Familj

Jazzsångerskan som sadlade om och blev präst

För Monica Schreiner är relationerna det som bygger en församling

Monica Schreiner är jazzsångerskan som blev präst. Hon bytte storstaden mot landsbygden. Det invanda mot det oväntade.
– Jag har sedan jag var liten haft ett kall att bli präst, men det gäller att våga ta klivet, säger hon.

Efter tio år som präst i Stockholm kom hon i december 2021 till den öländska landsbygden. Ett sammanhang som skiljer sig från det hon är van vid.

För Monica Schreiner har relationsbyggande alltid varit viktigt, och det får hon praktisera även i sin nya tjänst.

– Kyrkan betyder mycket för många människor här, och prästen har en viktig roll att fylla, förklarar Monica som håller på att vänja sig vid detta.

Som en av fem präster i ett pastorat som har sexton kyrkor och som omfattar hela Borgholms kommun, en dryg mil norr om Ölandsbron ändå upp till Långe Erik i norr, en sträcka på drygt 8 mil, har hon mycket att göra. Dop, vigslar, gudstjänster och begravningar brukar vara välbesökta.

Att kyrkan inte byggs vid altaret i högmässan utan också i gemenskapen vid kyrkkaffet eller på tacksägelsestunden efter begravningen, har blivit tydligt för Monica.

– Jag vet vem som bor ensam och behöver besök, eller vem som är sjuk och vill ha en pratstund, säger hon med engagemang i rösten.

Monica ser kyrkan delvis som en motkraft i samhället. När allt annat tycks snurra fortare är det viktigt att kyrkan står för sådant som gemenskap, värme, vänlighet och generositet.

– Det räcker med att se hur Jesus gjorde. Han gick på fest och pratade med alla människor, konstaterar hon och lyfter fram respekten för varje enskild individ som ett betydelsefullt förhållningssätt.

Monica Schreiner inför förra årets drop-in vigsel i slottsruinen.

Visa alla respekt

I sina tidigare prästtjänster har hon varit inriktad på missbrukare och hemlösa, vilket lärt henne betydelsen av att visa alla människor respekt oavsett vem de är.

– Det diakonala synsättet har nog följt mig genom livet, berättar Monica som växte upp i Tvärålund i Västerbotten där hennes kristna tro grundlades i bönehuset.

Under flera år försörjde hon sig som jazzsångerska och hon sjöng också rock, pop och visa. Steget till att bli präst tog hon efter många års överväganden.

– Först tänkte jag att jag nog skulle bli diakon. Jag läste Svenska kyrkans grundkurs och i processen som följde blev jag övertygad om att jag i stället skulle satsa på att bli präst.

Det steget verkar hon inte ha ångrat. Hon trivs i hetluften och har inga planer på att gå i pension än på länge.

---

Fakta: Monica Schreiner

  • Aktuell: Fyller 60 år den 26 april.
  • Bor: Räpplinge på Öland.
  • Gör: Präst i norra Ölands pastorat (Växjö stift).
  • Familj: Fyra vuxna barn i Stockholm, och två barnbarn.
  • Favoritbibelord: Fil 2:5 ”Var så till sinnes som Kristus Jesus var.”
  • Intressen: Människor, relationsbyggande, stickning, katten Falkor, odling.

---

Fler artiklar för dig