Familj

Han skejtade 35 mil för att uppmärksamma diabetes

David Åström: ”Jag vill uppmuntra alla barn och unga som kämpar mot diabetes”

David Åström, 25, åkte skejtboard från Varberg till Kalmar och fick in 10 600 kronor till Diabetesfonden.
– Jag vill uppmuntra barn och unga som kämpar mot diabetes, säger han.

Den 18 juli började David Åström sin skejtboardresa från Varberg där han bor. Det enda han hade med sig var en ryggsäck och sin bräda som han färdades på.

Varför gjorde du den ovanliga resan?

– Syftet var dels att uppmärksamma diabetes, dels inspirera alla som kämpar mot sjukdomen. Inte minst alla barn och unga människor som har diabetes. Jag är själv diabetiker och tycker att det är ganska kämpigt, berättar han.

Vad är svårast med diabetes?

– Det är nog att hålla rätt balans på blodsockernivån. Om nivån blir för låg kan man blir snurrig eller medvetslös på plats. Om den är för hög är det på sikt skadligt för blodkärl och kan leda till besvär i framtiden.

Hur länge har du haft diabetes?

– Sedan jag var sju år. Jag jobbar i skolan med att stötta en kille i årskurs ett som har diabetes. Barn som har diabetes behöver mycket hjälp och stöd.

Hur gick resan?

– Den gick bra. Jag hade bara det mest nödvändiga med mig och det fungerade. Jag bodde två nätter på hotell under hela resan. Resten av tiden sov jag hos vänner.

Hände något oväntat på resan?

– Redan första dagen gick handenheten till min omnipod sönder. Den reglerar hur mycket insulin jag får. Då ringde jag och beställde en ny. Under tiden använde jag vanliga manuella insulinsprutor, men jag hade inte tillräckligt många sprutor med mig. Till slut fick jag en ny omnipod, men det var väl inte den bästa starten på resan.

Manlig person som åker skejtboard.

Vad var roligast?

– Att träffa alla härliga människor. Ett par som jag aldrig träffat förut bjöd in mig på kaffe och scones. Batteriet i min mobiltelefon hade laddat ur och jag var lite stressad eftersom jag skulle bli intervjuad i P4 Halland i Sveriges radio. Hos paret kunde jag ladda min telefon och intervjun kunde genomföras.

– Att 10 600 kronor kom in till Diabetesfonden genom min resa är också bra.

Du är kristen. Vad betyder din tro för dig?

– Min tro på Gud gör att jag har ett hopp och en fast grund att stå på. Det är tryggt att ha ett mål och en plan att följa i livet, förklarar David som tillhör pingstkyrkan i Varberg.

– Gud är stabil och alltid trofast. Samtidigt är det spännande att leva för Gud, för man vet aldrig vad som kommer att hända härnäst.

Varför håller du på med skejt?

– Skejtboard är en öppen plats där man alltid träffar nya vänner oberoende av vem man är eller var man kommer ifrån. Nyligen var jag med som ledare på ett kristet surf- och skejtläger i Varberg med organisationen Sport for life.

Hur lång tid tog det att skejta från Varberg till Kalmar?

– Det tog sex dagar. Totalt blev det cirka 35 mil.

Planerar du några fler skejtresor för att uppmärksamma diabetes?

– Inte i nuläget, men 900 barn i Sverige insjuknar varje år i diabetes. Det är en folksjukdom som det behöver spridas mer kunskap om, säger David Åström.

Fler artiklar för dig