Familj

”Jag önskar att alla i Söderhamn fick uppleva Jesus”

Pingstförsamlingen Norrtullkyrkan firar 100 och sprudlar av liv: “Församlingen består inte av fastigheter utan människor frälsta av nåd och det kommer du märka om du besöker oss.”

Den 11 november 1923 startade 28 personer i Söderhamns pingstförsamling. Några av dem kom från baptistförsamlingen.
– 100 år senare sitter vi under samma tak i just den gamla baptistkyrkan och firar 100-årsjubileum, berättar församlingens föreståndare Camilla Brolin.

Firandet i lördags började exakt 100 år efter starten. Det hela började med mingel och utställning. Sedan följde en festgudstjänst i en fullsatt kyrka med sånger, som en musikalisk resa genom alla år som gått. Camilla Brolin hade gjort en berättelse med bilder, som hon vävde ihop med predikan, om församlingens historia. Efter gudstjänsten var det middag med dessert. Det blev lekar, frågesport och en uppskattad modevisning med olika tidsepoker inom pingströrelsen. I söndags fortsatte firandet med en stor festgudstjänst med församlingens olika musikkonstellationer.

Sång och musik under jubileumsfirandet i Norrtullskyrkan.

Men Camilla Brolin berättar att det egentligen känns som firandet började redan på fredagen. Församlingen har bytt plåttak på kyrkan från 1903, så byggnaden firar 120 år. Taket blev besiktat i fredags och det firades med lunch i kyrkan med byggarna.

Camilla Brolin menar att det kan vara lätt att bara vara nostalgisk under en sådan här jubileumshelg, men att det är viktigt att hålla blicken fäst på vägen framåt, på Jesus Kristus.

– Vi har ett stort socialt arbete och många nya människor som inte vet så mycket om vår historia, men som har fått uppleva Jesu kärlek. Vi vill som församling sprida tro, hopp, kärlek i vår kommun och utöver vår värld i de projekt vi är engagerade i.

Av dagens 377 medlemmar är cirka 150 aktiva. Camilla Brolin beskriver söndagarna som församlingarnas stora fest under hela året och det är alltid välbesökta gudstjänster med fika efteråt. Och tongångarna i församlingen är verkligen optimistiska.

– Församlingarna växer med nya människor varje år. Därför var temat för 100-årsfirandet att titta ut genom framrutan, det är där vi behöver ha blicken. Men det är också viktigt att då och då kolla i backspegeln.

Camilla Brolin intervjuar sin make Andreas Brolin.

Om du skulle beskriva Norrtullkyrkan och dess medlemmar – hur låter det?

– Församlingen består inte av fastigheter utan människor frälsta av nåd och det kommer du märka om du besöker oss.

Camilla berättar att Söderhamn är en kommun som kämpar med droger. Men församlingen vill verkligen dra sitt strå till stacken för de här människorna och har ett stort socialt arbete.

– Vi har många som är med oss på Alphakurser, LP-möten och även under söndagarna, människor som mår bra av att vara med oss och uppleva Guds kärlek. Vad skulle Jesus gjort? Vi heter Norrtullkyrkan – öppen för alla, och det märks.

Vad betyder Norrtullkyrkan för Söderhamn?

– 2008 flyttade vi in i den gamla baptistkyrkan som ligger mellan Söderhamns största skolor och i ett stråk där alla går. Det blev en nystart för oss. Hela Söderhamn fick vara med och ge förslag på vad kyrkan skulle heta, det kom in 127 förslag till lokala tidningen.

För församlingen blev det en nystart. Man ville vara en kyrka för söderhamnarna. Så namnet blev Norrtullkyrkan - öppen för alla. 2012 startade församlingen frukostar som lever kvar än i dag och som har utvecklats med frukostkör, bön med mera. Söderhamn har anställt två centrumvärdar som också är medlemmar i församlingen.

– De tar hand om människor på stan, tar med dem på frukost i kyrkan, hjälper dem att fylla i papper, slussar vidare till andra kontakter. Under juni, juli och augusti har vi alltid grillkvällar varje vecka på onsdagar där vi bjuder på gratis korv och fika.

Elin Svenström  jobbar både i vår förskola och i kyrkan med barnen. Har en överfull barnkör!

Om de människor som var med och grundade kyrkan för 100 år sedan kom på besök på en gudstjänst i dag – vad skulle de känna igen sig i?

– Jag skulle tro att mycket inte är sig likt. Vi har inga sångböcker, det är en kvinnlig pastor, det är spotlights och filmkameror. Men lokalen är sig lik, den är K-märkt, och innehållet är sig likt. Det är sånger om Jesus, både de gamla och de nya sångerna. Det är predikan om Jesus, alltid en inbjudan att ta emot Jesus i hjärtat och bön.

– Och det är alltid fika. Vi gör av med massor av kaffe.

Tårtförberedelser inför jubileumsfirandet.

Om du skulle få önska något i födelsedagspresent å Norrtullkyrkans vägnar – vad skulle det vara?

– Att alla i Söderhamn fick uppleva Jesus! Hela samhället skulle må bra av att ha Jesus i sin vardag. Vi har inga problem att ha fler gudstjänster och fler Alphakurser. Vi är beredda!

---

Fakta: Söderhamn

  • Orten är belägen i Gävleborgs län och i landskapet Hälsingland med Bottenhavet i öster. I tätorten bor det 12 213 personer.
  • Söderhamn är bland annat känt för att det klassiska bandylaget Broberg kommer därifrån (som tagit sitt namn från en stadsdel av Söderhamn) och att jazzpianisten Jan Johansson kommer härifrån.

---

Fler artiklar för dig