Familj

”Potatisunder” räddade jubileumsfest i Sundsvall pingst

400 inresta jubileumsfirare i Sundsvall pingst skulle bli utan mat när festmåltiden inte kom som planerat.

Det var fullsatt, över 400 sittande vid middagen och med alla som serverade var det totalt cirka 450 personer på plats. Det var stor fest när Sundsvalls pingst firade 100-årsjubileum.
– Vi är så tacksamma för denna stora jubileumshelg! Allt blev över förväntan, berättar Stefan Eriksson, som var jubileumsgeneral tillsammans med sin fru Åsa Strömberg.

Som Dagen tidigare berättat hade Sundsvalls pingst jubileumsfest nyligen. Kyrkan hade bland annat tagit till knepet att publicera namn på anmälda för att locka fler till återvändarhelg, något som verkar ha varit en god strategi.

Jubileet inleddes på fredagen med en konsert med Samuel Ljungblahd och Spectra Gospel.

Samuel Ljungblahd deltog i jubileumsfesten i Sundsvall

På lördagen fortsatte firandet med en kavalkad ledd av Rigmor Edström och Birgitta Thalen Sundin. Kavalkaden speglade alla 100 åren, bland annat med besök av Jesusfolket och andra tilldragelser som passerat från bildandet av församlingen den 6 oktober 1923.

Kvällen avslutades med en musikkväll med många av församlingens olika förmågor förstärkta av en tidigare anställd evangelist, Annika Bjurling, som också tog med sin man, Kjell och dotter Louise.

Jesusfolket hälsade på under jubileumsfesten i Sundsvall.

Det bör också läggas till att på lördagen så inträffade om inte ett ”brödunder”, så i alla fall ett ”fläskfilé- och potatisunder”.

När Stefan Eriksson ringde till cateringfirman samma dag för att säkerställa att allt var i sin ordning så visade det sig att man hade tagit fel på dag. Det fanns ingen mat.

Leverantören menade att man bland annat inte skulle hinna tillaga potatis till så många gäster på så kort tid, men Stefan vädjade och föreslog att de kanske kunde steka potatisen i stället för att laga de potatisgratänger det var tänkt.

Och sagt och gjort, cateringfirman lyckades på bara ett par timmar ringa ihop personal och fixa en festmåltid till 400 gäster.

– Det känns verkligen som att det var ett mirakel, säger Stefan Eriksson.

Stefan Eriksson ( t v) intervjuar bröderna Svenåke och Hasse Boström som hade gjort jubileumsskriften.

Helgen avslutades med en fullsatt gudstjänst då en tidigare föreståndare, Ulf Sundqvist, predikade och ytterligare en tidigare föreståndare, Gunnar Johansson, ledde nattvarden, som krävde fem stationer, för att betjäna alla. Gudstjänsten avslutades sedan med en stor tårtbuffé.

Många tidigare medlemmar slöt upp och de kom från hela Sverige och även några hittade tillbaka Sundsvall från Tyskland och USA.

– Det bästa var alla möten med alla människor samt Guds påtagliga närvaro under hela helgen och särskilt under den avslutande gudstjänsten.

Om du skulle få önska en födelsedagspresent till församlingen – vad skulle det vara?

– En födelsedagspresent skulle vara att Gud leder oss rätt i vårt sökande efter en ny föreståndare efter Tommy Sandqvist som går i pension till våren och att detta ger ringar på vattnet, en fortsättning på det fina vi upplevde denna helg, säger Stefan Eriksson.

Annika  och Kjell Bjurling deltog i festligheterna.
Fler artiklar för dig