Familj

Passproblem stoppade inte Höstglöden i Eskilstuna

Den ekumeniska konferensen Höstglöd gick av stapeln för sjunde året i Elimkyrkan i Eskilstuna, med bland annat Ulf Ekman som talare.
– Det var fantastiskt att se människor från så många olika församlingar vara där, säger Joel Backman, pastor i Elimkyrkan.
Men när huvudtalaren Rick Hayes från Skottland fick passproblem, då blev det lite stressigt.

Rick Hayes har arbetat mycket inom New Wine-rörelsen och har sitt fokus på andliga gåvor och att höra Gud tala, och var inbjuden att vara med på konferensen. Problemet var at vid avresan visade det sig att hans pass var för gammalt enligt de nya Brexitreglerna. Hans pass var fortfarande giltigt men för inresa i EU behöver man ha ett år kvar på passet vilket han inte hade. Han kunde till slut ändå vara med på en del av konferensen då han var med digitalt under en kurs om hölls på fredagen.

Är ni annars nöjda med arrangemanget?

– Ja, det tycker jag. Det har varit en väldigt stark och givande konferens. Den blev inte helt som vi planerat, men kanske bättre i slutändan ändå. Vi väldigt nöjda och glada. Vi ersatte Rick med andra talare och Gud verkade i förändringen så det blev jättebra ändå.

Hur var uppslutningen?

– Det var mycket folk på alla samlingar. Det är alltid roligt att se kyrkan så fylld med folk, men det var ännu mer givande att se att vi kommer samman. För det var fantastiskt och väldigt berörande att se att så många församlingar från Eskilstuna vara representerade i publiken, det kan ha varit upp emot åtta församlingar representerade under helgen.

För det är det som varit målet med hela konferensen, understryker Joel Backman. Att alla kristna i staden skulle samla ihop sig för gudsmöten, men också möten med varandra.

Har ni haft riktad marknadsföring mot andra samfund för den här konferensen?

– Ja, vi i Elimkyrkan har varit drivande för det här arrangemanget och gör mycket av markarbetet, även om de andra församlingarna bidragit med volontärer. Men vi bjuder alltid in andra församlingar att komma med idéer på talare. Till nästa år siktar vi på att få till ett ännu närmare samarbete med andra församlingar.

Joel Backman pekar bland annat på talarlista, där nyckelordet har varit bredd, så att alla kan känna sig välkomna, från Svenska kyrkan till trosrörelsen.

Joel menar att på en ort där det kanske finns många små församlingar, är det viktigt att komma samman som kristna, det bygger upp och ger hopp. Att också inse att små församlingar inte själva har musklerna att göra något sådant här, men tillsammans kan vi göra det.

– Det är vackert att vi kristna kan komma samman, om det så bara är en gång om året.

Narnias sångare Christian Liljegren under ekumeniska konferensen Höstglöd i Elimkyrkan i Eskilstuna.

Ett av affischnamnen var Christian Liljegren, sångare i rockbandet Narnia, som dock denna gång sjöng lite mer nedtonat och akustiskt. Det blev bland annat sånger ur Narnias repertoar, men också sånger av Pelle Karlsson, varvat med vittnesbörd där han berättade om hur många människor blivit frälsta i samband med Narnias konserter. Detta plus en blåsorkester under ledning av Daniel Viklund från Frälsningsarmén och ett stort ekumeniskt lovsångsteam, som gjorde att musikdelen av konferensen också blev en upplevelse på många plan, berättar Joel Backman. Han vill också lyfta fram satsningen på konferensens barnmöten, med 30–40 barn från alla möjliga församlingar i Eskilstuna, som väldigt lyckad.

Ulf Ekman i talarstolen under ekumeniska konferensen Höstglöd i Elimkyrkan i Eskilstuna.

Ett annat namn i talarlistan som stack ut var Ulf Ekman. Församlingen hade till en början problem att få till talarlistan, så då dök namnet på den tidigare Livets ord-pastorn upp i tankarna hos Joel. Till saken hör att Ulf Ekman nyligen släppt en bok som handlar om evangelisation. Och temat för årets konferens hade börjat anta formen av ett evangelisationstema, vilket gjorde att Ulf Ekmans medverkan passade in.

– Så vi bad Ulf specifikt att tala om det, att vittna för Jesus och dela evangeliet med varandra. Och han var ledig och tackade ja.

Då var det mycket folk, antar jag?

– Ja, det jättemycket folk, det var ett stort intresse för honom.

Fler artiklar för dig