberg är just nu 40 scouter och 14 ledare till antalet, och av dem är 12 stycken från 14 år och uppåt.

– Att vi lyckats behålla flera tonåringar beror nog främst på att de är ett härligt kompisgäng som har kul tillsammans. Vi försöker lyssna in och de får vara med och planera vad de vill ägna terminen åt. De som passerat 15 år får också testa på att vara ledare för våra yngre scouter vilket är uppskattat både bland de stora som känner att de behövs och har kunskap att dela och bland de yngre som älskar när tonåringarna (som de ju ser upp till) kommer och är med dem.

Joakim Magnusson (C) är ordförande i samhällsbyggnadsutskottet och berättar varför scouterna blev Årets förening i ett mejl:

”Equmenia Scouter Åtvidaberg engagerar ungefär fyrtio barn i veckan mellan 6–16 år i en meningsfull fritid. De bidrar till barns utveckling och främjar en bättre självkänsla och självförtroende genom att lära ut bland annat ledarskap, ansvarstagande, sjukvård och friluftsliv. Utöver det så erbjuder de genom sin verksamhet ett komplement till det digitala liv som många unga i dag lever, att få vara aktiv utomhus och i naturen bör lägga en god grund för ett psykiskt välbefinnande.

De gör det även tydligt att något som inte ska spela någon roll är om man har råd eller inte, på scouterna är alla välkomna. Equmenia Scouter Åtvidaberg är väl värda att få stipendiet som årets förening.”

Kristina Nyström instämmer i om det som står i motiveringen att scoutverksamhet blir en bra motpol till ungas i dag ofta stillasittande digitalt liv.

– Just för att många i dag fastnar i sina mobiler/ digitala världar blir scouterna en bra motpol där man får umgås öga mot öga och utmanas på riktigt i fysiska aktiviteter och samtidigt samtala om livsfunderingar, tro, tankar och känslor som man kanske inte har möjlighet i annan verksamhet.

Equmenia scouter blev Årets förening.

Prissumman är på 10 000 kronor och styrelsen kommer få ta ett beslut om till vad pengarna kommer användas, berättar Kristina Nyström men vet vad som står på önskelistan.

– Ett av våra tält gick sönder i somras så en lagning av det och inköp av ett kökstält till storläger är saker som står på önskelistan och detta kanske gör det möjligt.

Equmenia scouter blev Årets förening.


Fler artiklar för dig