Familj

Kyrkan publicerade namn på anmälda för att locka fler till återvändarhelg

Jubileumsgeneralen: Det bara rasslade till så var alla platser bokade.

Filadelfiaförsamlingen i Sundsvall firar 100 år. På hemsidan listas namnen på dom som kommer till jubileumshelgen.
– Det kanske bidrog till den snabba tillströmningen. Fyra hundra personer har anmält sig och nu kan vi inte ta emot fler, säger jubileumsgeneralen Stefan Eriksson.

Den 6–8 oktober blir det en så kallad återvändarhelg i Pingstkyrkan i Sundsvall. Församlingen firar 100 år, vilket ska firas ordentligt.

– Det är 25 år sedan vi senast firade så nu tänker vi ställa till med en rejäl fest, berättar Stefan Eriksson som är jubileumsgeneral tillsammans med sin fru Åsa.

Så här berättar han om vad som står på programmet under jubileumshelgen:

– Det blir bland annat en konsert med Samuel Ljungblahd och kören Spectra. Sedan ska vi äta en trerätters middag och ha en kavalkad där de olika årtiondena i församlingens historia speglas. Dessutom blir det en jubileumsgudstjänst.

Medverkar gör bland andra sång- och musikerparet Annika och Kjell Bjurling. Annika arbetade i församlingen i början av 1970-talet, men hon och Kjell bor sedan många år i Stockholms-trakten.

Paret Bjurling finns med på den lista på församlingens hemsida där de flesta av de som kommer till jubileet står med sina namn.

Det kanske inte är så vanligt att församlingar öppet listar de som kommer i samband med jubileumsfiranden. Hur fick ni idén att göra detta?

– Vi tänkte att det kunde vara trevligt och att det kanske kunde locka en eller annan att anmäla sig när de ser att gamla kompisar ska vara med. Och kanske funkade det, för platserna tog slut snabbt, säger han.

Har alla uppskattat initiativet med namnpublicering, eller har ni fått kritik?

– Responsen har varit mest positiv från folk som tycker att det är en kul idé. Någon har väl ifrågasatt varför vi gör så, men framför allt har det handlat om att folk undrar: ”Oj, vågar ni göra så? Det ser spännande ut.”

– Innan vi publicerade namnen funderade vi på om det står i strid med GDPR. Alltså den lag som reglerar hur organisationer, föreningar och myndigheter får hantera personuppgifter.

– Vi kom fram till att vår publicering inte strider mot den lagen. Vi publicerar varken födelseuppgifter eller adresser, förklarar Stefan Eriksson för Dagen.

Kan namnpubliceringarna ha bidragit till att många anmälde sig snabbt?

– Så kan det vara, men det har vi inga belägg för. För vi vet ju inte hur det hade blivit om vi inte publicerat namnen. Men det känns som att folk uppskattar att de kan se på hemsidan vilka som anmält sig, säger han.

Tillfälle för nyupptäckt

Stefan Eriksson hoppas att många får återse varandra, kanske efter många år utan kontakt. Och han säger att det är ett tillfälle för den som kanske lämnat kyrkan, församlingsgemenskapen och den kristna tron, att göra en nyupptäckt.

– Till jubileumshelgen kommer folk från hela landet och det ska bli mycket spännande att välkomna alla som gästar oss. Vi vill förstås visa vad Jesus gör i vår församling och i Sundsvall som stad.

Vad är pingstkyrkan i Sundsvall för församling i dag?

– Vi längtar efter ännu mer av Jesus. Verksamheten är ganska bred och vi har många aktiva i olika åldrar som gör allt dom kan för att hitta nya sätt att nå ut med det kristna budskapet i vårt närområde.

Är det något särskilt som sticker ut?

– Det som sticker ut är kanske att vi har ett team som är ute vissa kvällar och nätter på stan. Det är ett gäng medlemmar i övre medelåldern som sökt Guds ledning och som försöker nå fram till människor genom att förmedla tron som en tillgång i livet.

– Vi har också startat tacokvällar som ett sätt att träffas i kyrkan efter en arbetsvecka där det är låg tröskel och alla är välkomna. Detta har lockat många av dem som har en lite mer perifer relation till församlingen.

Pingstkyrkan i Sundsvall har 674 medlemmar.

---

Fakta: Pingstkyrkan i Sundsvall

  • Bildades den 6 oktober 1923 av sexton personer.
  • Den nuvarande kyrkan byggdes 1957.
  • Tillhör Pingst – fria församlingar i samverkan.
  • Har 674 medlemmar.

---

Fler artiklar för dig