Fonus nya ”helgdag” Alla djurhelgons dag firades i förra veckan. Men kritiska röster höjs mot att begreppet helgon används. Bland annat av Edward Blom.
I pressmeddelandet från Fonus, som är Sveriges största företag i begravningsbranschen, står det följande: Den 4 oktober lanserar Fonus ett nytt initiativ, Alla djurhelgons dag, till minne av alla de husdjur som vi sörjer och anordnar även en ljusceremoni där man tillsammans kan tända ljus för att minnas och hedra.
Man hänvisar bland annat till en ny Novus-undersökning från Fonus som visar att åtta av tio svenskar någon gång har förlorat ett husdjur. Och fler än fyra av tio (43 procent) menar att sorgen går att jämföra med när en nära anhörig går bort.
– Att hålla en begravning eller ceremoni till minne av den man förlorat är för de flesta en viktig del i sorgeprocessen, oavsett om det är en närstående eller ett husdjur. Att tända ljus för dem vi saknar är en tradition som funnits länge och vi ville skapa en dag specifikt tillägnat alla de husdjur som varit en viktig del i våra liv, säger Conny Sohlberg, begravningsentreprenör på Fonus, och fortsätter:
– Många djurägare upplever att det inte finns förståelse från omgivningen på samma sätt som när en anhörig går bort, trots att man kan uppleva att saknaden och sorgen är lika stark. På Fonus vet vi att all sorg är viktig, och därför har vi infört en dag specifikt för att minnas våra husdjur.
Att just den 4 oktober väljs till Alla djurhelgons dag är för att det också är den internationella temadagen Djurens dag som är instiftad för att uppmärksamma djurrätt och djurskydd. Enligt Wikipedia startades denna dag 1931 av ekologer i Florens i Italien för att uppmärksamma att djurarter hotades av utrotning. Numera firas djurens dag i ett 40-tal länder. Och även om den enligt Wikipedia är att betrakta som oberoende av religiös tillhörighet, så tar många katolska kyrkor tillfället i akt att låta kyrkobesökarna ta med sina husdjur för att prästen ska kunna välsigna dem. Valet av datum gjordes bland annat för att det är Franciskus av Assisis (även kallad Den Helige Franciskus) helgondag, och han är djurens skyddshelgon.
Men att använda begreppet helgon i den här kontexten är inte helt okontroversiellt. Helgon är heliga människor som är föremål för vördnad särskilt efter sin död. Termen används främst i samband med kristendomen, bland annat i Katolska kyrkan och de ortodoxa kyrkorna, men företeelsen är känd inom de flesta religioner. Edward Blom, svensk författare, gastronom och programledare, är praktiserande katolik. Och Alla djurhelgonsdag är han tveksam till.
– Att ha en särskild dag för att komma ihåg döda djur kan säkert fylla en funktion nuförtiden när många har starka känslomässiga kopplingar till husdjur, säger Blom till Dagen.
– Jag känner mig dock kritisk till Fonus språkbruk.
Bland annat invänder Edward Blom mot att Fonus tycks sammanblanda Alla själars dag och Alla helgons dag.
– Det är ju på Alla själars dag man minns alla avlidna människor, dagen innan enbart helgonen. Det är ju inte så att man blir ett helgon bara för att man dör.
Men att kalla dagen för ”Alla djursjälars dag” funkar inte heller riktigt menar Edward Blom.
– Enligt klassisk kristen teologi brukar man inte anse att djur har själar, så ”Alla djursjälars dag” blir också lite konstigt, eller förutsätter i alla fall att man har en viss eskatologisk uppfattning – och det är det tveksamt om en begravningsbyrå ska ha, säger han.
Så därför föreslår Edward Blom att man i stället inför en åminnelsedag för djuren, utan att blanda ihop det med Allhelgonahelgen.
– Över huvud taget tycker jag inte att man ska låta seder rörande människor och djur bli för lika. Risken, som kyrkan ofta påpekar, är att sällskapsdjur riskerar att bli ett surrogat för verkliga, mänskliga relationer. Djur kan vara fantastiska, men är inte samma sak som människor – i alla fall anser inte vi katoliker det.
[ Edward Blom: Elever ska inte vara rädda för demoner ]
Men, berättar Edward Blom, så det finns faktiskt två djurhelgon – fast knappast kanoniserade, utan som gestalter i den kristna folktron: Den helige vinthunden Guinefort och den helige hjorten (egentligen Kristus inkarnerad som hjort) som kallar S:t Hubertus. Så det lär väl bli dessa båda, som folk får be till på Fonus Alla djurhelgons dag.
Men Conny Sohlberg, från Fonus, håller inte riktigt med Edward Blom i hans kritik. Han pekar i stället på att ”Allhelgona” i dag har blivit en fin tradition för många, oavsett om man är religiös eller inte. Det är också en tradition som är starkt förknippad med att tända ljus och minnas de människor sörjer, vilket är målsättningen även för Alla djurhelgons dag, men med fokus på våra husdjur.
Begreppet helgon är starkt förknippat med katolicismen. Du tycker inte att ni ”kapar” ett begrepp som betyder mycket för troende?
– Jag hoppas att vår välvilja i att göra gott för människor kommer förknippas med detta initiativ framöver och inte ses som att vi ”kapar” ett begrepp.
När det gäller kopplingen till Alla helgons dag och Alla själars dag så menar Conny Sohlberg att det är svårt att hitta en dag eller ett namn på speciella dagar som inte för tankar till andra högtider eller stunder som är djupt rotade genom gamla fina traditioner, men pekar på att Alla djurhelgondag inte infaller i samband med allhelgonahelgen utan en tid innan.
– Vi tänder ljus för att minnas och jag håller med om att man per definition inte blir ett helgon bara för att man dör, det är det ju otroligt få som blivit. Vi vill inte att den ska blandas ihop med Alla själars dag eller Alla helgons dag då vi då tänder ljus av andra anledningar.