Familj

”Vi har aldrig sålt så mycket biblar som vi gör nu”

I går var det Världsbokdagen. Dessutom hade Göran namnsdag. Som av en händelse driver Nils-Göran Nilsson en av de sista kristna boklådorna i Sverige.
– Vi har aldrig sålt så mycket biblar som vi gör nu, säger Nils-Göran Nilsson.

BV-förlag startades redan 1916 av Bibeltrogna vänner, BV, (dagens ELM) och fortsätter att ge ut böcker. Man har dessutom fortfarande tre fysiska butiker öppna, i Helsingborg, Örkelljunga och i Vännäs. Förlaget har också en webbshop där man köpa litteratur. Den fysiska butiken i Helsingborg driver Nils-Göran Nilsson, 81 år, sedan 2004.

Året innan hade han gått i pension från sitt jobb som områdeschef på Posten som 60-åring. Han hade dessförinnan varit ordförande i BV 1992 till 2003 och som pensionär hade han mer fritid och började då att engagera sig i förlagets verksamhet, bland annat i en VD-roll och som ideellt arbetande butiksinnehavare för BV-förlags butik på Bruksgatan 27 i centrala Helsingborg. Där har han nu arbetat ideellt i snart 20 år.

– Vi är ett litet förlag som ger ut en 10–15 titlar per år, det är mycket Rosenius, säger Nils-Göran Nilsson. (Carl Olof Rosenius var en svensk väckelsepredikant och en av grundarna av Evangeliska fosterlandsstiftelsen, EFS).

Två dagar i veckan åker Nils-Göran de två milen från Åstorp in till Helsingborg. Butiken har nämligen öppet två dagar i veckan.

Vad är det roligaste med att arbeta i butiken?

– Det är alla möten med människor som kommer in så klart. Och även uppskattningen vi får över att vi driver en kristen bokhandel, från privatpersoner, men också från församlingar.

Ty förlaget är platsen dit många församlingar i Helsingborg söker sig för att införskaffa kristen litteratur. Och det är verkligen en ekumenisk skara.

– Vi levererar böcker till allt från Katolska kyrkan till missionsförsamlingar och pingstförsamlingar, säger Nils-Göran Nilsson.

Hur många hittar till er?

– Det är verkligen olika. Ibland är det en person som kommer på en hel dag, ibland är det uppåt 30 kunder jag betjänat under en dag.

Hur går det för er?

– En sak kan jag säga och det är att under åren jag varit här har vi aldrig sålt så många biblar som vi gör i dag. Och det är mycket privatpersoner som köper och det är olika varianter av biblar, allt från Folkbibeln till Bibel 2000. Häromdagen var det en tyska som ville ha två lättlästa biblar.

Är du själv en bokmal?

– Bokmal vet jag inte, men jag läser väl ett par böcker i månaden. Jag läser mycket av det vi sedan ger ut för att lära känna det vi ska sälja.

Kommer du ihåg vilken som var den första boken du själv läste?

– Det vet jag inte om jag vågar säga med bestämdhet, men jag skulle tro att det var när jag var liten och läste Dagens lösen, tillsammans med mor och far.

Och böcker är givetvis också något han gärna delar med sig av när det vankas presenter till hans fyra barn, 11elva barnbarn och fyra barnbarns barn.

Jens Lunnergård har ett mångårigt engagemang i ELM och har även suttit i BV-förlags styrelse och har inget annat än gott att säga om Nils-Göran Nilsson.

– Butiken är mer än en bokhandel. Den fungerar som en missionsstation, Nils Göran är duktig på att kommunicera det kristna budskapet, säger Jens Lunnergård.

---

Fakta: Den 23 april

  • Den 23 april har Göran namnsdag. Göran är en svensk form av Georg som kommer från det grekiska ordet för bonde, eller åkerman.
  • Den 23 april varje år firas även Världsbokdagen. Det är en temadag instiftad av Unesco 1995 för att uppmärksamma boken och upphovsrätten. Temadagen infaller 23 april varje år. Idén kommer ursprungligen från den valencianske författaren Vicente Clavel Andrés som en väg att fira Miguel de Cervantes, vars dödsdag troddes vara den 23 april. Dagen är även William Shakespeares dödsdag fast med olika kalendrar.

---

Fler artiklar för dig