Sveriges äldsta frikyrkobyggnad, som fortfarande ägs och används av samma församling som byggde den, är av allt att döma Gamla kapellet i Myssjö. Nu är det 150 år sedan det togs i bruk.
– Vi firar bland annat med en talkshow där historiska personer kommer till tals, berättar ordförande Anders Silfverdal.
Den 2 september firar Myssjö baptistförsamling att det är 150 år sedan Gamla kapellet togs i bruk. Myssjö ligger fem mil sydväst om Östersund i Jämtland.
– Vi har fortfarande gudstjänster och andra samlingar i kapellet men inte lika ofta som förr, berättar Anders Silfverdal om byggnaden som invigdes 1873.
Hur vet ni att den är Sveriges äldsta frikyrkobyggnad?
– Vi har kollat med riksantikvarieämbetet, som säger att det finns några andra frikyrkor i landet som är äldre. Men det är inte säkert att dessa används längre av de församlingar som byggde dom.
Gamla kapellet i Myssjö är en timrad byggnad som utvändigt är rappad. Bottenvåningen består av en samlingssal, ett kök och en mindre sal och övervåningen av ett litet rum och ett litet kök.
– Byggnaden har använts för många olika ändamål. Bland annat har den varit folkskola, under spanska sjukan var den sjukstuga och nykterhetsrörelsen har nyttjat lokalerna.
Under alla år har Myssjö baptistförsamling haft sin verksamhet, eller delar av den, i kapellet. 1925 byggde församlingen en större kyrka, Betelkyrkan, på samma tomt.
– Det är förklaringen till att kapellet både in- och utvändigt ser ut i stort ser som det gjorde från allra första början, förklarar Ander Silfverdal vars farmors morfar var ordförande och föreståndare i församlingen.
Var Jämtlands största
En gång i tiden var Myssjö baptistförsamling Jämtlands största landsbygdsförsamling inom Svenska baptistsamfundet. Men det är länge sedan.
– Som störst var församlingen 1880 då den hade 140 medlemmar, berättar Anders Silfverdal som har koll på det mesta om dess historia och som gärna berättar om personer som har sina rötter där.
Myssjö baptistförsamling har fostrat en lång rad pastorer och församlingsgrundare som gav sig ut i Sverige och världen för att förkunna Guds ord.
– Ett exempel är pastor John Ongman som upplevde en radikal omvändelse i Myssjö. Han är nog mest känd som den som grundade Örebromissionen, det som numera är Evangeliska frikyrkan.
[ Bygdens präst vad renodlad nazist - hade Hitlerporträtt på väggarna ]
Historisk talkshow
Vid firandet den 2 september utlovas bland annat en talkshow där den tidigare SVT-journalisten Lisa Hansson intervjuar historiska personer som har anknytning till församlingen.
– Jag kommer att gestalta och ge röst åt en av dessa, John Ongman. Tanken är att det ska bli ett lättsamt sätt att presentera delar av församlingens historia och lyfta fram det som dessa personer bidragit med, säger han till Dagen.
Det blir en hel del sång och musik samt en jubileumsgudstjänst på kvällen. Och alla som är på plats kommer även att bjudas på jubileumsfika.
Har tre medlemmar
Hur många som kommer till firandet återstår att se. Myssjö baptistförsamling har i dagsläget tre (!) medlemmar, och kan vara Sveriges minsta församling.
– Vi kommer att få hjälp med det praktiska arbetet av de församlingar som vi samarbetar med. Dessa är Ovikens baptistförsamling, Lockåsens baptistförsamling samt Pingstförsamlingen i Höla-Hallen.
På vilket sätt samarbetar ni?
– Vi firar gudstjänster tillsammans och har gemensam verksamhet för ungdomar. Vi får hjälp av Equmeniakyrkan genom projektet Växtpool Jämtland. Där arbetar vi bland annat med förnyelse av gudstjänster.
– Trots att vi är få kristna till antalet så har vi ett hopp om en ljus framtid. Vi är inte okända i bygden. Många har gått i söndagsskola här och har alltså en koppling till församlingen.
Myssjö baptistförsamling är en del av Equmeniakyrkan.
[ Svenska missionärsparet adopterade 24 barn - fick aldrig återse dem ]