Hedvigs kyrka invigdes under allhelgonahelgen den 1 november 1673, som en kyrkan för Norrköpings tyska befolkning. Det innebär att den välkända kyrkan på Tyska torget firar 350 år. Och det firas bland annat med en ny utställning, som berättar om kyrkans historia och föremål och kyrkan gör också en nysatsning på att hålla öppet på vissa vardagar för besökare.
Linda Folebäck är församlingsherde för S:t Olofs församling där Hedvigs kyrka ligger.
Om de människor som var med på invigningen för 350 år sedan kom på besök på en gudstjänst i dag – vad skulle de känna igen sig i?
– I kyrkorummet finns rum och rymd som vill ge plats åt det heliga. Norrköping har en historia i att vara en smältdegel där människor samlades, bland annat med köpmän och deras verksamhet. Att Hedvigs kyrka byggdes och fick sin gestaltning kan vi tacka den tyska församlingen för, som är dess ursprung. Den skönhet de ville skapa tror jag fortfarande återspeglas. Liksom en del av inventarierna har vingslag genom seklerna. Votivskeppet (i dag en kopia) hängde i kyrkorummet under 1600-talet och strax därefter kom även dopfunten (som är äldre än kyrkobyggnaden) och predikstolen.
– Jag tror också att bibeltexter, psalmer och ett liturgiskt formspråk kommer skapa igenkänning som en luthersk kyrka, i den tradition vi står i. Men även att vi 1673 – som 2023 – relaterar till den samtid som vi står i, säger Linda Folebäck.
Det var i mitten av 1640-talet som cirka 150 tysktalande familjer hade flyttat till Norrköping för att bidra med värdefull yrkesexpertis inom till exempel järnbruk och vapenfaktori i en växande stad. Kyrkan är uppkallad efter änkedrottning Hedvig Eleonora, som också närvarade vid invigningen. Slutpunkten för den tyska församlingens historia sattes år 1814, då en tysktalande gudstjänst höll för sista gången.
Norrköpings äldre befolkning kommer säkert ihåg kyrkan som vitkalkad, vilket den var fram till 1959. Den dåvarande stadsarkitekten Kurt von Schmalensee såg till att kyrkan återställdes till sitt ursprungliga intryck. Allra tidigast var den rödslamfärgad med påmålade vita skarvar, som skulle efterlikna tegel.
För 350 år sedan var kyrkan en av de mest viktiga och centrala platserna i staden – vad har Hedvigs kyrka, och Svenska kyrkan, för plats i Norrköping i dag?
– Hedvigs kyrka är i dag en av de mest viktiga och centrala platserna i staden, säger Linda Folebäck.
– Många människor relaterar olika skeenden i livet till Hedvig, som dop, vigslar och begravningar. Men det kan även inbegripa skolavslutningar, konserter eller en stumfilmsvisning med orgel. Hedvigs kyrka har en utpräglad musik- och kulturprofil, ett begrepp är konsertserien ”Söndagskväll i Hedvig” under terminstid. Ofta är även vardagskvällar fyllda med musik.
– Vid de stora högtiderna återkommer många människor, även hemvändare som flyttat ifrån Norrköping, för att fira gudstjänst i Hedvigs kyrka. I anslutning till Hedvigs kyrka finns Hedvigs prästgård, som har en historia i sig, och som ger möjlighet till fördjupad reflektion i kristen tro och andlighet. Kyrkorummet och prästgården skapar tillsammans möjlighet för människor att både vila i tradition och söka sig till nya tankar om tro. Svenska kyrkan i Norrköping vill bidra till ett gott liv för alla och det görs genom många olika uttryck, Hedvigs kyrka är en del av det och kan ses som en bro, eller ett (votiv-)skepp mellan himmel och jord, mellan Gud och människa.