Familj

Konfirmationsgrupp till sjöss mötte stormen Hans på västkusten

Missionsbåten Elida trotsade ovädret och tog konfirmanderna från Luleå till Lysekil

Stormen Hans orsakade stora skador när ovädret svepte in över Sverige. För en grupp konfirmander från Luleå som seglade med missionsbåten Elida på västkusten blev det en minst sagt spännande upplevelse.
– Men jag kände mig fullständigt trygg, säger Mikael Sundqvist, präst i Luleå domkyrkoförsamling.

Ända sedan 2009 har domkyrkoförsamlingen i Luleå erbjudit seglingskonfirmationsläger på västkusten. Varje sommar hyr de in sig på Elida under ledning av skeppare Stefan Abrahamson. Inför årets segling hade väderleksprognosen varnat för stora mängder regn. Men Mikael Sundkvist berättar att han inte kände någon oro inför seglingen.

Mikael Sundqvist, präst Luleå domkyrkoförsamling

– Kapten Stefan är ofta duktig på att segla bort från regnet, säger han till Dagen.

Dagen då konfirmanderna klev ombord på Elida i Göteborg ösregnade det, men det gick ändå bra att segla upp till Marstrand. Nästa dag låg de kvar i hamnen, men dag tre bestämde de sig för att segla vidare mot Lysekil.

– Stefan hade varnat för att de skulle bli tufft, och det blev det verkligen, säger Mikael Sundkvist som samtidigt tillägger att ”bara” fyra av konfirmanderna blev sjösjuka.

Kände du dig orolig någon gång?

– Nej. Jag har bara varit orolig en gång under alla år. Det var 2009, första året då vi seglade. Numera litar jag helt på Stefan och jag kände mig fullständig trygg.

Till slut kom Elida fram till Lysekil och på kvällen blev vädret också bättre.

– Vi firade veckomässa och hade sedan en grillkväll på klipporna. Det var helt underbart.

Under de kommande dagarna hann konfirmanderna besöka såväl Smögen som Hållö – och den berömda Marmorbassängen – där en av konfirmanderna även döptes innan Elida tog gruppen tillbaka till Göteborg.

Ni blev inte avskräckta av upplevelsen av att segla i det hårda vädret?

– Inte alls. Vi har redan bokat Elida för två läger nästa sommar, säger Mikael Sundkvist.

Mikael Sundqvist, präst Luleå domkyrkoförsamling
Fler artiklar för dig