Familj

Hedlundakyrkan firade 50: ”Det var musik i hela rummet”

Umeförsamlingen firade med framträdande av Samuel Ljungblahd, festkväll och gudstjänst

– Det blev åka av! Kyrkan var fylld till sista plats och stämningen var fantastisk, säger Maria Sundström på Bilda som tillsammans med Hedlundakyrkan i Umeå arrangerade en jubileumshelg.

Hedlundakyrkan i Umeå har nu funnits i 50 år, och detta ville församlingen förstås fira, vilket har gjorts med råge i helgen. På lördagskvällen var det festkväll med 70-talstema – inte för att fira disco-årtiondet framför andra, utan för att fira att kyrkan byggdes just 1973. På söndagen firades gudstjänst där biträdande kyrkoledare Joakim Hagerius predikade. Och på söndag kväll avslutades festhelgen med en utsåld konsert.

Född i Umeå

Sångaren Samuel Ljungblahd är ett stort namn inte minst i gospelsammanhang, och han är dessutom född och uppvuxen i Umeå.

– Därför finns det en publik här som har lyssnat mycket på honom och följt honom. Och det ligger nog nära honom att vara här och spela, säger Maria Sundström på Bilda, som själv var på plats på söndagskvällen.

Samuel Ljungblahd blev denna gång uppbackad av en stor jubileumskör på över 70 personer, som repeterade under lördagen och söndagen och förberedde konserten.

– Det var en öppen körhelg som man kunde anmäla sig till. Folk kom från när och fjärran för att vara med, berättar Maria Sundström.

Hedlundakyrkans jubileum.

”Gick rakt in”

Bilda och Hedlundakyrkan har ofta samarbeten när det gäller studiecirklar och annat, och därmed var det naturligt att Bilda även fanns med när kyrkan planerade sin festhelg. Eftersom musik är en viktig ingrediens i kyrkan – där det också finns en gospelkör – fick musiken en framträdande roll under festhelgen.

– Det blev en väldigt nära känsla under konserten. Lokalen är stor, men eftersom kören som backade upp Samuel bestod av 72 personer blev det en väldig kraft. Musiken gick rakt in. Det var en häftig upplevelse, säger Maria Sundström.

Från församlingens sida uttrycktes tacksamhet över en festhelg som på alla sätt motsvarade förväntningarna, säger hon.

– Ja, de var väldigt nöjda, och glada över att så många ville vara med i jubileumskören. Det blev den feststämning man ville ha. Och lördagskvällens jubileumsfest samt söndagens jubileumsgudstjänst hade också varit fina. De var trötta, men glada!

Hedlundakyrkans jubileum.

---

Fakta: En del av Equmeniakyrkan

  • Hedlundakyrkan ligger i stadsdelen väst i Umeå.
  • Hedlundakyrkan var tidigare belägen i nuvarande Korskyrkans lokaler. Arkitekt Janne Feldt ritade den nya Hedlundakyrkan, som invigdes år 1973.

---

Fler artiklar för dig