Barn till före detta medlemmar av Farc-gerillan i Colombia får spela fotboll och hjälp att klara skolan i ett projekt som den kristna hjälporganisationen Ankarstiftelsen driver.
– Vi har redan nått goda resultat och vill inte överge barnen, säger direktor Per-Olof Allerth.
Projektet Gröna sidan startades för ungefär 20 år sedan av personer som efter avtjänat fängelsestraff såg behovet av ett förebyggande arbete för att inte återfalla i kriminalitet.
– Vi varvar fotbollsträning med olika sociala insatser, som att stötta utsatta barn i deras skolgång, göra hembesök och hjälpa till med kläder, skolmateriel, mat och medicin, berättar Per-Olof Allerth för Dagen.
Förra året utökades projektet från att ha varit koncentrerat till två stora städer Medellin och Barranquilla, till att också omfatta landsbygden där många människor lever i utsatthet.
Familjer i utanförskap
Under många år härjades Colombia av inbördeskrig. År 2015 slöt regeringen och den marxist-leninistiska Farc-gerillan ett fredsavtal. Men arbetet med att återanpassa gerillamedlemmar till samhället har varit svårt.
– Många före detta gerillamedlemmar återfaller i kriminalitet. Den övriga befolkningen ser dem fortfarande som förövare, vilket går ut över deras familjer. De hamnar i ett utanförskap som är svårt att bryta och barnen drabbas hårt.
– Därför ordnar vi meningsfulla aktiviteter, ger förutsättningar så att de ska klara skolan och hjälper barnen att finna en mening i livet. Om vi når barnen kan vi också vara ett stöd för deras föräldrar.
Volontärer från kyrkan
Varje enskild grupp består av två fotbollstränare som ansvarar för fotbollsskolan, en psykolog samt en socialassistent. Dessa personer fungerar även som mentorer med ambitionen att åstadkomma en trygg och stöttande miljö.
– Som en extra resurs finns också volontärer från de lokala församlingar som vi samarbetar med. För att uppnå försoning är vi övertygade om att evangeliet behövs som en läkande kraft, säger Per-Olof Allerth.
För att klara detta samarbetar Ankarstiftelsen med två organisationer i Colombia. Dels Prison Fellowship Colombia och dels Kunna-stiftelsen. Utöver det har man i staden Cali ett samarbete med Bajen Fans.
Totalt når Ankarstiftelsen på det sättet 1 000 barn och unga i åldern 5 till 18 år.
– Förra året fick vi cirka 1 miljon kronor från det europeiska fotbollsförbundet Uefa. De har ett arbete som kallas Uefa foundation for children. Att vi fick dessa pengar gjorde att vi kunde utöka projektet till landsbygden.
Låt bollen rulla
Men för år 2023 har Ankarstiftelsen inte fått några pengar av Uefa. Under augusti och september pågår därför kampanjen “Låt bollen rulla!”. Målet är att samla in 200 000 kronor till projektet med att stötta barnen.
– Totalt behöver vi 600 000 kronor för att täcka våra kostnader fram till årets slut. Vi jobbar på flera olika spår för att hitta sponsorer som vill stödja arbetet, och vi hoppas att fler vill vara med och ge, förklarar han.
Vilka resultat ser ni av projektet?
– Vi ser barn som mår bättre, sköter sitt skolarbete, spelar fotboll på fritiden och som håller sig borta från kriminalitet och drogmissbruk. Vi ser också människor som kommer till tro på Gud.
– Det är barnen och deras familjer som själva efterfrågar att vi ska fortsätta. I det läget vill vi inte överge barnen. Behovet av att integrera dessa familjer i samhället och med den övriga befolkningen, är stor.
Ankarstiftelsen är mest känd för sin fängelsemission, där man hjälper colombianska fångar att lämna sin kriminalitet och överlåta sina liv åt Jesus.