Familj

Equmeniakyrkan i Hallsberg fyllde 150 - firade med barnen i centrum

“Församlingen har 63 medlemmar och trenden över tid är nedåtgående. Men framtidstron och hoppet är verkligen på uppåtgående!”

I helgen bjöd Equmeniakyrkan i Hallsberg på 150-årsfest med aktiviteter för barn med fiskdamm och besök av trollkarlen Mr Goran, musikkafé och jubileumsgudstjänst.

Pastor och föreståndare för församlingen är Per Alexandersson och han är mycket nöjd med helgen.

– Vi hade en fantastisk helg med barnkalas och besök av trollkarlen Mr Goran som gjorde succé med sin ”gospel magic”-show. Barnen, som till större delen inte alls hade någon tidigare koppling till kyrkan, var med på noterna från första tricket.

Det finns ett tiotal barn i församlingen, berättar Per Alexandersson, och en scoutverksamhet med cirka 20 barn, men på barnkalaset under helgen var det omkring 75 barn och många medföljande vuxna. Efter trollkarlsshowen bjöds barnen på fiskdamm, ansiktsmålning, labyrintspel, popcorn, glass och festis medan de vuxna fick kaffe.

– Vi nådde verkligen ut med vår inbjudan med tanke på gensvaret!

MR Goran framträder på Jubileum i Equmeniakyrkan i Hallsberg,

På lördagskvällen var det musikkafé med några lokala förmågor och som huvudakt Amanda Mattsson, en av artisterna från Gullbrannafestivalen i somras. Per Alexandersson berättar att även detta var välbesökt och roligt, musiken varvades med quiz om församlingens och Hallsbergs historia.

Söndagen inleddes med jubileumslunch med ett åttiotal gäster inklusive några tidigare anställda, regionala kyrkoledaren Helen Friberg och kommunstyrelsens ordförande Magnus Andersson. Sedan följde en gudstjänst med medverkan av projektkören ”Pop på svenska” och flera olika solister, predikan över Kol 3:12-17 (ett bibelord som finns citerat i missionsföreningens allra första protokoll från 4/1 1873) och nattvardsfirande.

– Vi sjöng även Fanny Crosbys Saliga visshet som är lika gammal som församlingen, berättar Per Alexandersson

Helgens firande toppades med tårtkalas på kyrkkaffet med tal och hyllningar av flera tillresta gäster.

Hur många är med i kyrkan i dag? Är trenden uppåtgående eller nedåtgående?

– Församlingen har 63 medlemmar och trenden över tid är nedåtgående. Men framtidstron och hoppet är verkligen på uppåtgående!

Om du skulle beskriva Equmeniakyrkan i Hallsberg och medlemmarna där – hur låter det?

– En varm, trygg gemenskap och en välkomnande församling som vill nå fler med berättelsen om Jesus. Många har ett stort engagemang samtidigt som vi är noggranna att anpassa verksamheten efter kapaciteten och inte köra slut på oss.

Vilket samfund var kyrkan med i när den startades 1873?

– Inget alls faktiskt. Eftersom Svenska Missionsförbundet bildades först 1878 var församlingen under sin första tid en missionsförening som möttes för att dels samla in missionsmedel som skickades till flera olika missionsändamål, bland annat EFS, dels sprida evangeliet i Hallsberg. Det fanns goda kontakter med kyrkoherde Falk i Kumla som bidrog med 400 kr (motsvarande drygt 24 000 kr i dag) när föreningen byggde sitt första missionshus 1877. Även efter församlingens inträde i SMF fortsatte det ekumeniska engagemanget i missionsarbetet.

Vad betyder Equmeniakyrkan i Hallsberg i dag för människorna för orten?

– Egentligen är det ju de som ska svara på det, men om jag får gissa så tänker många på scoutverksamheten som under långa perioder varit väldigt stor. Sen är vi också kyrkan som ordnar Valborgsfirande vid vårt sommarhem i utkanten av samhället och bjuder in till öppna körprojekt någon gång per termin. Jag hoppas vi betyder en öppen och välkomnande plats dit man kan komma som man är.

Om de människor som var med och grundade kyrkan för 150 år sedan kom på besök på en gudstjänst i dag – vad skulle de känna igen sig i, om något?

– Engagemanget och värmen. Budskapet om en älskande och förlåtande Gud som vill människans upprättelse. Kyrkobyggnaden skulle de inte känna igen eftersom den gamla revs 1978 då vår nuvarande kyrka invigdes (så själva huset fyller 45 första advent).

Om du får önska något i födelsedagspresent till församlingen – vad är det i så fall?

– Att vi får använda dopgraven igen, den har stått oanvänd för länge. Det är min bön och förhoppning att nya människor hittar till kyrkan och börjar följa Jesus, säger Per Alexandersson.

Fler artiklar för dig