Familj

Ekenkyrkan firar både 100- och 150-årsjubileum

“Det var ett fantastiskt jubileum, det var verkligen lyckat”

Ekenkyrkan i Kållered har firat både ett 100- och ett 150-årsjubileum
– Vi är så glada att vi gjorde det, säger Elisif Davéus, ordförande i församlingen.

Hur var det på jubileumsfirandet?

– Det var ett fantastiskt jubileum, det var verkligen lyckat, säger Elisif Davéus, Ekenkyrkans ordförande.

– Vi var lite oroliga för om vi skulle orka dra i gång jubileet, då vi bara är tre i styrelsen. Men vi är så glada att vi gjorde det.

Jubileumshelgen började på lördagen med en lunch, och till det efterföljande kaffet bjöds det på en historisk fotoodyssé över hur församlingen sett ut genom åren. Det var hembygdsföreningens ordförande Staffan Bjerrhede som bjöd på den. På söndagen hölls en högtidsgudstjänst, där bland annat musiken var anpassad för att spegla de 150 år som gått.

Ekenkyrkans jubileum.

Hur många är med i kyrkan i dag? Är trenden uppåtgående eller nedåtgående?

– Ja, tyvärr måste jag säga att vi för en tynande tillvaro. Vi är 44 medlemmar, men det är bara vi äldre som träffas, de yngre i församlingen kommer inte. Det är sorgligt, församlingen har ju varit så livfull, med stor scoutverksamhet till exempel.

Församlingen har för närvarande ingen egen pastor.

– Så vi har planerat in gudstjänsterna fram till och med i vår, med talare utifrån, sedan vet vi inte hur vi ska göra, säger Elisif Davéus.

Om de människor som var med och grundade kyrkan för 150 år sedan kom på besök på en gudstjänst i dag – vad skulle de känna igen sig i?

– Man kan väl säga att de skulle känna igen sig delvis, budskapet är detsamma, men kyrkolokalen är delvis förändrad.

Kållereds Missionsförsamling bildades 1873 av 33 medlemmar, och den nuvarande kyrkan byggdes 1923. Så församlingen firar alltså 150 år och kyrkan firar 100. Det var i samband med att Equmeniakyrkan bildades som församlingen bytte namn från Kållered Missionsförsamling till Ekenkyrkan.

Orten Kållered har tack vare sitt pendlingsvänliga läge till Mölndal och Göteborg växt kraftigt de senaste 60 åren. Från cirka 1 000 invånare år 1960 till över 8 400 invånare år 2022.

Om du skulle få önska något i födelsedagspresent å Ekenkyrkans vägnar – vad skulle det vara?

– Det vore att vi fick tillbaka ungdomarna och de unga barnfamiljerna så att församlingen kan leva vidare. Och att vi kan nå människorna i Kållered med budskapet om Gud, säger Elisif Davéus.

Fler artiklar för dig