Familj

Så många ljus tände begravningsbyrån under allhelgona

Conny Sohlberg: Gensvaret från anhöriga som vi hjälp har varit fantastiskt

Under allhelgonahelgen tändes hundratusentals ljus vid kyrkogårdar och minnesplatser. För de som själva inte hade möjlighet att göra det kunde man be begravningskoncernen Fonus som i år hjälpt till att tända tiotusentals ljus.

För femte året i rad tände Fonus ljus på kyrkogårdar och minnesplatser på olika orter i Sverige, totalt nära 30 000 ljus i år. Och antalet som vill ha hjälp ökar för varje år.

– Vårt initiativ med att tända ljus åt personer som inte kan, det växer för varje år, säger Conny Sohlberg, begravningsentreprenör på Fonus.

Conny Sohlberg, presstalesperson Fonus.

Vad har ni fått för respons?

– Gensvaret från anhöriga som vi hjälp har varit fantastiskt – många har hört av sig och visat tacksamhet.

Vad kostar det för en privatperson att ni gör det här för dem?

– Det är helt kostnadsfri för alla, vare sig man varit kund hos oss eller inte, säger Conny Sohlberg.

Har du någon uppfattning vilka som hör av sig för den här tjänsten att tända ljus – är det äldre som helt enkelt inte kan ta sig till gravarna eller är det yngre människor som inte hinner prioritera det här?

– Det går inte att säga någon specifik ålder på beställarna då vi har haft en enorm spridning i alla åldrar med hela 27863 tända ljus över hela Sverige. Det rör sig om allt från äldre personer som inte kunnat ta sig ut, sjuka som varit i behov av hjälp samt yngre personer som kanske aldrig besökt den gamla släktingens grav men nu tänker på livets gång eller vännen som saknar någon men helt enkelt befinner sig för långt bort från grav eller minnesplats.

Dessutom gavs individer möjlighet att tända digitala ljus på en världskarta.

– Det känns extra kul att den digitala ljuständningen fungerat som ett fint komplement till den fysiska och att ljus har tänts i länder som Italien, USA och Indien. Många människor som bor i Sverige har anhöriga och bortgångna släktingar i andra länder och på det här sättet kan vi ge människor en möjlighet att minnas och tända ljus på fler platser runtom i hela världen, om än digitalt, säger Conny Sohlberg.

Fler artiklar för dig