Familj

Forsbrokyrkan i Hälsingland fyllde 30 år

Glädje och minnen när Forsbrokyrkan i Arbrå firade att det gått 30 år sedan två församlingar gick samman

Lördagen den 26 augusti firade Forsbrokyrkan, vid Ljusnan i Hälsingland, att det gått 30 år sedan Arbrå missionsförsamling och Arbrå baptistförsamling gick ihop. Medlemmarna bjöds på trerättersmiddag och ett program med bilder och minnen på församlingsgården Fagernäs. Bland annat fick de veta hur det gick till när församlingen fick sitt namn.
– Det fanns tre förslag på valsedeln vid det första årsmötet. Men inget av dem valdes, utan ett helt annat, berättar Erika Planeskog, som är vice församlingsföreståndare.

Jubileumssamlingen hölls i församlingens sommargård Fagernäs, som ligger vid Ljusnans stränder och som fyller 100 år om tre år. Hedersgäst var församlingens förste pastor, Ove Einebrant, som också predikade under söndagsgudstjänsten den 27 augusti.

Under kvällen bjöd församlingens ordförande Bertil Planeskog upp gäster från publiken till samtal om olika händelser i församlingens 30-åriga historia, till exempel om processen att bilda en gemensam församling, hur man fick sin vänförsamling i Estland, försäljning och renoveringar av fastigheter, anställningar, resor, samt lite om barnverksamheten, olika körer och musikaler.

Forsbrokyrkans förste pastor, Ove Einebrant.

– 30 år kan låta som lite för en församling. Men samtidigt har vi var för sig, baptister och missionsförbundare, en längre historia, säger Erika Planeskog, till Dagen.

– Vi hade umgåtts och levt samman i flera år innan vi gick ihop. och växte ihop på ett naturligt sätt. I dag vet våra barn inte om något annat än Forsbrokyrkan, och för deras skull är det bra att visa att det funnits en historia bakåt i tiden.

I dag har församlingen drygt 110 medlemmar, från ungdomar och uppåt.

– Liksom på många mindre orter går verksamheten i vågor, lite utifrån att församlingens ungdomar växer upp och flyttar till andra orter när de ska plugga eller jobba, och sedan flyttar tillbaka, säger Erika Planeskog.

Fler artiklar för dig