Familj

Ingarp har 300 invånare - 200 är med i Equmeniakyrkan

I Ingarp utanför Eksjö samlas 50 av ortens barn till söndagsskola.

Oavsett om föräldrarna är med i Equmeniakyrkan eller inte, går barnen i församlingens söndagsskola. Kyrkan samarbetar med fotbollsklubben för att undvika onödiga krockar.

Uppgiften ovan är något tillspetsad, men många av Ingarps unga finns på plats i Equmeniakyrkan under gudstjänsttid på söndagarna. Totalt är det cirka 50 barn i åldern fyra-tolv år som tar plats i kyrkans källarlokaler. Ingarp är ett samhälle med 300 invånare ute på landsbygden mellan Eksjö och Vetlanda i Småland, och med 200 medlemmar i församlingen.

Barnen körs till kyrkan också från byarna Rustnäs och Pershult strax intill.

Lotta Jonliden är en av de ansvariga för söndagsskolan och glad över den starka traditionen i bygden.

– Vi vill så ett frö i barnens hjärta om den kristna tron, så att de har med sig detta när de växer upp. Vi vill att de ska få lära känna Jesus, säger Lotta Jonliden som själv gick i söndagsskolan i Ingarp som ung.

Precis som många andra har hon fortsatt som ledare. I dag har församlingen 34 volontärer som deltar i söndagsskolan var tredje vecka.

Duktiga på bibelkunskap

Barnen får en ganska traditionell söndagsskola uppdelad i tre avdelningar. Först en buskul-aktivitet, där de får välja pyssel, sport eller bygglek i en halvtimme. Därefter en storsamling med teater och en berättelse kopplad till Bibeln. Slutligen delas de upp i fem mindre grupper där de samtalar vidare.

– Många går också vidare till scouterna, och då brukar våra barn vara bland de bästa att vinna bibelkunskapen. De har fått lära sig redan som små, säger Lotta Jonliden.

Jag älskar kontakten med barnen, och att få se dem växa upp och blomstra i kyrkan och församlingslivet.

—  Lotta Jonliden
Lotta framför kyrkans fasad.

Älskar kontakten med barnen

Ibland anordnas familjegudstjänst i Equmeniakyrkan, eller så är det barnvälsignelse/barndop, och då kan barnen vara med uppe i gudstjänsten en stund. Men en viss konkurrens finns också med idrotten. Här samarbetar kyrkan med närmaste fotbollsklubben för att så långt som möjligt undvika krockar, även om det inte alltid går.

Vad är det bästa med att vara ansvarig för söndagsskolan?

– Jag älskar kontakten med barnen, och att få se dem växa upp och blomstra i kyrkan och församlingslivet, säger Lotta Jonliden.

Fler artiklar för dig